ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανώτατη διάκριση στον Vangelis

ανώτατη-διάκριση-στον-vangelis-176731

Παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος στον Βολιώτη συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου

Tο Παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος απονέμεται στον διεθνή Βολιώτη συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου με διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για το συνολικό έργο του.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ συνθέτης, γεννημένος στην Αγριά Βόλου, είναι γνωστός διεθνώς ως Vangelis και αποτελεί έναν σύγχρονο μύθο της μουσικής και πρεσβευτής, ταυτόχρονα, της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο.

Ενα μεγάλο μέρος των συνθέσεων του Παπαθανασίου δημιουργήθηκαν για να πλαισιώσουν κινηματογραφικές Παραγωγές ως σάουντρακ. Κορυφαίο σάουντρακ θεωρείται η μουσική για τους «Δρόμους της Φωτιάς», την ομώνυμη ταινία του 1981 η οποία απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982. Η ταινία εξιστορεί την προσπάθεια τριών Βρετανών δρομέων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι.

Επίσης έχει επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά. Εχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Αντερσον. Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

Tο έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑSΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της 2001: Οδύσσεια στον Αρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα – Ιαπωνία.

Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο Μυθωδία στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μετά το τέλος της μουσικής παράστασης η γαλλική κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός παιδείας Ζακ Λανγκ, απένειμε στον Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου.

Δύο χρόνια αργότερα η ΝΑSΑ τού απένειμε το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της. Το βραβείο αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον αμερικανικό οργανισμό για μη κυβερνητικά πρόσωπα.

Το 1995, ως φόρο τιμής στην μουσική του προσφορά αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης έδωσε το όνομα του συνθέτη στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354, που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου