ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μήνυμα του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα

το-μήνυμα-του-5ου-παγκόσμιου-φόρουμ-για-225596

Της Ράνιας Γάτου*

Και γένομαι αυτός που θα ήθελα πάντα να μένω˙ των Εβραίων, των ιερών Εβραίων ο υιός. Καβάφης

Στις 23-01-2020 πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 5o Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα. Τούτο είχε δύο μηνύματα: Θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα – Πολεμάμε τον αντισημιτισμό (που στρέφεται στην πραγματικότητα εναντίον όλων των εθνών).

Το Φόρουμ ήταν άρτια διοργανωμένο. Ο χώρος που έλαβε χώρα ήταν υποβλητικός και με χαμηλό φωτισμό λόγω της ημέρας μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Μίλησαν πολλοί ξένοι ηγέτες, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μέγας Ραβίνος του Ισραήλ και άλλοι. Μεταξύ των ομιλιών παρεμβάλλονταν ορχηστρική και χορωδιακή μουσική σε ύφος μνημόσυνου από μουσικούς ντυμένους στα μαύρα, καθώς και ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα και για τον Αντισημιτισμό σήμερα. Κατατέθηκαν στεφάνια από τους πολιτικούς ηγέτες του Ισραήλ και ξένων Χωρών, οι οποίοι ανέρχονταν σε περίπου πενήντα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Ένας Εβραίος ψάλτης έψαλε θρησκευτικούς ύμνους μνημόσυνου και ένας ραβίνος τέλεσε μνημόσυνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες κλήθηκαν να ανεβούν σε μια εξέδρα. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Και το Παγκόσμιο Φόρουμ τελείωσε με τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ, με τον τίτλο «Χατικβά (=Ελπίδα)», σε ορχηστρική και χορωδιακή εκτέλεση.

Είναι εξαιρετικά σπουδαίο το μήνυμα του Παγκόσμιου Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα, ότι ο αντισημιτισμός δεν προσβάλλει μόνο τους Ισραηλίτες, αλλά την αξιοπρέπεια και την ειρήνη όλων των εθνών. Διότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε πολίτες που ανήκουμε σε κάποιο έθνος, και όλοι μπορούμε να στοχοποιηθούμε ή να υποστούμε βία από οποιονδήποτε εξαιτίας οποιασδήποτε ιδεολογίας ή κρατικής ή κοινωνικής ισχύος.

*Η Ράνια Γάτου είναι Ποιήτρια, Δοκιμιογράφος και Εικαστικός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου