ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιμορφωτικό σεμινάριο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών σε Κύπριους εκπαιδευτικούς

επιμορφωτικό-σεμινάριο-της-ακαδημία-243991

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου ανταποκρινόμενη σε αίτημα Κυπρίων Θεολόγων οργάνωσε διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσάτικα.

Μια ομάδα θεολόγων που υπηρετούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κύπρου ταξίδεψαν από την Κύπρο στο Βόλο και παρακολούθησαν τις εργασίες του σεμιναρίου, το οποίο είχε ως θέμα: «Μπροστά στις σύγχρονες ανάγκες του μαθήματος των θρησκευτικών: διερευνούμε τις διδακτικές μας πρακτικές». Τους Κύπριους Θεολόγους Εκπαιδευτικούς συνόδευαν η Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης για τα Θρησκευτικά κα Ελιάνα Χατζηιωάννου και ο Σύμβουλος Θρησκευτικών και Λειτουργός Αναλυτικών Προγραμμάτων Κωνσταντίνος Στεφανής.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση του σεμιναρίου ανέλαβαν οι Εκπαιδευτές Ενηλίκων και Μέλη της Επιμορφωτικής Ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Απόστολος Μπάρλος (ΜΑ Θεολογίας, Συγγραφέας Σχολικών Εγχειριδίων) και Βάσω Γώγου (Θεολόγος, Φιλόλογος, Εικονογράφος).

Τους Κύπριους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος είχε μια εγκάρδια συζήτηση μαζί τους, καθώς και ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Παντελής Καλαϊτζίδης, ο οποίος τους ενημέρωσε για το πολύπλευρο έργο και τις επιμορφωτικές δράσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Στο σεμινάριο, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία μέσα από βιωματικές και συμμετοχικές τεχνικές και διαδικασίες να ανιχνεύσουν τρόπους που φέρνουν στο επίκεντρο και αναδεικνύουν το νόημα ως ζητούμενο στη ζωή του εφήβου μαθητή. Ιδιαιτέρως δόθηκε έμφαση στην αξιοποίηση της τέχνης στο μάθημα των θρησκευτικών και στις ενεργητικές και βιωματικές τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν και το Βυζαντινό μουσείο Μακρινίτσας, όπου και πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο project προσομοίωση επίσκεψης μαθητών σε μουσείο.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επεσήμαναν τη σημασία του σεμιναρίου για την ανατροφοδότηση της διδακτικής τους πράξης, τονίζοντας το πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου οι θεωρητικές προσεγγίσεις συνδέονταν με πρακτικές εφαρμογές και διδακτικές προτάσεις, στις οποίες οι ίδιοι ασκούνταν με βιωματικό και συμμετοχικό τρόπο.

Τέλος, εκφράστηκε η επιθυμία από τους συμμετέχοντες να υπάρξει συνέχεια της συνεργασίας με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου για μελλοντικές επιμορφωτικές δράσεις, τόσο στο Βόλο, όσο και στην Κύπρο. Η Επιμορφωτική Ομάδα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για επιμόρφωση, καθώς βασικός στόχος της είναι να ενισχύει και να στηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο πολυδιάστατο και σημαντικό έργο που προσφέρουν.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν, ως παρατηρητές, τα μέλη της Επιμορφωτικής Ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Τάνια Αβέλλα, Σουλτάνα Γκαργκάνα και Νίκος Τσιρέβελος, στα πλαίσια Προγράμματος Επιμόρφωσης Επιμορφωτών που υλοποιεί η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου