ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Πειραματική Σκηνή Νέας Ιωνίας «μετρά» 16 δημιουργικά χρόνια

η-πειραματική-σκηνή-νέας-ιωνίας-μετρ-163679

Αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη

Συνολικά 16 δημιουργικά χρόνια συμπλήρωσε αισίως η Πειραματική Σκηνή Νέας Ιωνίας, η θεατρική μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει αποκτήσει πολλούς ένθερμους φίλους, ανοίγοντας δρόμους στην πολιτιστική έκφραση κάτω από τα φώτα της ράμπας. Η Πειραματική Σκηνή, που λειτουργεί αδιάκοπα από το 2004 και μετρά 52 θεατρικές παραγωγές, έχει αναστείλει προς στιγμή τις δραστηριότητές της λόγω του κορονοϊού, προετοιμάζοντας, ωστόσο, τα επόμενα καλλιτεχνικά βήματα, με μεράκι και δημιουργική διάθεση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οδηγός και ξεναγός στο αφιέρωμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Πανταζής, «ψυχή» της ομάδας και ακούραστος στυλοβάτης της επιτυχημένης προσπάθειας.

Σκιαγραφώντας την πολύπλευρη δράση, που αναπτύσσεται, ο Δημήτρης Πανταζής αναφέρει ότι στις δράσεις της Πειραματικής συμπεριλαμβάνονται οι παραστάσεις της κεντρικής και της παιδικής σκηνής από επαγγελματίες ηθοποιούς, καθώς και παραστάσεις από ερασιτέχνες ηθοποιούς, που φοιτούν στα εκπαιδευτικά τμήματά της.

Η Πειραματική Σκηνή δίνει τη δυνατότητα θεατρικής εκπαίδευσης με τη λειτουργία τριών θεατρικών εργαστηρίων, τα βιωματικά σεμινάρια θεάτρου για ενήλικες και τα θεατρικά εργαστήρια για εφήβους και παιδιά των θεατροταξιδιών, ενώ διοργανώνει εκθέσεις ζωγραφικής και παρουσιάσεις βιβλίων.

Στεγάζεται στο θέατρο της Πειραματικής Σκηνής στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας σε μικρό ατμοσφαιρικό θεατρικό χώρο, που δημιούργησε η ίδια και με τη στήριξη αποκλειστικά του θεατρικού κοινού της πόλης ανεβάζει κάθε χρόνο τέσσερα με πέντε θεατρικά έργα.

Στα 16 χρόνια που πέρασαν, η Πειραματική «δημιούργησε τη δική της ταυτότητα, καθιερώθηκε ως θεατρικός φορέας στην πόλη, σχημάτισε κοινό θεατών που παρακολουθεί σταθερά κάθε παραγωγή της, λειτούργησε την παιδική σκηνή με παραγωγές που απευθύνονται στους μαθητές των σχολείων. Ανέπτυξε το ερασιτεχνικό θέατρο, δημιούργησε θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και έφηβους, συνεργάστηκε πειραματικά με φορείς των παραστατικών τεχνών με στόχο να αναδείξει τις τέχνες του χορού και της μουσικής σε συνδυασμό με αυτή του θεάτρου. Επιτέλεσε κοινωνικό έργο, αφού πρώτη, στην αρχή ακόμα της κρίσης, πρόσφερε δωρεάν είσοδο σε ανέργους» υπογραμμίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας.

Με σεβασμό στον θεατή

Η μέχρι τώρα πορεία της Πειραματικής και η πολύπλευρη δράση που αναπτύσσει είναι ενδεικτικές της φιλοσοφίας και της εμπνευσμένης διάθεσης που διακατέχει τους συμμετέχοντες, αλλά και τους ένθερμους υποστηρικτές της προσπάθειας.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες που πέρασε και το γεγονός ότι δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, αλλά παραμένει αυτοχρηματοδοτούμενος τοπικός φορέας πολιτισμού, η ομάδα παραμένει ζωντανός πυρήνας πολιτισμού, που παράγει έργο και αγγίζει το κοινό.

Μελλοντικοί στόχοι της ομάδας είναι να διατηρήσει αρχικά ό,τι δημιούργησε, βελτιώνοντας, παράλληλα, την ποιότητα κάθε πολιτιστικής παραγωγής. «Γεγονός είναι πως σε αυτόν τον τομέα η ποιότητα της υποκριτικής τέχνης που απολαμβάνει το κοινό στα θεατρικά έργα της Πειραματικής αδιαμφισβήτητα αρχίζει να σπανίζει, αφού όλο και περισσότεροι σκηνοθέτες, προσπαθώντας να πειραματιστούν σε νέες θεατρικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις, αφήνουν αδούλευτα τα στοιχεία του αληθινού θεάτρου, όπως το διδαχτήκαμε από τον πολιτισμό μας», σχολιάζει ο Βολιώτης ηθοποιός και σκηνοθέτης, ενώ διευκρινίζει: «Δεν κατακρίνω τις προσπάθειες, αφού αν δεν πειραματιστείς, δεν θα γεννηθεί το καινούργιο, θλίβομαι όμως όταν το τελικό αποτέλεσμα στο όνομα του καινούργιου καταλήγει να σκοτώνει το θέατρο».

Τελικά, ο κύριος στόχος της Πειραματικής παραμένει η προσφορά της καλύτερης δουλειάς των συντελεστών της, που θα τη χαρακτηρίζουν το κέφι, το μεράκι, η ευσυνειδησία, η πίστη, η αγάπη και ο σεβασμός στην τέχνη του θεάτρου. Δουλειά απ’ όλους με ψυχή για την ψυχή των θεατών.

Νεανικά θεατροταξίδια

Η επιλογή των έργων της Πειραματικής Σκηνής γίνεται πάντα «με κοινωνικά κριτήρια και όχι με προσωπικές φιλοδοξίες. Τα τελευταία χρόνια επιλέγουμε ως επί το πλείστον κωμωδίες για να ψυχαγωγήσουμε τους θεατές και να τους προσφέρουμε ψυχολογική ανάταση στα δύσκολα χρόνια που περνάμε» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Πανταζής.

Η απήχηση των θεατροταξιδιών στο νεανικό κοινό της πόλης είναι μεγάλη. Γι’ αυτό και το τμήμα φέτος συμπληρώνει τον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μελών είναι παιδιά, που ξεκινούν στα πρώτα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου και αποχωρούν από το τμήμα με την ένταξή τους στο Πανεπιστήμιο.

Η ενασχόληση των παιδιών με το θέατρο συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή τους, στην ανάπτυξη της ομαδικής συνεργασίας, στην αποδοχή και την έκφραση των συναισθημάτων τους, στην αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων των άλλων. Καλλιεργούν και εκπαιδεύονται σε θεατρικές τεχνικές, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, καλλιεργούν τον λόγο, βελτιώνουν την άρθρωση και αποκτούν θεατρική εμπειρία συμμετέχοντας σε παραστάσεις.

Η θεατρική τέχνη τούς γοητεύει τόσο, ώστε να υπάρχουν και περιπτώσεις μαθητών που την έχουν επιλέξει επαγγελματικά και φοιτούν ήδη στο θέατρο τέχνης Καρόλου Κουν, αλλά και στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

«Οσο για τον γιορτασμό των χρόνων λειτουργίας της, λόγω της κρίσης δεν μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε τον γιορτασμό που επιθυμούμε. Οταν με το καλό μάς δοθεί η δυνατότητα, στα επόμενα χρόνια, η επέτειος θα είναι δρώμενο για την πόλη» τονίζει ο στυλοβάτης της ομάδας.

Τι λένε τα μέλη των θεατροταξιδιών

Μεγάλο και ιδιαιτέρως σημαντικά τα θεατροταξίδια της Πειραματικής, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον πολλών παιδιών και εφήβων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Η συμμετοχή των παιδιών γεμίζει με ενθουσιασμό και έντονα συναισθήματα την ψυχή τους, όπως αποτυπώνεται, άλλωστε, στις απόψεις που διατυπώνουν.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σταχυολόγησε τις απόψεις των εφήβων για τα θεατροταξίδια, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά έφηβος «με βοηθά να διώξω τον φόβο μου, να ξεπεράσω δύσκολες καταστάσεις της εβδομάδας. Μου χαρίζει στιγμές χαράς γέλιου και ξεγνοιασιάς. Μου μαθαίνει να αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο, χωρίς να με νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι».

«Βελτίωσα τον λόγο μου, την αυτοπεποίθησή μου. Το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν να είμαι πολύ καλός για να υπάρχω εκεί, ότι ήταν αποδεκτό αυτό που μπορούσα να κάνω, με βελτίωσε με τρόπους που δεν είχα φανταστεί ποτέ» αναφέρει άλλο μέλος της ομάδας.

«Είναι ένας κόσμος εντελώς διαφορετικός, σε κάνει να ξεχνιέσαι από το άγχος της καθημερινότητας η συμμετοχή στην ομάδα, με κάνει να νιώθω ξεχωριστός, αποκτώ εμπειρίες που δεν έχουν οι άλλοι γύρω μου» προσθέτει άλλος.

Ενθουσιασμός για το θεατρικό εργαστήρι

Ανάλογες είναι οι απόψεις των συμμετεχόντων στο ερασιτεχνικό θεατρικό εργαστήρι.

«Η ερασιτεχνική δημιουργία είναι εκπληκτικός τρόπος να κάνεις ταξίδι αυτογνωσίας με απίστευτες ανακαλύψεις. Με βοηθά να εκφραστώ, να εκθέσω χωρίς ενδοιασμούς και κανόνες τον εαυτό μου για να μπορώ εκεί έξω στη ζωή να παλεύω, να στέκομαι δυνατή και μαχητική, να αντέχω. Ξεπέρασα της φοβίες μου και απελευθερώθηκα συναισθηματικά. Νιώθω πιο ευτυχισμένη. Απελευθερώθηκε ο εαυτός μου με τρόπο δημιουργικό και άπειρο. Κάθε φορά ανακαλύπτω κάτι καινούργιο για μένα, τη ζωή και το θέατρο» αναφέρουν χαρακτηριστικά μέλη.

«Το θέατρο είναι η τέχνη που αντικατοπτρίζει τη ζωή. Με την ερασιτεχνική δημιουργία, καθοδηγούμενη από άρτια επαγγελματική διδασκαλία, δημιουργούνται νέοι πνευματικοί ορίζοντες, υλοποιούνται ιδέες και σχεδιάζονται νοερά ταξίδια με οδηγό τη θεατρική διδασκαλία και τις εφαρμογές της» υπογραμμίζουν οι συμμετέχοντες στην ομάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου