ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αθηνά Πάνου: Να έχουμε μέτρο στη ζωή μας

αθηνά-πάνου-να-έχουμε-μέτρο-στη-ζωή-μας-246801

Η γνωστή blogger μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη Bliss Buzz και το νέο βιβλίο της «Γλυκά και υγιεινά»

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Ποια είναι η Bliss Buzz ή Αθηνά Πάνου; Οπως και να την αποκαλέσουμε, όσα ονόματα και αν αλλάξει, ένα είναι σίγουρο, η αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική και τη φωτογραφία παραμένει πάντα η ίδια. Εμείς τη γνωρίσαμε, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε να φτιάχνουμε ξεχωριστά γλυκά χωρίς προσθήκη επεξεργασμένης ζάχαρης, με 31 απολαυστικές, γλυκές και υγιεινές συνταγές από το νέο της βιβλίο «Γλυκά και υγιεινά» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η γλυκιά συνομιλία μας.

Ποια είναι η Bliss Buzz ή αλλιώς η Αθηνά Πάνου; Μπορείτε να μας συστηθείτε;

Είμαι άνθρωπος, που ήθελε να συνδυάσει το τεχνοκρατικό με το δημιουργικό και έτσι ξεκίνησα από το Πολυτεχνείο και κατέληξα στον χώρο της διαφήμισης. Για λίγα χρόνια δούλεψα ως πολιτικός μηχανικός και εκπαιδευτικός και στη συνέχεια με αφορμή το blog, τη μαγειρική και τη φωτογραφία μπήκα σε έναν άλλο χώρο. Το χόμπι έγινε επάγγελμα και στη συνέχεια μετά από κάποιες σπουδές στο μάρκετινγκ, μπήκα στον χώρο της διαφήμισης. Σίγουρα δεν μετανιώνω για τίποτα, γιατί όλα μού έχουν φανεί χρήσιμα στη ζωή μου.

Μιλήστε μας για το δικό σας blog, το blissbuzz.gr. Πώς αποφασίσατε να το δημιουργήσετε και ποιος ήταν ο στόχος;

Το ξεκίνησα πριν 10 χρόνια, σε περίοδο που εμφανίζονταν δειλά δειλά τα blogs και στον χώρο της μαγειρικής είχε αρχίσει να δημιουργείται ωραία κοινότητα. Ηταν ένα είδος χόμπι να μαγειρεύεις, να φωτογραφίζεις, να γράφεις κάποιες σκέψεις και να τις μοιράζεσαι… Θα έλεγα λίγο πιο ρομαντικό από ό,τι συμβαίνει σήμερα με το Instagram. Στην αρχή δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος στόχος, αλλά το ένα έφερνε το άλλο και άρχισα να το δουλεύω πιο επαγγελματικά. Εκανα συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες στον χώρο του φαγητού, περιοδικά και sites και κάθε φορά ένιωθα ότι εξελίσσομαι.

Εχετε κάνει σπουδές σχετικές με τη ζαχαροπλαστική ή είστε αυτοδίδακτη;

Αυτοδίδακτη και μάλιστα ξεκίνησα με τα βιβλία του Σ. Παρλιάρου. Διάβαζα πολλά ξένα blogs και πειραματιζόμουν, ευτυχώς με ευχάριστα αποτελέσματα για όσους δοκίμαζαν. Επιπλέον, στη συνέχεια παρακολούθησα και σεμινάρια ζαχαροπλαστικής του Σ. Παρλιάρου και έμαθα ακόμα περισσότερα. Το βασικό είναι ότι ένιωθα πως με χαλαρώνει, οπότε και το έψαχνα συνεχώς μόνη μου.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά;

Σοκολάτα! Την αγαπώ, μιλώ για τη μαύρη κουβερτούρα, μπορείς να κάνεις υπέροχα πράγματα. Τελευταία έχω λατρέψει και τα βούτυρα ξηρών καρπών, όπως αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο κ.τ.λ. Δίνουν ξεχωριστή γεύση και ταυτόχρονα περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Η φωτογραφία είναι η δεύτερη μεγάλη σας αγάπη μετά τη ζαχαροπλαστική. Ασχολείστε με το food photography επαγγελματικά; Οι φωτογραφίες, που συνοδεύουν τις συνταγές σας, είναι εκπληκτικές. Πόσο σημαντική είναι για σας η φωτογραφία, που συνοδεύει μια συνταγή;

Μέσα από το φαγητό – γλυκό αγάπησα και τη φωτογραφία. Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι πρώτα τρώνε τα μάτια. Η φωτογραφία σού βγάζει μικρή ιστορία γύρω από το φαγητό και είναι σημαντικό να είναι αληθινό αυτό που έχεις φτιάξει. Για τον λόγο αυτό ό,τι δείχνω στη φωτογραφία, αυτό είναι που προκύπτει από τη συνταγή. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ κάτι ψεύτικο για να ενισχύσω την εικόνα του φαγητού, γιατί θέλω αυτό που βλέπεις, αυτό να ξέρεις ότι θα απολαύσεις! Είναι φιλοσοφία, που την ακολουθώ από bloggers του εξωτερικού. Εχω συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες γύρω από το κομμάτι της φωτογραφίας φαγητού, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Πέρα από το blog, έχετε δραστηριοποιηθεί και στη συγγραφή βιβλίων. Πώς προέκυψε και τι αποδοχή έχει;

Η ιδέα να συγγράψω βιβλίο ξεκίνησε μέσα από μια συζήτηση με φίλους μου, που τους άρεσαν πολύ αυτά που φωτογράφιζα και είπαμε γιατί να μην μπορεί να γίνει κάτι πιο χειροπιαστό. Εκείνη την περίοδο, που το είχα στο μυαλό μου, είχε βγει και η ταινία «Julie & Julia», που η Ειμι Αντας ξεκινά με blog και καταλήγει να γράφει βιβλίο… Ε, δεν ήθελα και πολύ να εμπνευστώ! Το πρώτο βιβλίο, λοιπόν, ήταν τα «Cupcakes» σε μια περίοδο που έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά και ήθελα να δημιουργήσω κάτι πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα, γιατί μελετώντας πολλές ξένες συνταγές έβλεπα ότι είχαν αποκλίσεις από την ελληνική πραγματικότητα, τότε δεν μπορούσαμε ούτε χάρτινες θήκες να βρούμε εύκολα. Ο κόσμος το αγάπησε και στα επόμενα χρόνια δημιούργησα άλλα δύο, τα Cookies και το Party με τις εκδόσεις Ψυχογιός. Χαίρομαι πάντα, όταν αναγνώστες μού στέλνουν φωτογραφίες συνταγής που έφτιαξαν από τα βιβλία.

Πρόσφατα πήρα με μεγάλη χαρά στα χέρια μου το νέο σας βιβλίο με τον τίτλο «Γλυκά και υγιεινά» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πόσο υγιεινό μπορεί άραγε να είναι ένα γλυκό;

Χαίρομαι που το παραλάβατε! Το θέμα είναι στη ζωή μας να έχουμε μέτρο! Τα τελευταία χρόνια άρχισα να αναζητώ πιο εναλλακτικές συνταγές, δοκίμασα, πειραματίστηκα και γενικά έβγαλα την επεξεργασμένη ζάχαρη από αυτά που έφτιαχνα. Αρχισα να φτιάχνω γλυκά με μέλι, χουρμάδες, φρούτα, αλεύρι ολικής κ.τ.λ. Σίγουρα και αυτά θέλουν κάποιο μέτρο, δεν σημαίνει ότι καθημερινά θα τρώμε ποσότητες. Επίσης για το συγκεκριμένο βιβλίο είχα τη χαρά να συνεργαστώ και με ειδικό που μελέτησε όλες τις συνταγές και συγκεκριμένα τη Μαρία Μεντζέλου, διαιτολόγο – διατροφολόγο, B.Sc., M.Sc. Οπότε θα βρείτε και τις θερμίδες της κάθε συνταγής!

Ποιους Ελληνες σεφ ή pastry chef ξεχωρίζετε; Υπάρχει κάποιος, που θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Θαυμάζω τον Στέλιο Παρλιάρο και όπως είπα και προηγουμένως από αυτόν ξεκίνησα να μαθαίνω. Τον έχω γνωρίσει και στα σεμινάριά του, είναι υπέροχος άνθρωπος και κάθε φορά από τα περιοδικά του έχω κάτι να μαθαίνω. Οσον αφορά στο θέμα συνεργασίας, σίγουρα θα μου έδινε μεγάλη χαρά να μπορούσα να κάνω κάτι δίπλα του. Προς το παρόν πηγαίνω στο μαγαζί του και προμηθεύομαι άριστης ποιότητας κουβερτούρα για τις δημιουργίες μου.

Τι είναι για σας το καλό φαγητό/γλυκό; Ποιο είναι το αγαπημένο σας γλυκό;

Το καλό φαγητό και γλυκό για μένα είναι αγάπη και ευχάριστες στιγμές! Γύρω από ένα τραπέζι μπορείς να περάσεις όμορφα με αυτούς που μοιράζεσαι το φαγητό, να γελάσεις, να απολαύσεις την κάθε μπουκιά και την κάθε στιγμή. Οσο για το αγαπημένο μου γλυκό, που με ρωτάτε, είναι το τιραμισού! Αλλά όταν το φτιάχνω εγώ ή το βρίσκω φτιαγμένο σωστά και όχι απομίμηση.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μυστικό σας για τη ζαχαροπλαστική;

Αν και το σημαντικό στη ζαχαροπλαστική, όπως γνωρίζετε, είναι η μέτρηση των υλικών και η ακρίβεια, θα έλεγα ότι αυτό που προσέχω πάντα είναι οι συνθήκες θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, αν μέσα στην κουζίνα σου θέλεις να φτιάξεις μαρέγκα και ταυτόχρονα έχεις νερό που βράζει, τότε από την υγρασία η μαρέγκα δεν θα βγει ποτέ.

Ποιο γλυκό για σας είναι Ελλάδα;

Θα έλεγα σίγουρα ένα γλυκό του κουταλιού και μάλιστα το καρυδάκι. Το έχω συνδέσει με παιδικές μνήμες από καλοκαίρια στο χωριό, κάπου στην Ηπειρο, όπου η γιαγιά, η μαμά, αλλά και όλες οι θείες έφτιαχναν πάντα το καρυδάκι και γέμιζαν βαζάκια για τον χειμώνα.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά ή άλλου είδους σχέδια;

Αυτή τη στιγμή μόλις εκδόθηκε το «Γλυκά & Υγιεινά», οπότε θέλω να αφιερώσω χρόνο σε αυτό. Αλλά σίγουρα έχω διάφορα στο μυαλό μου και θα δούμε!

Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι πολύ γλυκιά συνέχεια!

Κι εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι να το απολαύσετε!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου