ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλοίο που έγραψε ιστορία

πλοίο-που-έγραψε-ιστορία-174266

«Το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ στο Βόλο – Κατάπλοι 1911 – 1939» του Γρηγόρη Καρταπάνη παρουσιάζεται στο Βόλο

Το βιβλίο του Γρηγόρη Καρταπάνη «Το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ στον Βόλο – Κατάπλοι 1911 – 1939», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΗΒΗ του Χρήστου Αγιώτη, παρουσιάζεται στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 19.00.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Μαγδαληνή Θωμά συγγραφέας και συντονίζει η δημοσιογράφος Ρωσσάνα Πώποτα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών σε συνεργασία με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη και τις εκδόσεις ΗΒΗ.

Στο καινούργιο βιβλίο του ακούραστου συγγραφέα – ερευνητή περιγράφονται οι δώδεκα συνολικά κατάπλοι του ένδοξου πλοίου στον Βόλο, από τον Σεπτέμβριο 1911 ώς τον Αύγουστο 1939 λίγο προτού ξεσπάσει ο μεγάλος πόλεμος.

Η πορεία του πλοίου συμβόλου της νίκης, στη νεότερη ιστορία, στα νερά του Παγασητικού, συνδέεται κάποιες φορές με σημαντικά γεγονότα, όπως, για παράδειγμα, ο κατάπλους του για πολεμικές προετοιμασίες τον Μάιο και τον Ιούνιο 1912.

Με έναυσμα τις διάφορες καταγραφές στο ημερολόγιο του πλοίου, το επίσημο βιβλίο καθημερινών κινήσεων και δράσεών του, αν βέβαια παρουσιάζει αρκετά κενά, επιχειρήθηκε μια προσεκτική διερεύνηση των κατάπλων του στον Βόλο, ανατρέχοντας στις τοπικές εφημερίδες, στις εποχές που κάλυπταν το ξεχωριστό αυτό γεγονός της ελεύσεως του δοξασμένου πολεμικού

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου