ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωντανή η ιστορική μνήμη της Μικρασίας

ζωντανή-η-ιστορική-μνήμη-της-μικρασία-305096

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση των «Ιώνων»

Μνήμες εποχής, που σημαδεύτηκε από καταιγιστικές ιστορικές εξελίξεις, ζωντάνεψαν στην εκδήλωση με τίτλο «Η Ελλάδα στη Σμύρνη – 100 χρόνια (1919 – 2019)», που πραγματοποιήθηκε χθες στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μικρασιατικά 2019», τον οποίο θέσπισε η Εστία «Ιωνες» από τα πρώτα έτη δημιουργίας της, με σκοπό να αντλεί και να προβάλλει θέματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από δύο ιστορικά γεγονότα, που αναμφίβολα σφράγισαν την πολιτική ιστορία της Ελλάδας, η Συνθήκη των Σεβρών που υπογράφτηκε 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920, με την οποία φαινόταν για πρώτη φορά να ενσαρκώνεται το όραμα της «Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» και οι εκλογές 1ης/14ης Νοεμβρίου που αποδείχθηκαν καθοριστικές για την πολιτική ζωή στο εσωτερικό της χώρας. Τα δύο κομβικά γεγονότα συνδέονται με την προσωπικότητα μεγάλου πολιτικού άνδρα, που ανέλαβε τη διαχείρισή τους, του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η Εστία «Ιωνες» θέλοντας να τιμήσει τα δύο γεγονότα, πρόβαλε τις πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις, που διαγράφτηκαν από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη «Νύμφη της Ιωνίας» τον Μάιο του 1919 μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών τον Αύγουστο του 1920, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εστίας Αννα Πετσιάβα, προτάσσοντας την ιστορική μνήμη.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Μιχάλης Κυρ. Μωραϊτίδης και ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ερευνητής Δημήτρης Κωνσταντάρας – Σταθαράς, με συντονιστή τον δημοσιογράφο και πρώην διευθυντή της εφημερίδας «Θεσσαλία» Θανάση Σαμαρά. Η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου Βόλου Κική Δανιηλίδου διάβασε σχετικά αποσπάσματα και μαρτυρίες. Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή βίντεο του Δημήτρη Θωμαδάκη με τίτλο «Εμβατήριο της Σμύρνης σε δύο εγγραφές, το 1908 και το 2003».

Ο κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε στην «εύθραυστη», όπως τη χαρακτήρισε, συνθήκη των Σεβρών, αναλύοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν, ενώ σημείωσε ότι «ήταν τελικά μάταιη, διότι δεν επικυρώνεται ούτε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που επιφέρουν οι βουλευτικές εκλογές του 1920 στην Ελλάδα».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου