ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μικρασιατικά από τους «Ιωνες»

μικρασιατικά-από-τους-ιωνες-309655

Αφιέρωμα μνήμης με τίτλο «Η Ελλάδα στη Σμύρνη – 100 χρόνια (1919 – 2019)» στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα στη Σμύρνη – 100 χρόνια (1919 – 2019)» θα διοργανωθεί στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 7.00 μ.μ. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μικρασιατικά 2019», τον οποίο θέσπισε η Εστία «Ιωνες» από τα πρώτα έτη δημιουργίας της, με σκοπό να αντλεί και να προβάλλει θέματα από την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από δύο ιστορικά γεγονότα, που αναμφίβολα σφράγισαν την πολιτική ιστορία της Ελλάδας, η Συνθήκη των Σεβρών που υπογράφτηκε 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920, με την οποία φαινόταν για πρώτη φορά να ενσαρκώνεται το όραμα της «Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» και οι εκλογές 1ης/14ης Νοεμβρίου που αποδείχθηκαν καθοριστικές τόσο για την πολιτική ζωή στο εσωτερικό της χώρας, αφού επήλθε απρόσμενη κυβερνητική αλλαγή αναζωπυρώνοντας τα οξυμμένα πάθη του Εθνικού Διχασμού, όσο και για τη ματαίωση των προσδοκιών και των ελπίδων του Μικρασιατικού Ελληνισμού για την ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό. Τα δύο αυτά κομβικά γεγονότα συνδέονται με την προσωπικότητα ενός μεγάλου πολιτικού άνδρα, που ανέλαβε τη διαχείρισή τους, του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η Εστία «Ιωνες» θέλοντας να τιμήσει τα δύο αυτά γεγονότα, προβάλλει τις πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις, που διαγράφτηκαν από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη «Νύμφη της Ιωνίας» τον Μάιο του 1919 μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών τον Αύγουστο του 1920 με ομιλητές τον διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Μιχάλη Κυρ. Μωραϊτίδη και τον εκπαιδευτικό, συγγραφέα και ερευνητή Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά, ο οποίος θα παρουσιάσει και το ημερολόγιο 2020 της Εστίας. Συντονιστής της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Θεσσαλία» Θανάσης Σαμαράς, ενώ η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου Βόλου Κική Δανιηλίδου θα διαβάσει σχετικά αποσπάσματα και μαρτυρίες. Η εκδήλωση θα κλείσει με προβολή βίντεο του Δημήτρη Θωμαδάκη με τίτλο «Εμβατήριο της Σμύρνης σε δύο εγγραφές, το 1908 και το 2003» (1908 από δίσκο 78 στροφών και 2003 από την Εστουδιαντίνα).

Ο Μιχάλης Κυρ. Μωραϊτίδης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου. Οι γονείς του, επιστήμονες και οι δύο και ιδρυτικά μέλη της Εστίας, έχουν μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά τους την αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες των παππούδων και προγόνων τους.

Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στην κατεύθυνση της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας.

Εχει διδάξει σε Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εσωτερικού ως διδακτορικός ερευνητής και έχει συμμετάσχει σε πολλές επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών εκπόνησε πρωτότυπη μελέτη για το έργο του Ιωάννη Κίνναμου, «βασιλικού γραμματικού» και ιστοριογράφου των Αυτοκρατόρων Ιωάννη Β’ και Μανουήλ Α’ Κομνηνών με τίτλο «Σχέσεις Βυζαντίου και Σελτζουκικού Σουλτανάτου του Rum/Ικονίου όπως εντοπίζονται στην Επιτομή του Ιωάννη Κίνναμου (12ος αι. μ.Χ)».

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εντοπίζονται στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία του 20ού αιώνα και ασχολείται συστηματικά με ζητήματα, που αφορούν την κοινωνική κατηγορία της νεολαίας και τη θέση της στην Ιστορία, την ιστορία των φοιτητικών κινημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης (1941 – 1944) και την Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου (1947 – 1989).

Είναι γνώστης τριών ξένων γλωσσών και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικούς και διεθνείς συλλογικούς τόμους, που έχουν κυκλοφορήσει υπό την επιμέλεια Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς επίσης και σε επιστημονικά περιοδικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου