ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιορτινό χρώμα στον κόσμο: Περιήγηση σε μακρινές γωνιές της Γης

γιορτινό-χρώμα-στον-κόσμο-περιήγηση-σ-251960

Φαντασμαγορικά πρωτοχρονιάτικα στιγμιότυπα από τον φακό του πολυταξιδεμένου Βολιώτη Παύλου Καρανίκου

Περιήγηση στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα είναι η φωτογραφική αποτύπωση του γιορτινού κλίματος στις μακρινές περιοχές της Γης, εκεί όπου η Πρωτοχρονιά έχει διαφορετικό άρωμα και χρώμα. Από τη γη των Μαορί μέχρι το Βιετνάμ και την Κίνα, το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και διανθίζεται από πρωτότυπα έθιμα, μοναδικά και αλησμόνητα για όσους τα βίωσαν. Η υποδοχή του νέου χρόνου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και το κλίμα της αναμονής γίνεται η αφορμή αλλά και η αφετηρία για μια περιήγηση σε μακρινές και εξωτικές χώρες όπου η Πρωτοχρονιά έχει άλλο χρώμα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο πολυταξιδεμένος Βολιώτης Παύλος Καρανίκος, μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου παρουσιάζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στιγμιότυπα και εντυπώσεις που αποτυπώνουν το κλίμα της Πρωτοχρονιάς σε άλλα μήκη και πλάτη με οδηγό το κλικ της μηχανής του, λίγες ώρες πριν υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο που καταφθάνει γεμάτος υποσχέσεις.

«Η πρωτοχρονιά δεν είναι αυτοσκοπός. Ταξιδεύω σε μακρινές χώρες για να γνωρίσω τον κόσμο, να αποτυπώσω φωτογραφικά τις εντυπώσεις μου, να γνωρίσω άλλους λαούς κι άλλους πολιτισμούς» αναφέρει ο Παύλος Καρανίκος. Ο πολυταξιδεμένος Βολιώτης που έχει κάνει κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου, επέλεξε να περάσει για μια ακόμη φορά την Πρωτοχρονιά στο Βιετνάμ και συγκεκριμένα στην Σαϊγκόν, ξεδιπλώνοντας, στο μεταξύ, με λόγο και εικόνα τις φωτογραφικές του εντυπώσεις.

Στη γη των Μαορί

Η περιήγηση στις Πρωτοχρονιές του κόσμου αρχίζει από το ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία το 2008, με φαντασμαγορικό καλωσόρισμα του νέου χρόνου στην γη των Μαορί… την Ροτορούα. Ο Βολιώτης φωτογράφος και λάτρης των ταξιδιών ανακαλεί με νοσταλγία την μεγαλειώδη Πρωτοχρονιάτικη συναυλία που απόλαυσε αλλά και την συγκινητική συνάντηση με ομογενή που ζει στην Αυστραλία. «Υπήρχε εορταστικός στολισμός, ιδιαίτερα εντυπωσιακός το βράδυ, ενώ στη διάρκεια της μέρας «εξερευνήσαμε» τους Μαορί, πήγαμε στα χωριά τους, όπου έκαναν γιορτινές επιδείξεις, ενώ το εντυπωσιακό σκηνικό συμπλήρωναν οι θερμοπίδακες που είναι το σήμα κατατεθέν», αφηγείται ο Παύλος Καρανίκος.

Στο Μαρόκο

Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι ταξιδιωτικές αναμνήσεις από το γιορτινό Μαρόκο, το οποίο επισκέφτηκε το 2009. «Υπήρχε αρκετός στολισμός μόνο για την υποδοχή των τουριστών και πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν από το ξενοδοχείο όπου καταλύσαμε» θυμάται. Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες στην ίδια χώρα εμπλουτίστηκαν την περίοδο 2016 – 2018 με νέες γιορτινές εξορμήσεις στην πόλη του Μαρακές που «δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο από άποψη στολισμού, εκτός αν κάποιος πάει για νυκτερινή διασκέδαση» επισημαίνει.

Στο μακρινό Βιετνάμ

Εξωτικό χρώμα έχουν οι ταξιδιωτικές αναμνήσεις από το Πρωτοχρονιάτικο κλίμα στο μακρινό Βιετνάμ όπου πλήθος κόσμου ξεχύνεται στους δρόμους, συμμετέχοντας στην υποδοχή της νέας χρονιάς. Τα ταξίδια που πραγματοποίησε σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, το 2010 και το 2015, διανθίζονται από γιορτινή διάθεση και την ενθουσιώδη συμμετοχή του χαρούμενου πλήθους. «Υποδοχή του νέου έτους με πλήθος κόσμου, αδιαπέραστους δρόμους στο Ανόι, σε μια χώρα που ακόμα έχει περί τα 8 εκατομμύρια Χριστιανούς. Πολλά φώτα και στολισμοί όπως του Βόλου, αλλά οι δρόμοι γεμάτοι από κόσμο. Μια φορά στο Ανόι δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε λόγω του κόσμου. Κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο και πήγαμε με τα πόδια στο ξενοδοχείο » θυμάται.

Οι Βιετναμέζοι γιορτάζουν την έλευση του νέου χρόνου και βρίσκονται στους δρόμους μέχρι τα μεσάνυχτα, ξεφαντώνοντας. Την ίδια μέρα, ωστόσο, τελούνται παράλληλα πολλοί γάμοι, όπου κυριαρχούν τα ζωηρά χρώματα. «Θεωρούν γούρι να παντρευτούν την Πρωτοχρονιά και έχω δει νύφες με εντυπωσιακό κόκκινο νυφικό» υπογραμμίζει.

Στη λίμνη Τιτικάκα

Το Περού κατέχει ξεχωριστή θέση στο άλμπουμ των φωτογραφικών του αναμνήσεων, με το ταξίδι που πραγματοποίησε το 2011 να αποτυπώνεται με έντονα χρώματα και εικόνες. «Πρωτοχρονιά στην λίμνη Τιτικάκα… με λαϊκούς χορούς την ημέρα και το βράδυ τα πυροτεχνήματα να φωτίζουν την λίμνη… και με έθιμο να φορούν οι νέες γυναίκες καινούργια κίτρινα εσώρουχα» αφηγείται. Η συγκεκριμένη Πρωτοχρονιά ήταν τελείως διαφορετική σε σχέση με τα δεδομένα άλλων χωρών, καθώς στο Περού υπάρχουν έθιμα που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου. Τα κίτρινα εσώρουχα κυριαρχούν τις γιορτινές μέρες στους πάγκους των πλανόδιων πωλητών και τις προθήκες των καταστημάτων, όπως αναφέρει ο Παύλος Καρανίκος.

Τα πυροτεχνήματα δεν λείπουν από το γιορτινό σκηνικό ενώ όπως περιγράφει ο ίδιος «είναι φαντασμαγορική η εικόνα βλέποντας την λίμνη μπροστά σου σε υψόμετρο 3.825 μέτρων και στο βάθος την πόλη». Τα κίτρινα εσώρουχα που αγοράζουν οι γυναίκες την Πρωτοχρονιά και τα σταφύλια που είναι το κατεξοχήν φρούτο των ημερών, δίνουν το ιδιαίτερο στίγμα των τοπικών εορταστικών εθίμων που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Ταξίδι στη Βιρμανία

Το 2013 βρέθηκε στην Βιρμανία όπου ο πρωτοχρονιάτικος στολισμός δεν είναι ιδιαίτερα έντονος αλλά γιορτάζεται μόνο για τους τουρίστες με γκαλά στο ξενοδοχείο με πολλά δρώμενα, τραγουδιστές και κληρώσεις δώρων. Ο Παύλος Καρανίκος ανακαλεί το εντυπωσιακό θέαμα που είδε και περιελάμβανε «πολλούς τραγουδιστές, πολλούς χορευτές, σαλτιμπάγκους. Ηταν μεγάλο θέαμα που διήρκεσε πάνω από 6 ώρες και πλαισιώθηκε από μεγάλη κλήρωση με πολλά δώρα», αναφέρει.

Πρωτοχρονιά στην Κίνα

Το 2014 επισκέφτηκε την Κίνα αλλά όπως αναφέρει «τίποτα ιδιαίτερο δεν ζήσαμε στην αχανή πόλη της Σαγκάης. Ούτως ή άλλως η Κίνα είναι συνεχώς στολισμένη και το εξωτικό χρώμα υπάρχει διαρκώς παντού, σε όλη την διάρκεια του χρόνου».

Κάθε Πρωτοχρονιά έχει τελείως διαφορετικό χρώμα και κλίμα σε σχέση με την Ελλάδα. «Πάντα είναι συναρπαστικό το ταξίδι για έναν άνθρωπο που ασχολείται με την φωτογραφία, γιατί πάντα θα βρει κάτι καινούργιο, έστω κι αν έχει πάει ξανά και ξανά» επισημαίνει ο ίδιος. Στο μεταξύ το φωτογραφικό του άλμπουμ εμπλουτίζεται με νέο φωτογραφικό υλικό, εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα που κάνουν ακόμη πιο συναρπαστική την περιήγηση στις μακρινές γωνιές του πλανήτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου