ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

διεθνής-η-εστουδιαντίνα-νέας-ιωνίας-288151

Η διακεκριμένη ορχήστρα στην Ιερουσαλήμ με Ανδρέα Κατσιγιάννη και Αλκηστη Πρωτοψάλτη

Διεθνή παρουσία και δράση αναπτύσσει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, κλείνοντας το διεθνές φεστιβάλ ουτιού, μεθαύριο Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην Ιερουσαλήμ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Smyrne, η πόλη της μουσικής της Μεσογείου».

Η Εστουδιαντίνα προσκαλεί την Αλκηστη Πρωτοψάλτη σε ταξίδι από τις μουσικές της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης μέχρι το ρεμπέτικο, αλλά και τις συγγενικές μουσικές της Μεσογείου και των Βαλκανίων έως τα τραγούδια που έγραψε για τη Σμύρνη ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Η Εστουδιαντίνα ταξιδεύει το κοινό με μελωδίες αναφοράς από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, σε πρόγραμμα αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη θάλασσα, που ενώνει πολλούς και διαφορετικούς λαούς. Μελωδίες κοινές και διασκευές πρωτότυπες συναντιούνται επί σκηνής με την Εστουδιαντίνα σε πανδαισία ήχων και ρυθμών, με πρωταγωνιστές τους σολίστες της ορχήστρας και τη σπουδαία ερμηνεύτρια Αλκηστη Πρωτοψάλτη.

Πρόγραμμα ιδιαίτερων απαιτήσεων με κύριο χαρακτηριστικό τη μουσική συγγένεια της Μικράς Ασίας με τις μουσικές των λαών της Μεσογείου. Το πρόγραμμα χωρίζεται ουσιαστικά σε 5 βασικούς άξονες.

Από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, μέχρι τη ρεμπέτικη σχολή του Πειραιά, έως τα ελληνικά ηχοχρώματα, μέσα από την παράδοση, την ποικιλομορφία των ρυθμών και των ήχων και συνεχίζοντας με τα συγγενικά ιδιώματα και μουσικά μοτίβα των χωρών της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Μια άλλη εικόνα είναι οι Ελληνες και ξένοι δημιουργοί με παρεμφερείς καταβολές κυρίως από τις παραδόσεις των χωρών τους.

Τελευταίος σημαντικός κύκλος και ενότητα είναι οι προσωπικές ορχηστρικές δημιουργίες και διασκευές, που πρωτοπαρουσιάστηκαν στην πολυποίκιλη δισκογραφία της ορχήστρας τα τελευταία 20 χρόνια.

Την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας απαρτίζουν οι Ανδρέας Κατσιγιάννης σαντούρι, φωνητικά, διεύθυνση ορχήστρας, Κυριάκος Γκουβέντας βιολί, Σταύρος Κουσκουρίδας κλαρίνο, Νίκος Σαμαράς τρομπέτα, φωνητικά, Δήμος Βουγιούκας ακορντεόν, Απόστολος Βαλαρούτσος κιθάρα, φωνητικά, Φίλιππος Ρέτσιος πιάνο, φωνητικά, Κώστας Γεδίκης λάφτα, λαούτο, Κώστας Κωνσταντίνου κόντρα μπάσο, Κώστας Μερετάκης κρουστά, φωνητικά, Ανδρέας Παππάς κρουστά, Νίκος Δεληστάθης ηχολήπτης, Μιχάλης Αλεξάκης ηχολήπτης, Κωνσταντία Καραφέρια stage manager. Στη συναυλία συμμετέχει, όπως προαναφέρθηκε, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου