ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μυθιστορηματική βιογραφία

μυθιστορηματική-βιογραφία-313505

«Ο Αχμάκης» του Βαγγέλη Παππά παρουσιάζεται απόψε στο «Αχίλλειον»

Η μυθιστορηματική βιογραφία του ζωγράφου της Ρωμιοσύνης Θεόφιλου «Ο Αχμάκης» του Βαγγέλη Παππά παρουσιάζεται απόψε Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 18.00 στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Συνεχίζεται ο κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων της «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στο πλαίσιο του θεματικού έτους πολιτισμού «Μαγνήτων τέχνες λαϊκές».

Στη συγκεκριμένη δράση συνεργάζεται με τη Σοφία Κανταράκη υπεύθυνη του γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας, τους εκπαιδευτικούς εικαστικών της ΔΔΕ Μαγνησίας και τις εκδόσεις Εν Πλω. Στόχος να γίνει ευρύτερα γνωστό και κατανοητό το βιβλίο του ζωγράφου Βαγγέλη Παππά, που πραγματεύεται τη μυθιστορηματική βιογραφία του κατεξοχήν εκπροσώπου της λαϊκής τέχνης, του ζωγράφου της Ρωμιοσύνης Θεόφιλου.

Η Σοφία Κανταράκη φιλόλογος, συγγραφέας, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας, θα προσεγγίσει το βιβλίο μέσα από τη φιλολογική της ματιά, αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που αυτό εκπέμπει.

Η Μαρία Νάνου ιστορικός βυζαντινής τέχνης στη Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την ενασχόλησή της με το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, έχει αποκτήσει σφαιρική γνώση για τον Θεόφιλο.

Η εικαστικός Ελπινίκη Καμόσου θα παρουσιάσει την άλλη πλευρά του βιβλίου, πώς ακριβώς μπορεί να το δει συνάδελφος του Θεόφιλου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του συγγραφέα Βαγγέλη Παππά. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης λίγο πριν την καταληκτική παρέμβαση από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρο της Μαγνήτων Κιβωτός Ιγνάτιο.

Αχμάκης σημαίνει ελαφρόμυαλος, αφελής, ίσως και καθυστερημένος. Ηταν το συνοδευτικό προσωνύμιο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ ήδη από την παιδική του ηλικία.

Το βιβλίο του Βαγγέλη Παππά αποκαλύπτει μυθιστορηματικά την πολυκύμαντη βιογραφία του πιο παράξενου κι αμφιλεγόμενου Ελληνα ζωγράφου. Μέσα από την ιστορία και τον μύθο του μεγάλου Ελληνα ζωγράφου που ενέπνευσε καθοριστικά την γενιά του ’30, δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο έργο, στο οποίο αναζητείται ο δρόμος προς την προσωπική ελευθερία και την κάθαρση. Ιδιαίτερα αξίζει να αναφερθεί ότι ο εικαστικός και συγγραφέας Βαγγέλης Παππάς, σε συνεργασία με την υπεύθυνη του γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη, αλλά και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας Ματούλα Μακέλη, θα συνομιλήσει με μαθητές σχολικών μονάδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου