ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τεκμήρια στο Ντε Κίρικο

τεκμήρια-στο-ντε-κίρικο-419232

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει ο Δήμος Βόλου με την ευκαιρία του εορτασμού των 130 χρόνων από την απελευθέρωση του Βόλου και την ενσωμάτωσή του στο ελληνικό κράτος (1881-2011), με γενικό τίτλο: «Το Ανατολικό Ζήτημα και η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας – Άρτας (1875-1881). Σάτιρα και Πολιτική». Συγκεκριμένα αύριο Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο η επετειακή έκθεση με έργα από την συλλογή του Δημήτρη Τσούμα. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει λιθόγραφες, πολιτικές γελοιογραφίες του περιοδικού «Il Papagallo-Le Perroquet» (περιόδου 1877-1881), χάρτες για την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας – Άρτας, βιβλία-τεκμήρια και αναμνηστικά πιάτα για την απελευθέρωση. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η επιστημονική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.

Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη επέτειο, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Σκοτινιώτης, τονίζει ότι «αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του τόπου μας, γιατί η ένωση με την Ελλάδα σηματοδότησε μία νέα αρχή και έδωσε ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Ιδιαίτερα η πόλη του Βόλου, αξιοποιώντας με δυναμικό τρόπο τις νέες ευκαιρίες και προοπτικές που δημιουργούσε η απελευθέρωση, κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε και εξελίχθηκε σε σύγχρονο αστικό κέντρο με ευρωπαϊκά γνωρίσματα».

Μέσω της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο, επιχειρείται μια «ανάγνωση» της ιστορίας μέσα από τις πολιτικές γελοιογραφίες της εποχής. Αναλύοντας το ύφος της συγκεκριμένης έκθεσης, η Αννίτα Πρασσά, Δρ. Ιστορικός, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Μαγνησίας, αναφέρει ότι «μέσω της πολιτικής γελοιογραφίας παρουσιάζεται το πολιτικό σκηνικό της περιόδου. Οι γελοιογραφίες των σατιρικών περιοδικών, οι χάρτες και τα υπόλοιπα αντικείμενα της πρωτότυπης αυτής συλλογής που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, αφορούν στην εποχή της ανατολικής κρίσης (1875 – 1881) και δείχνουν ακριβώς τη σημασία που είχε η ελληνική περίπτωση για την ευρωπαϊκή διπλωματία. Η περίοδος αυτή είναι από τις κρισιμότερες όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη βαλκανική περιοχή όπου σημειώθηκε έντονος επαναστατικός αναβρασμός, και η ανατολική κρίση ήταν στην επικαιρότητα ελκύοντας ζωηρό το ενδιαφέρον των μεγάλων Δυνάμεων». Την διοργάνωση ανέλαβαν Δήμος Βόλου ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου: Διεύθυνση Πολιτισμού-Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων, Βιβλιοθηκών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου