ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγνωστες πτυχές της ιστορίας

αγνωστες-πτυχές-της-ιστορίας-329843

Αποκαλύπτουν τα απομνημονεύματα του Βολιώτη δεκανέα Νικολάου Μαργαριτούλη

Τα στρατιωτικά απομνημονεύματα του δεκανέα Νικολάου Μαργαριτούλη από τον Προφήτη Ηλία Ανω Βόλου, που επιμελήθηκε και σχολίασε ο τέως αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριος Μπενέκος, με τίτλο «Και εγώ ήμουν στο Γκαίρλιτς» παρουσιάστηκαν χθες στο κοινό.

Οι πληροφορίες, που αντλούνται από τα απομνημονεύματα, καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1913 έως το 1919, μιας εθνικά ταραγμένης εποχής κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα απομνημονεύματα του δεκανέα Μαργαριτούλη παρέχουν λεπτομερέστατες πληροφορίες για το Δ’ Σώμα Στρατού στην Ανατολική Μακεδονία, για τη ζωή των στρατιωτών και κυρίως για τα τραγικά γεγονότα της κατάληψης της Ανατολικής Μακεδονίας από τους Βουλγάρους το 1916 και για το δράμα των προσφύγων στην Καβάλα και στις άλλες μακεδονικές πόλεις.

Ο Μαργαριτούλης περιγράφει τη μεταφορά του Σώματος από τη Δράμα στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας, την ενθουσιώδη υποδοχή στην πόλη και κατόπιν τη ζωή των Ελλήνων εκεί και γενικότερα την συμμετοχή τους στις κοινωνικές εκδηλώσεις των Γερμανών.

Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Νικόλαος Μαργαριτούλης, ο οποίος απεβίωσε το 1983 σε ηλικία 90 ετών, βίωσε την εξορία μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα, σε μια ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε, στην εποχή του εθνικού διχασμού.

«Συμμετείχε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου και άφησε ιστορική παρακαταθήκη το ημερολόγιό του, από το οποίο μπορούμε να ανιχνεύσουμε την περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στην Μακεδονία. Μέσα από αυτό το ημερολόγιο ανιχνεύουμε την καθημερινότητα των Ελλήνων σε μια περίοδο που είναι ιστορική, αλλά δεν τη γνωρίζουμε πάρα πολύ» είπε.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη φροντίδα του επίτιμου προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλία και της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας Γιώργος Παπαρρίζος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, που κάτω από τραγικές συνθήκες για τον Ελληνισμό συνδέθηκε με τη γερμανική ιστορία. Αφορά στη μετάβαση ενός τμήματος του Ελληνικού Στρατού σε γερμανική πόλη, όπου ζούσαν σαν φιλοξενούμενοι στρατιώτες. Στόχος είναι να αναδείξει στοιχεία από την κοινή πορεία των δύο λαών ειδικότερα τώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνιος Σμυρναίος, η δρ. Αννίτα Πρασσά προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και ο επιμελητής του βιβλίου Δημήτριος Μπενέκος.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Σχολής Οικονομικών Επιστημών καθηγητής Μιχαήλ Ζουμπουλάκης και ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας Γεώργιος Παπαρρίζος, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου