ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προωθεί την τοπική παράδοση το μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου

προωθεί-την-τοπική-παράδοση-το-μουσεί-237882

Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου συμπλήρωσε έντεκα χρόνια ζωής και περισσότερα από 600 προγράμματα.

Συνολικά 11 χρόνια ζωής και δράσης συμπλήρωσε το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα περίπου 600 προγράμματα σε ισάριθμες σχολικές τάξεις.

Το Μουσείο, που βρίσκεται στην Άνω Γατζέα, στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού, άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2008, πραγματοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η γνωριμία των παιδιών με το Μουσείο, η εξοικείωσή τους με τις παραγωγικές διαδικασίες, που αφορούν στην ελιά, το λάδι, τη διατροφική τους αξία, την παραγωγή σαπουνιού, καθώς και με την τοπική ιστορία, αρχιτεκτονική, παραδοσιακό εμπόριο, βιομηχανική αρχαιολογία και πολιτιστική κληρονομιά.

Τα προγράμματα, που υλοποιούν εξειδικευμένοι εμψυχωτές, είναι διαδραστικά και απαιτούν την ενεργή συμμετοχή των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Αποτελούνται από διαφορετικές δραστηριότητες, όπως π.χ. θεατρικό παιχνίδι και ζωγραφική και εμπλουτίζονται από διαφορετικών ειδών εποπτικά μέσα.

Από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 21 σεμινάρια για ενήλικες τοπικά, εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή, με τη συμμετοχή άνω των 400 εκπαιδευομένων και 65 εκπαιδευτών και παράλληλα δεκάδες εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, αλλά και εκδώσεις βιβλίων και ενημερωτικών φυλλαδίων. Το Μουσείο έχει εκδώσει 12 εικαστικά ημερολόγια από το 2009 ανελλιπώς, με το φετινό που κοσμείται με έργα του Δημήτρη Μοράρου και θέμα τα λουλούδια.

Καθοριστική για την επίτευξη των στόχων του Μουσείου Ελιάς η τοποθεσία του στην καρδιά του οικισμού της Ανω Γατζέας και σε απόσταση αναπνοής από τον σταθμό του θρυλικού τρένου του Πηλίου. Δίνεται η δυνατότητα σε συνάρτηση με την επίσκεψη στο Μουσείο για ταξίδι στον χρόνο. Ο σταθμός του Μουτζούρη, τα παλιά καφενεία και το παντοπωλείο στην κεντρική πλατεία του οικισμού συνθέτουν σκηνικό του Πηλίου των αρχών και μέσων του 20ού αιώνα.

Τέλος, το ίδιο το οίκημα του Μουσείου, κατασκευασμένο το 1924 από τον Ιωάννη Βογιατζή, αποτελεί εξαίρετο δείγμα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και συγκεκριμένα των οικιών που κατασκευάστηκαν στα καλύβια του Αγίου Γεωργίου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου