ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμήθηκε ο Λάζαρος Δεριζιώτης

τιμήθηκε-ο-λάζαρος-δεριζιώτης-327529

Διάκριση από τη Μητρόπολη Δημητριάδος στον επίτιμο διευθυντή αρχαιοτήτων

Αφιέρωμα τιμής σε εμβληματική προσωπικότητα, που προσέφερε πολλά στην αρχαιολογική έρευνα, ήταν η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το δίπλωμα τιμής της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού απονεμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιγνάτιο στον Λάζαρο Δεριζιώτη επίτιμο διευθυντή αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, επιστέγασμα δημιουργικής πορείας ετών. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος αναφέρθηκε στο πνεύμα συνεργασίας που αναπτύχθηκε με τον τιμώμενο, με φόντο τα μνημεία της Μαγνησίας και τα μοναστήρια που παραμένουν ζωντανά.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Δεριζιώτης εξέφρασε τα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης που τον διακατέχουν, ενώ σημείωσε ότι νιώθει ευτυχής που βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον, με το οποίο διατηρεί πάντα επικοινωνία. Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος άφησε το αποτύπωμά του στη Μαγνησία και την ευρύτερη Θεσσαλία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της περιοχής.

Πάγια θέση του είναι ότι «ο μνημειακός πλούτος δεν έχει αναδειχθεί στον βαθμό που θα έπρεπε», ενώ σημείωσε ότι «θα έπρεπε να επανδρωθούν οι υπηρεσίες πανελλαδικά με το ανάλογο προσωπικό, όχι μόνο με αρχαιολόγους, αλλά και άλλους επιστήμονες».

Παλιοί και νέοι συνάδελφοι και συνεργάτες του τιμώμενου, ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα στην αρχαιολογία, θητεύοντας επί σειρά ετών ως διευθυντής της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μίλησαν από καρδιάς για το έργο και την προσφορά του.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, στον πρώτο όροφο του κτιρίου Τσικρίκη, που ευγενικά παραχώρησε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου, ξεκίνησε με εναρκτήριο χαιρετισμό της ιστορικού βυζαντινής τέχνης Μαρίας Νάνου για λογαριασμό του τομέα Βυζαντινών, Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου – Ερευνητικό Κέντρο.

Τον λόγο πήραν στη συνέχεια η ιστορικός τέχνης, επίτιμη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, αντιπρόεδρος Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτός» Μαίρη Μιχαηλίδου, η Σταυρούλα Σδρόλια, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και η Ασπασία Ντίνα αρχαιολόγος, προϊσταμένη επί τιμή της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σκιαγραφώντας το έργο και την προσωπικότητά του. Ο Γιάννης Σκοτεινιώτης, συντηρητής έργων τέχνης, αγιογράφος, μετέφερε, αντίστοιχα, τους παριστάμενους στο εργαστήριο συντήρησης της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επί των ημερών του Λάζαρου Δεριζιώτη.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού διά της «Μαγνήτων Κιβωτού» και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου – Ερευνητικό Κέντρο, Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων, διοργάνωσαν την εκδήλωση τιμής, σε έναν επιστήμονα που φρόντισε και ανέδειξε τα βυζαντινά μνημεία της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας και ευρύτερα, καθώς και της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας.

Την εκδήλωση, που επιμελήθηκε η Μαρία Νάνου, συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Ορθόδοξη Μαρτυρία, μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτός» και παραβρέθηκαν παλιοί αρχαιολόγοι, φιλίστορες και φίλοι του πολιτισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου