ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Νίκο Αλεξίου

αφιέρωμα-στον-νίκο-αλεξίου-203394

Το έργο του Βολιώτη ποιητή της διασποράς στη ραδιοφωνική εκπομπή «Φωνή της Ελλάδας», που μεταδίδεται από την ΕΡΑ

Αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο Βολιώτη ποιητή της διασποράς Νίκο Αλεξίου θα φιλοξενήσει η εκπομπή της ΕΡΑ με τίτλο «Φωνή της Ελλάδας», που μεταδίδεται από το κρατικό ραδιόφωνο και απευθύνεται στους Ελληνες όπου Γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Η επιτυχημένη ραδιοφωνική εκπομπή έχει εντάξει στο πρόγραμμά της αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας».

Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε έναν σύγχρονο ή κλασικό Ελληνα ποιητή, ενώ δεν απουσιάζουν οι ποιητές της διασποράς. Οι ίδιοι οι ποιητές, καθώς και αγαπημένοι ηθοποιοί επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών.

Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύουν από τις συχνότητες της «Φωνής της Ελλάδας στα πέρατα της Γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι αφιερωμένη στον ποιητή Νίκο Αλεξίου, με τη μουσική επιμέλεια να υπογράφεται από τη Μαρία Ρεμπούτσικα και την επιμέλεια ήχου από την Ελευθερία Παπουτσάκη.

Ο Νίκος Αλεξίου γεννήθηκε στον Βόλο το 1959. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και άσκησε διάφορα επαγγέλματα. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 μετέβη στη Νέα Υόρκη για ανώτερες σπουδές στην Κοινωνιολογία. Από το 1990 διδάσκει στο Queens College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY). Εχει διακριθεί με το βραβείο President’s Award for Excellence in Teaching και τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν τους τομείς κοινωνιολογικής και πολιτικής θεωρίας και έρευνας, καθώς και θέματα που αφορούν στους Ελληνες της Αμερικής. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του πρώτου Αρχείου Προφορικής Ιστορίας των Ελλήνων της Νέας Υόρκης, καθώς και της Ελληνοαμερικανικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου Ελληνισμού (Hellenic American Project, QC). Εχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα έξι ποιητικές του συλλογές. Επίσης, ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και αμερικανικά περιοδικά και ανθολογίες. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Νέας Υόρκης.

«Ο ποιητής της εβδομάδας» μεταδίδεται ώρα Ελλάδας 12.00, 16.00, 01.00 και 04.00. Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού «Ο ποιητής της εβδομάδας» στέλνεται στις έδρες νεοελληνικών σπουδών σε όλο τον κόσμο.

Η εκπομπή μεταδίδεται ψηφιακά μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ στην ένδειξη Voice of Greece, διαδικτυακά από το web radio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/ και στο Facebook www.facebook.com/voiceofgreece.ert.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου