ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Ανθολογία Μαγνησιωτών Συγγραφέων»

ανθολογία-μαγνησιωτών-συγγραφέων-309678

Αυτοβιογραφικά κείμενα, που αποτυπώνουν το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Μαγνησίας

Η ανάδειξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου είναι σύνθετη διαδικασία έκφρασης και κοινωνικής συμπεριφοράς, που κλείνει μέσα της αξιολογική ποιότητα του έργου τους, δημιούργημα αποκλειστικά δική τους επιλογής.

Το πνεύμα αυτό διαπιστώνουμε πως παρουσιάζεται εμφαντικά στην νέα έκδοση του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ), που κυκλοφόρησε και είχαμε τη χαρά να το γνωρίσουμε καλύτερα στην παρουσίαση που έγινε στις 16/10/2019 στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου – Κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή.

Μια διείσδυση στο πλούσιο περιεχόμενο αυτού του τόμου επιχειρούμε, εκφράζοντας τη δική μας εκτίμηση, δίδοντας την ευκαιρία στους αναγνώστες να γνωρίσουν πτυχές του τοπικού μας πολιτισμού, να πληροφορηθούν για το περιεχόμενο της έκδοσης και αν επιθυμούν να το προμηθευτούν. Μια επαινετή προσπάθεια του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, του πολιτιστικού φορέα της πόλη μας, που από το 2012 που ιδρύθηκε δίνει ένα εντυπωσιακό «παρών» στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης διοργανώνοντας συχνά εκδηλώσεις με ποιοτικό περιεχόμενο, καθώς και στον τομέα των εκδόσεων. Σημειώνουμε πως το βιβλίο που σχολιάζουμε είναι η έκτη έκδοση.

Την πρώτη αποτίμηση αυτής της έκδοσης αποτυπώνει ο πρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ομότιμος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο οποίος στον πρόλογό του σημειώνει: «Ηταν όνειρο πολλών πνευματικών ανθρώπων η έκδοση μιας ανθολογίας που θα περιελάμβανε συγγραφείς, ανθρώπους των γραμμάτων, που έλκουν την καταγωγή τους από τον Νομό Μαγνησίας. Είναι αυτονόητη η σημασία ενός τέτοιου γεγονότος για τον Βόλο και τον πολιτισμό μας». Βιβλίο τόμος 400 σελίδων σε μεγάλο σχήμα 17Χ24, που οι Γραφικές Τέχνες Παλμός φρόντισαν και αυτή την έκδοση και τη βιβλιοδεσία ο Σπύρος Γιαννίκος.

Στις σελίδες του 137 γνωστοί και ζώντες συγγραφείς της Μαγνησίας, συνομιλούν με τους αναγνώστες, μέσω των αυτοβιογραφικών κειμένων, γνωρίζοντας πως η επικοινωνία, ιδιαίτερα μέσω του γραπτού λόγου,είναι το πιο βασικό στοιχείογνωριμίας και προβολής της προσωπικής τους ταυτότητας, αφού, εκτός των άλλων, προσδιορίζει τον ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης, και το πνευματικό τους προφίλ. Ιδιαίτερη σημασία έχει πως η καθιέρωση και η αναγνώριση αυτών των προσώπων δεν είναι τυχαία ή αποτέλεσμα εκλογής τους από κάποιον φορέα, αλλά κέρδισαν αυτή την τιμητική διάκριση, με συνέπεια και πάθος για την έρευνα, αγωνιζόμενοι στο πεδίο του πολιτισμού, με κόπο και συνέπεια, θέτοντας την ελεύθερη προσωπική τους ζωή σε δεύτερη επιλογή.

Τα κείμενά τους σχηματίζουν πολύχρωμο ψηφιδωτό με ψηφίδες τη λογοτεχνία, τον εύληπτο και κατανοητό λόγο και την πολυδιάστατη νοηματική αξία. Αποτελούν αυτόνομες βιωματικές περιγραφές στις οποίες διακρίνομε, πέρα από τα προσωπικά χαρακτηριστικά του κάθε γράφοντα, μια ενδιαφέρουσα γκάμα πληροφοριών με ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής μας. Βιβλίο που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί τοπικής ιστορίας. Εύστοχα ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος σημειώνει πάλι στον πρόλογό του: «Η «Ανθολογία Μαγνησιωτών Συγγραφέων» αποτελεί από τη φύση της σημείο αναφοράς για μικρούς και μεγάλους, γι’ αυτό πρωτίστως πρέπει να υπάρχει σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη και στη διάθεση του μαθητή, ώστε να γνωρίσει και να αξιοποιήσει στην πράξη ο μαθητικός πληθυσμός της Μαγνησίας τους συγγραφείς και τα βιβλία τους». Η δήλωση μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί αγκαλιάζει έμμεσα παλαιότερη αναφορά μας και άποψη πολλών συναδέλφων πως στα σχολεία πρέπει να διδάσκεται και μάθημα τοπικής ιστορίας.

Το βιβλίο συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία μιας επιτυχημένης έκδοσης. Ακολουθεί και σέβεται τους κανόνες και κώδικες της συγγραφικής δεοντολογίας και αποδεικνύει την πείρα και την αξιοσύνη των συντελεστών, που με χαρά και ηθικό χρέος τους παρουσιάζουμε: Τον εμπνευστή και έχοντα την εποπτεία και τον συντονισμό της έκδοσης πρόεδρο του ΚΕΒΙΜΑΣΥ Β.Δ. Αναγνωστόπουλο. Την αντιπρόεδρο Γιώτα Κούγιαλη, η οποία ανέλαβε το κύριο βάρος του δημιουργήματος. Επικοινώνησε με τους συγγραφείς, συγκέντρωσε τα απαιτούμενα στοιχεία και τα καταχώρησε στον τόμο. Τον Κώστα Λιάπη ταμία του Κέντρου, ο οποίος είχε την επιμέλεια της έκδοσης και έκανε τις διορθώσεις των κειμένων. Ολους καρδιακά τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε για το πολύτιμο δώρημα που μας πρόσφεραν. Η έκδοση κλείνει με το πολύτιμο δίδαγμα για την αξία της φιλαναγνωσίας, απαύγασμα εμπειρίας του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου. Απλή και προσβάσιμη για τον αναγνώστη η δόμηση της έκδοσης, καταμερίζει την ύλη σε δύο επί μέρους κεφάλαια: Τον πρόλογο του προέδρου, που σχολιάσαμε στην αρχή και τα κείμενα των 137 συγγραφέων, τα οποία για λόγους αντικειμενικότητας και ισοτιμίας καταχωρίζονται κατά απόλυτη αλφαβητική σειρά. Ευχή και προσδοκία το βιβλίο να πάρει ξεχωριστή θέση όχι μόνο στις σχολικές βιβλιοθήκες, αλλά και σε όλες τις βιβλιοθήκες των συμπολιτών μας.

Του Τάκη Παντελόπουλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου