ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν»

φωτομνήμες-που-μας-ταξιδεύουν-166162

Το λεύκωμα του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου καταγράφει τη νεότερη ιστορία

Εγκωμιαστικά σχόλια συγκεντρώνει το λεύκωμα «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν», που εξέδωσε το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, αναδεικνύοντας τη νεότερη ιστορία της Σκιάθου.

Από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν», που εξέδωσε το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και περιλαμβάνει εξαιρετικό φωτογραφικό αφιέρωμα στο νησί του Παπαδιαμάντη.

Το καλαίσθητο λεύκωμα, το οποίο επιμελήθηκε η γραφίστρια Αννα Ταχτσή από τη Σκιάθο, αποτελείται από 296 σελίδες, έχει σκληρόδετο εξώφυλλο, ενώ τυπώθηκε στη Νίκη Εκδοτική. Αποτελεί δε έργο ζωής του καπετάν Γιάννη Παρίση, που είχε την αρχική σκέψη, συγκέντρωσε όλες τις φωτογραφίες και αναζήτησε και τους χορηγούς του, τους αδερφούς Δερβένη τού Skiathos Palace.

Οι «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν» παρουσιάζουν μοναδικά τεκμήρια για τη ζωή στη Σκιάθο του παρελθόντος, είναι διαχωρισμένες σε 14 ενότητες και αποτυπώνουν την καθημερινότητα των Σκιαθιτών από τον 19ο αιώνα μέχρι τον πρώτο καιρό της Μεταπολίτευσης.

Αρκετές από τις παλαιότερες φωτογραφίες απεικονίζουν τοπία του νησιού των Βορείων Σποράδων. Στις υπογραφές μπορεί κάποιος να διακρίνει τα ονόματα των Στουρνάρα και Διαμαντόπουλου, αλλά και του Σίμου Λαδόπουλου, γνωστού φωτογράφου από τη Σκόπελο. Ο κύριος, όμως, όγκος του φωτογραφικού αρχείου προέρχεται από ντόπιους, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι, προήλθε από την αγορά του αρχείου του Νίκου Μαστρογιάννη από τα Λεχώνια.

Στο λεύκωμα αποτυπώνεται υλικό με αγαπημένα για το νησί θέματα, όπως είναι τα καρνάγια, ο Σκιαθίτης και η θάλασσα, τα ταξίδια, η παραδοσιακή φορεσιά, θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, επαγγέλματα, εκδρομές και πανηγύρια, σχολικές και στρατιωτικές αναμνήσεις, καφενεία και καθημερινή ζωή.

Αποτελεί δε μία τεράστια κληρονομιά για το νησί, ενώ, σύμφωνα με τον εκδότη, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να γίνει και ένας δεύτερος τόμος, δεδομένου ότι υπάρχει πλούσιο υλικό, που μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου