ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυψέλη πνευματικής διακονίας και πολιτισμού η ενορία του Αγίου Νικολάου

κυψέλη-πνευματικής-διακονίας-και-πολ-278989

Σημείο αναφοράς πολιτισμικής και πνευματικής δημιουργίας στην πόλη μας

Του ΤΑΚΗ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Με σεμνότητα, αθόρυβα, αλλά με πρόσημο την ουσία και το αποτέλεσμα, όπως αρμόζει στο Εκκλησιαστικό πνεύμα, λειτουργεί ένας μηχανισμός πνευματικής και πολιτιστικής δράσης στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, δημιουργώντας στην Ενορία, αλλά και στην πόλη μας, γενικότερα, ένα υγιές πολιτισμικό απόθεμα, για τους νέους και όχι μόνο. Αρχιτεκτονικό κόσμημα και χώρος λατρείας και μεγάλης ιστορικής σημασίας αποτελεί ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της πόλης, ο οποίος αποτελεί πυρήνα έλξης και ενδιαφέροντος, όχι μόνο των συμπολιτών μας, αλλά και των τουριστών-επισκεπτών, που συχνά επισκέπτονται το Ναό. Τιμώντας την πανηγυρική αυτή μέρα της πόλης μας, κάθε χρόνο, επικοινωνούμε με τους αναγνώστες παρουσιάζοντας κάποιο αφιέρωμα, με πτυχές που αναδεικνύουν το ιστορικό και πνευματικό κύρος τόσο του Πολιούχου μας Αγίου, του οποίου η αγιοσύνη και η θαυματουργική επιρροή, ως προστάτου των ναυτικών και φύλακας των θαλάσσιων διαδρομών, έχει μια παγκόσμια εμβέλεια, όσο και ιστορικές αναφορές, που σχετίζονται με το Ναό και την ανέγερσή του, που ιστορικά στοιχεία αναδεικνύουν τον αγώνα και τις προσπάθειες των πρώτων κατοίκων του Βόλου, για την απόκτηση χώρου έκφρασης λατρείας, που έλλειπε από την πόλη μας στην μαύρη εποχή της Τουρκοκρατίας.

Την φετινή μας κατάθεση την αφιερώνουμε στην σύγχρονη λειτουργικότητα του Ναού και της ενορίας, για να εκφράσουμε την ευαρέσκεια και τη χαρά μας, ως ενορίτες, και να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας, πως οι υπεύθυνοι λειτουργοί της Εκκλησίας μας, εκτός από τις πνευματικές υποχρεώσεις ( Λειτουργοί, εξομολόγοι κ.λ.π.), δεν μένουν στις δάφνες του παρελθόντος. Με διάθεση έμπρακτης διακονίας και πνεύμα προσφοράς, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής, αναπτύσσουν μια έντονη δράση, έχοντας κοντά τους πολλούς εθελοντές-συνεργάτες στο έργο τους. Με πρωτότυπες ιδέες, όραμα και εκκλησιαστικό ήθος προσφέρουν, τόσο στους νέους όσο και στους ενήλικες, ευκαιρίες συμμετοχής και απόκτησης γνώσης σε πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Πληροφορίες για τις δραστηριότητες αυτές μας τις παρέχει το μηνιαίο φυλλάδιο με τίτλο « Πρόγραμμα πνευματικής και λειτουργικής διακονίας..» Στο μικρό αυτό ενημερωτικό φυλλάδιο, περιέχονται συνοπτικά και εμπεριστατωμένα όλες οι δραστηριότητες του Ναού και αποτελεί εκτός από την ενημέρωση, έμμεση πρόσκληση προς τους ενορίτες και προς κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη μας, να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και να εισπράξουν οφέλη, που καλύπτουν πνευματικές και πολιτιστικές ανησυχίες. Τις δραστηριότητες της εβδομάδας, παρουσιάζουμε, όπως καταγράφονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο: Στην πρώτη σελίδα ενημερώνονται οι ενορίτες για τις Θείες Λειτουργίες του μήνα. Στην τελευταία σελίδα με τίτλο «Εβδομαδιαίες πνευματικές συνάξεις» καταγράφονται οι διάφορες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στους χώρους του παρεκκλησίου Αγίου Κοσμά και στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ :

Κάθε Δ ε υ τ έ ρ α : 5.30 μ.μ. Ιερά παράκληση στον Αγιο Λουκά- Επίσκοπο Συμφερουπόλεως τον ιατρό 6.30 μ.μ. Ενοριακή Σχολή Γονέων. Υπεύθυνος π.Θεόδωρος Μπατάκας.

Κ ά θ ε Τ ρ ί τ η 8.30-9.00 μ.μ. Ακολουθία Αποδείπνου-Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο. 9.00-10.00 μ.μ. Βραδινή –Νεανική-Φοιτητική Συντροφιά. Υπεύθυνος π.Χαρίλαος Παπαγεωργίου.

Κ ά θ ε Τ ε τ ά ρ τ η 6.00-8.00 μ.μ. « ΔΙΑΒΑΣΗ..» Θεατρική ομάδα – Θεατρικό εργαστήρι. Υπεύθυνη κ. Χρυσάνθη Κορώνη.

Κ ά θ ε Π έ μ π τ η 7.00- 8.00 μ.μ. Εσπερινό Κήρυγμα-μάθημα ( κάθε χρόνο παρουσιάζεται διαφορετική θεματική ενότητα με θεολογικά θέματα και πτυχές Εκκλησιαστικής Ιστορίας). Υπεύθυνος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου. 8 .30-9.30 μ.μ. Ακολουθία του Αποδείπνου και εισήγηση-κήρυγμα . Υπεύθυνοι : π. Βασίλειος Ακριβόπουλος και π. Μιχαήλ Τσούτσας.

Κ ά θ ε Π α ρ α σ κ ε υ ή 5.30-7.00 μ.μ. Κανόνας Παρακλητικός στην Υπεραγία Θεοτόκο και εσπερινό κήρυγμα με θεματική ενότητα: Θεολογική ανάλυση των Μυστηρίων της Εκκλησίας. Υπεύθυνος π.Μιχαήλ Τσούτσας.

Κ ά θ ε Σ ά β β α τ ο Λειτουργία Κατηχητικών Σχολείων, πρωινές και απογευματινές ώρες για παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, που εκτός από τα μαθήματα γίνονται και διάφορες νεανικές δραστηριότητες. Την διδασκαλία και την οργάνωση εκδηλώσεων των Κατηχητικών σχολείων αναλαμβάνουν εθελοντές, εκπαιδευτικοί συνήθως, με υπεύθυνο και συντονιστή τον π. Μιχαήλ Τσούτσα. Σημειώνουμε επίσης και την κοινωνική προσφορά με την λειτουργία του Κέντρου σίτισης «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ..», όπως και τις δραστηριότητες του Συλλόγου Συμπαράστασης των Φυλακισμένων Ο «Εσταυρωμένος..» με πρόεδρο τον π.Θεόδωρο Μπατάκα, που έχουν ως ορμητήριο τον Αγιο Νικόλαο. Τιμητικά εύσημα και πολλούς επαίνους αποδίδουμε στους συντελεστές αυτής της πλούσιας πνευματικής και πολιτιστικής συνέργειας και τους ευχόμαστε η ευλογία του Θεού να συνοδεύει πάντα το έργο τους. «..`Όσοι πιστοί προσέλθετε.».

Χ ρ ό ν ι α π ο λ λ ά.-

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου