ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου: Κάθε λογοτεχνικό έργο αποκαλύπτει μηνύματα

χρυσάνθη-πρωτοψάλτου-κάθε-λογοτεχνι-230546

Η αγαπημένη συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη «Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα»

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ,

εκπαιδευτικό – συγγραφέα

«Η Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα» της αγαπημένης συγγραφέα Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα και είναι η πιο γλυκιά, η πιο συμπαθητική μα και η πιο απρόσεχτη μάγισσα στο δάσος. Οταν, λοιπόν, αποφασίζει να βοηθήσει τους γείτονές της με τα μαγικά της φίλτρα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύχρωμα, εντυπωσιακά, διασκεδαστικά, αλλά σίγουρα όχι τα αναμενόμενα… Στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η όμορφη συνομιλία μας με τη συγγραφέα.

Το βιβλίο σας με τον τίτλο «Η Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. Μιλήστε μας για την ιστορία.

Είναι η ιστορία νεαρής μάγισσας, που με τα μάγια της προσπαθεί να βοηθήσει τους γείτονές της. Ομως είναι λίγο απρόσεχτη και βιαστική κι έτσι σχεδόν πάντα τα αποτελέσματα των μαγικών της φίλτρων είναι κάπως… διαφορετικά από τα αναμενόμενα. Η ιστορία «Η Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα, απευθύνεται σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, το κείμενο είναι δικό μου και η πολύ όμορφη εικονογράφηση της Ελίνας Χεριανίδου.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας;

Μάλλον ο εαυτός μου… Συνήθως προσπαθώ να κάνω πολλά μαζί και τις περισσότερες φορές τα κάνω όλα χάλια…

Ποια μηνύματα κρύβονται πίσω από την ιστορία;

Από μένα, που έγραψα την ιστορία, το μοναδικό μήνυμα είναι πως δεν πειράζει αν κανείς δεν είναι τέλειος. Μπορούμε να είμαστε τόσα άλλα, μπορούμε να είμαστε καλοί, αστείοι, ευαίσθητοι, δημιουργικοί, σκανταλιάρηδες. Μπορούμε να προσπαθούμε και να πειραματιζόμαστε και να μη φοβόμαστε να δοκιμάσουμε. Αλλωστε, όπως λέει κι ένα παλιό γνωμικό, «όποιος δεν κάνει λάθη, δεν κάνει τίποτα».

Ωστόσο ο καθένας που διαβάζει μια ιστορία «ανακαλύπτει» σ’ αυτή διαφορετικά νοήματα που σχετίζονται με προσωπικές εμπειρίες και βιώματα. Ετσι λοιπόν κάθε λογοτεχνικό έργο, είτε είναι γραμμένο για μεγάλους, είτε για μικρούς, αποκαλύπτει τόσα μηνύματα όσοι είναι οι αναγνώστες που το έχουν διαβάσει.

Σκιαγραφήστε μας την ηρωίδα του βιβλίου σας.

Είναι η Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα Βαλεντίνα Ντι Κουόκα, της ξακουστής οικογένειας μάγων Ντι Κουόκα! Ζει στη μακρινή Ζαρζαβάτη, βαθιά μέσα στο δάσος Φρουτυβέντολο, στον οικογενειακό πύργο Μπαρμπαμπιέτολα. Εχει μελιτζανί μάτια και ντοματί μαλλιά, είναι πεταχτούλα και τσαχπίνα. Και… πολύ – πολύ ανακατωσούρα!

Αν διαλέγατε ένα μαγικό φίλτρο από τον «Τσελεμεντέ μαγικών φίλτρων και συνταγών», ποιο θα ήταν;

Θα διάλεγα ένα φίλτρο που διώχνει τη λύπη. Ενα παυσίλυπο. Το δικό μου παυσίλυπο θα είχε μέσα κίτρινο απ’ τον ήλιο, ασήμι απ’ το φεγγάρι κι αφρό απ’ τα κύματα, τον ήχο της βροχής και μυρωδιά από φρεσκοκομμένο χόρτο. Αλλά είμαι σίγουρη πως αυτό το φίλτρο μπορεί να το κάνει ο καθένας μας βάζοντας μέσα τα δικά του συστατικά.

Αν ζητούσαμε από τη Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα να μοιραστεί μαζί μας τα συστατικά για το φίλτρο της αγάπης, ποια θα ήταν;

Φοβάμαι πως θα σας απογοητεύσω. Οι συνταγές των μαγικών φίλτρων της οικογένειας μάγων Ντι Κουόκα είναι επτασφράγιστο μυστικό εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Και, παρά το ότι την έχω καλοπιάσει πολλές φορές, η Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα αρνείται να μου τις αποκαλύψει. Εδώ που τα λέμε όμως, αν τα μαγικά φίλτρα των Ντι Κουόκα έχουν αποτελέσματα σαν κι αυτά της ιστορίας μου… καλύτερα να μείνουν για πάντα μυστικά!

Αν είχατε μαγική σκούπα, πού θα θέλατε να ταξιδέψετε και γιατί;

Αν μια μαγική σκούπα μπορεί να πετάξει, τότε ίσως θα μπορούσα να ταξιδέψω μαζί της μέχρι τη μυθική Υπερβόρεια.

Με ποιους τρόπους μπορούν γονιός και εκπαιδευτικός να βοηθήσουν το παιδί, ώστε να αγαπήσει το εξωσχολικό βιβλίο;

Πιστεύω πως το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας γονιός προκειμένου το παιδί του ν’ αγαπήσει το διάβασμα, προφανώς πέρα από το αυτονόητο να διαβάζει στο παιδί από τη βρεφική του ηλικία ιστορίες, είναι να διαβάζει ο ίδιος. Γιατί απλά, τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν, είτε καλό, είτε κακό. Βέβαια, όταν λέω πως πρέπει να διαβάζουμε στα παιδιά μας από τη βρεφική τους ηλικία, θεωρώ αυτονόητο ότι τα βιβλία με τα οποία φέρνουμε σε επαφή το παιδί είναι επιλεγμένα με πολλή προσοχή, ώστε αυτό που θα διαβάσουμε στο παιδί να το ευχαριστήσει αλλά και να πυροδοτήσει σκέψεις, συναισθήματα, απορίες. Τα διαβάζουμε πρώτα οι ίδιοι, ώστε να μπορούμε να τα διηγηθούμε στα πολύ μικρά παιδιά, τα οποία κουράζονται από τα μεγάλα κείμενα με τις πολλές άγνωστες λέξεις κι εύκολα βαριούνται. Επιπλέον ελέγχουμε την εικονογράφηση, η οποία οφείλει να προάγει την αισθητική καλλιέργεια του παιδιού, με απλά λόγια να κάνει το παιδί να ενδιαφερθεί για το όμορφο. Στο εμπόριο υπάρχουν πραγματικά πολλά τιτλοφορούμενα παιδικά βιβλία, εντελώς ακατάλληλα για παιδιά τόσο σε επίπεδο κειμένου, όσο και σε επίπεδο εικονογράφησης.

Οσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, πιστεύω πως το κλειδί που ξεκλειδώνει το ενδιαφέρον των μαθητών για τη λογοτεχνία είναι η αποδέσμευσή της από τη διδακτική διαδικασία, ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν την ανάγνωση λογοτεχνίας όχι ως καταναγκασμό, αλλά ως την ευκαιρία να μπουν στο Βασίλειο Της Φαντασίας όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν και όπου τα ίδια μπορούν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάπλαση της κάθε ιστορίας σε μια εντελώς μοναδική και ολόδική τους εμπειρία.

Σε ποιον θα χαρίζατε μια καραμέλα «Μπονγκ – Ντονγκ»;

Νομίζω πως θα έτρωγα εγώ μερικές και όταν θ’ άρχιζα να χοροπηδώ πάνω – κάτω, πάνω – κάτω σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ, οι υπόλοιπες θα έπεφταν απ’ την τσέπη μου και θα μπορούσε να τις πάρει όποιος ήθελε.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Μέσα στο συρτάρι μου πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον δέκα καινούργιες ιστορίες και μέσα στο μυαλό μου τουλάχιστον εκατό που περιμένουν να τις γράψω. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, περιμένω με ανυπομονησία να πιάσω στα χέρια μου το «Παίζουμε Χώρες;»,το καινούργιο μου βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο τον ερχόμενο Μάρτιο.

Μια ευχή για τους αναγνώστες σας.

Με κάθε λογοτεχνικό βιβλίο που ανοίγουμε, ανοίγουμε ένα παράθυρο σ’ έναν άγνωστο, ολοκαίνουργιο κόσμο. Ετσι, η ευχή μου δεν μπορεί να είναι καμία άλλη παρά μόνο ότι εύχομαι σε όλους καλή χρονιά, πολλά βιβλία, πολλά διαβάσματα!

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου