ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνείς διακρίσεις Βολιώτη εικαστικού

διεθνείς-διακρίσεις-βολιώτη-εικαστι-221762

Ετοιμάζονται δύο ντοκιμαντέρ για το έργο του Κώστα Λουδοβίκου, ο οποίος είναι τιμητικό μέλος της Ακαδημίας Τεχνών της Ιταλίας.

Διεθνή απήχηση έχει το έργο του Βολιώτη εικαστικού Κώστα Λουδοβίκου, τιμητικού μέλους της Ακαδημίας Τεχνών της Ιταλίας, που αποτελεί το επίκεντρο δύο ντοκιμαντέρ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με τον σπουδαίο εικαστικό, καταγράφοντας τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα και τις διεθνείς διακρίσεις, που έχει αποσπάσει, δίνοντας παράλληλα το στίγμα του σε κορυφαίες εκδοτικές δραστηριότητες όπως ο περίφημος κατάλογος του Mondadori.

«Η Ιταλία πραγματικά έχει γίνει δεύτερη πατρίδα μου στα καλλιτεχνικά. Υπάρχει εκεί ένα ιδιαίτερο πνευματικό κλίμα, που ευνοεί διεθνή πολιτισμικά events, μαζί με τις μεγάλες διεθνείς Μπιενάλε της Βενετίας, Φλωρεντίας κ.λπ. Πράγματι, πριν κάποια χρόνια υπήρξε μια προσωπική επιτυχία στην Πάδοβα, όπου εξέθεσα εκεί έργα μου, επιλεγμένος από εκατοντάδες διεθνείς καλλιτέχνες. Η έκθεση είχε τεράστια επιτυχία, εξέθεσαν 30 καλλιτέχνες και ήμουν ένας από αυτούς. Εξετέθη το έργο μου «Το Αίνιγμα της Ομορφιάς», το οποίο πράγματι κάνει διεθνή καριέρα με πολλά βραβεία σε Ευρώπη και Αμερική και με κριτικές ενθουσιωδών προσωπικών συγκρίσεων με τον Ντε Κίρικο και τον Ελ Γκρέκο» αναφέρει ο σπουδαίος εικαστικός.

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στη μέχρι τώρα καλλιτεχνική του πορεία είναι η παρουσίαση του έργου του στον ετήσιο κατάλογο του Mondadori, που αφορά στην ιταλική, αλλά και τη διεθνή εικαστική σκηνή. «Υψηλότερο καλλιτεχνικό επίπεδο για το έργο μου ήταν η πρόσκληση από τον εκδοτικό οίκο Mondadori, ο οποίος είναι ο ποιοτικότερος και μεγαλύτερος οίκος εκδόσεων έργων τέχνης, ένα είδος καλλιτεχνικού Gallimard της Ιταλίας, να συμμετέχω στον διεθνή ετήσιο κατάλογό του. Η πρόταση προχώρησε και εν τέλει δύο δικά μου έργα τυπώθηκαν εκεί, εκ των οποίων το ένα ως εξώφυλλο στο ένθετο με τον τίτλο International Masters», τονίζει. Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί προσωπική τιμή για τον Βολιώτη δημιουργό, ο οποίος έχει δεχτεί προτάσεις για συμμετοχή σε εκδηλώσεις της Μπιενάλε της Βενετίας.

Αναγνώριση της Ακαδημίας Τεχνών

Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε για τον ίδιο η διεθνής αποδοχή του έργου του μέσω της πρόσκλησης που δέχτηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Τεχνών στην Ιταλία, να συμμετάσχει ως τιμητικό μέλος της Ακαδημίας στις εκδηλώσεις της, μαζί με άλλες διεθνείς προσωπικότητες. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή κι έτσι πολύ σύντομα από το 2017 και μετά «ήρθε στο εργαστήριό μου ένα διεθνές βραβείο Rembrandt, ένα άλλο Pablo Picasso και ένα άλλο προς τιμήν του Voltaire και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αναφέρει.

Οι παραπάνω βραβεύσεις είναι ενθαρρυντικές για ανθρώπους, «οι οποίοι τολμούν σήμερα να αναλάβουν σε μια προσπάθεια δημιουργικής μεταμόρφωσης αυτό, που ιστορικά φαίνεται να έχει αποτύχει σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή τολμούν να ανασυνθέσουν μέσα στο δημιουργικό ανθρώπινο υποκείμενο, αυτόν τον μεγάλο δυτικό πολιτισμό, που εμπεριέχει τα αρχαιοελληνικά ριζώματα, τα ελληνορωμαϊκά, τα βυζαντινά και τα νεότερα ευρωπαϊκά» επισημαίνει ο Βολιώτης δημιουργός.

Αναπτύσσοντας τη συλλογιστική του, ο Κώστας Λουδοβίκος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πολύ πέρα από τη μνήμη και τη λήθη ο δυτικός άνθρωπος πάσχει. Δεν είναι μονάχα μια μνήμη ατομική ή συλλογική, δεν είναι η επιθυμία ενός Προυστ να εκμαγεύσουμε τον χαμένο χρόνο ή αυτό που λέει ο πατέρας της αμερικανικής επικής ποίησης ο Γουόλτ Γουίτμαν, «όλα τα ωραία πράγματα που ζήσαμε να τα ξαναθυμηθούμε. Να δώσουμε ομορφιά και νόημα στην ζωή μας». Διότι και αυτό είναι ένας μικρός εν τέλει στόχος. Οι καιροί απαιτούν, το συνειδητό και το ασυνείδητό μας απαιτεί, το ολικό μυστήριό μας θρηνεί για μια μεγαλύτερη, βαθύτερη, αιώνια μεταμόρφωση και ενότητα».

Ντοκιμαντέρ για το έργο του

Πολλές και σημαντικές στιγμές συνθέτουν τη δημιουργική εικαστική και πνευματική του διαδρομή, που πλαισιώνεται από διαρκείς αναζητήσεις και δραστηριότητες που μοιράζονται ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα, με έδρα και σημείο αναφοράς πάντα την πατρίδα του, τον Βόλο.

Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων συνάντησε και τον Μάνο Στεφανίδη, ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του «Η λειτουργία των εικόνων», που πραγματοποιήθηκε πριν τρία χρόνια στο ξενοδοχείο Κάραβελ της Αθήνας. Εκεί συνάντησαν τις σκηνοθέτιδες Καλλιόπη Λεγάκη και Μαρία Γεντέκου και αναπτύχθηκε η ιδέα να δημιουργήσουν μια ταινία μεγάλου μήκους με διεθνείς Ελληνες καλλιτέχνες, που όμως δραστηριοποιούνται και υπηρετούν εικονογραφικά την Εκκλησία.

«Πράγματι η γνωριμία έφερε την πρόσκληση να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο project με ελάχιστους καλούς συναδέλφους. Ηδη δηλαδή αυτό ως περιεχόμενο έχει ξεκινήσει με την δική μου δημιουργία, με την εικονογράφηση του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Λεύκτρα των Θηβών, όπου και θα γίνουν γυρίσματα καθώς επίσης και στη Γαλλία στην εικονογράφησή μου του ιερού ναού της Υπαπαντής, στην ορθόδοξη κοινότητα της Sartrouville λίγο έξω από το Παρίσι» αναφέρει. Θα γίνουν γυρίσματα λοιπόν στη Γαλλία, στα Λεύκτρα, στην Αρχιεπισκοπή της Εκκλησίας της Αλβανίας, εντός και εκτός Ελλάδος και βέβαια στο Αγιο Ορος. Στην ομάδα θα συμμετάσχουν μετά από πρόταση του ίδιου ο Καμπάνης, ο Ξενόπουλος και ο Παπανικολάου.

Με το ντοκιμαντέρ θα τεθούν τα μεγάλα ερωτήματα της τέχνης σήμερα, της εικονογραφικής τέχνης, της ποίησης και του πολιτισμού στον 21ο αιώνα. Το πώς πορεύεται σήμερα το ιστορικό ανθρώπινο ποιείν, μετά τον επικό ενθουσιασμό, μετά τον λυρικό διαλογισμό, μετά την τραγική διάλυση, αλλά και μετά την τεχνολογική ψηφιακή παγκοσμιοποίηση.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, αυτής της ανίχνευσης και επιδιώκοντας η σκηνοθέτιδα και ποιήτρια Καλλιόπη Λεγάκη τη χαρτογράφηση της ελληνικής πνευματικής φυσιογνωμίας σήμερα, προγραμματίζεται και προετοιμάζεται και δεύτερη σειρά με τον τίτλο «Ο καλλιτέχνης και ο τόπος του», που οι τόποι της Ελλάδος θα εκπροσωπούνται από έναν καλλιτέχνη τους. «Ετσι μου έχουν κάνει επίσης την προσωπική τιμή να είμαι εγώ και το εικαστικό έργο μου, που θα εκπροσωπήσουμε στην σειρά αυτή τον Βόλο», σημειώνει ο Βολιώτης δημιουργός με τις διεθνείς διακρίσεις.

ΕΝΘΕΤΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ

Ομιλία στους «Τρεις Ιεράρχες»

Εκδήλωση διοργανώνει ο θρησκευτικοφιλολογικός σύλλογος «Τρεις Ιεράρχες» με αφορμή τη γιορτή της μνήμης των προστατών του Τριών Ιεραρχών την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Δημητριάδος 180 με Ογλ.

Η γιορταστική εκδήλωση διοργανώνεται με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου. Μετά την κοπή της πίτας από τον Σεβασμιώτατο θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα «Ο θείος πόθος ως ησυχαστικό βίωμα και ποίηση προσωπική στον Αγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο». Εισηγητής είναι ο Κώστας Λουδοβίκος, εικαστικός, εικονογράφος, νομικός και συγγραφέας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου