ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελισάβετ Γκακίδου: Αγαπώ όλους τους ήρωές μου

ελισάβετ-γκακίδου-αγαπώ-όλους-τους-ήρ-331960

Η γνωστή συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το βιβλίο της «Ο Άγγελός μου είχε 2 όψεις»

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ,

εκπαιδευτικό – συγγραφέα

«Ο Άγγελός μου είχε 2 όψεις» τιτλοφορείται το βιβλίο της συγγραφέως Ελισάβετ Γκακίδου, από τις εκδόσεις Πηγή, βιβλίο που αγάπησαν οι αναγνώστες της ελληνικής πεζογραφίας. Πρόκειται για ύμνο στην ανθρώπινη εσωτερική δύναμη, η οποία ξεπερνά σκοπέλους ψυχικών καταστάσεων, όπως η κατάθλιψη, κάνοντας αυτό που όριζαν ως εχθρό τους σύμμαχο για μια καλύτερη και δημιουργική ζωή. Είναι διανθισμένο με μουσικές διηγήσεις, που σκιαγραφούν την πορεία μιας ιδιαίτερης ανθρώπινης σχέσης – φιλίας. Διερευνά το μυστήριο της ψυχικής επαφής, την αγάπη και την προδοσία, αναζητώντας τελικά την ποθητή λύτρωση.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στο Public, όπου η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το αναγνωστικό κοινό και θα υπογράψει τα βιβλία της.

Το βιβλίο σας «Ο Άγγελός μου είχε 2 όψεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Μιλήστε μας για την ιστορία.

Η Ροζάνθη είναι μια νεαρή κοπέλα, που πάσχει από κατάθλιψη. Μέσα από τη μουσική του Αγγελου, που ακούει τυχαία, ξανασυναντιέται με τη ζωή και το χαμόγελο ανθίζει στα χείλη της. Ο Αγγελος, με τη μουσική του στην αρχή και έπειτα με τη φυσική του παρουσία, κατάφερε να εγκλωβίσει μέσα της την τελευταία της ανάσα, πριν βουλιάξει στον δρόμο της ανυπαρξίας. Η επαφή και η γνωριμία τους εξελίσσεται σε μια δυνατή φιλία με πολλά σκαμπανεβάσματα, χαρές και λύπες. Φτάνουν στο σημείο που τα λόγια είναι περιττά μεταξύ τους και επικοινωνούν μέσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Η ισορροπία είναι πολύ λεπτή και η προδοσία του φίλου-αδελφού τη στέλνει πίσω στα δίχτυα της κατάθλιψης. Θα καταφέρει να ξεφύγει από αυτήν για δεύτερη φορά, αλλάζοντάς την ριζικά; Οι άνθρωποι «γράφουν» μέσα μας, ανάλογα με τη χρονική στιγμή που διασταυρώνονται οι ζωές μας.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης;

Η «μετωπική» σύγκρουση που είχα με την κατάθλιψη και η προσπάθεια που έκανα για να απεγκλωβιστώ από αυτήν. «Έγραψα αυτό το βιβλίο για να σιγουρευτώ πως δεν θα ξεχάσω τίποτα. Θέλω να τα θυμάμαι όλα! Τα καλά, τα καλύτερα, τα άσχημα, τη λύπη, τον πόνο που με λύγισε, τη χαρά, τη φιλία» γράφω στο βιβλίο. Γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους για τη μετέπειτα ζωή και εξέλιξή μου. Ενας από αυτούς, είναι ο αγαπημένος στιχουργός Νίκος Μωραΐτης. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με ενθάρρυνε να συνεχίσω το γράψιμο και του οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις συμβουλές μα πάνω από όλα για την πολύτιμη φιλία του.

Πώς προέκυψε για εσάς η συγγραφή;

Εγραφα από τα χρόνια του Γυμνασίου. Ξεκίνησα γράφοντας ποίηση και αργότερα ήρθε η πεζογραφία. Ηταν ο δικός μου τρόπος να περάσω από τις συμπληγάδες που λέγεται εφηβεία. Εγραφα εξαιρετικές εκθέσεις που διαβάζονταν μέσα στην τάξη και κάποιες φορές και στα γραφεία των καθηγητών. Κάποιοι από αυτούς, όταν είδαν το βιβλίο μου, μου είπαν πως χρόνια το περίμεναν και πως άργησα να δημοσιεύσω κείμενά μου. Δεν έμεινα εκεί όμως. Μετά την έκδοση του και αφού είδα πως αγγίζει τους αναγνώστες η γραφή μου, θέλησα να γίνω όσο καλύτερη μπορώ. Παρακολούθησα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Δημιουργική Γραφή – Επιμέλεια – Διόρθωση Κειμένου και τώρα είμαι στο δεύτερο στάδιο της μαθητείας μου στην Ολοκλήρωση Δημιουργικού Εργου.

Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία στο βιβλίο; Αναφέρεστε σε αληθινά γεγονότα;

Ναι και στα δύο ερωτήματά σας και όπως γράφω στο εισαγωγικό σημείωμα «Η αληθινή ιστορία πλέκεται σε ένα σφιχτό γαϊτανάκι με τη φαντασία και μαζί δημιουργούν τη μυθοπλασία αυτού του βιβλίου. Οι ήρωες είναι αληθινά πρόσωπα που συνάντησα στη ζωή μου. Ολοι τους ήταν έμπνευση για μένα, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο». Πήρα στοιχεία, στιγμές, τη φωτεινότητα ή τα σκοτάδια τους, έτσι όπως τα έζησα εγώ και τα διάνθησα. Μετά από παρότρυνση του αληθινού Νικηφόρου, επέτρεψα στους ήρωές μου να απαλλαγούν από τα γεγονότα. Άφησα τη φαντασία μου να τους πλάσει, να τους ταξιδέψει. Ελπίζω και εύχομαι ο αναγνώστης να βρει ενδιαφέρουσα την ιστορία μας και να βρει κάτι που να τον αγγίξει, να τον εμπνεύσει, να τον συγκινήσει. Έκλαψα πολύ γράφοντάς το. Οι κοντινοί μου άνθρωποι το γνωρίζουν καλά αυτό και τους ευχαριστώ που με ανέχτηκαν, με ενθάρρυναν, με ενέπνευσαν».

Ο Αγγελος του τίτλου είναι φυσικό πρόσωπο ή άγγελος εξ ουρανού;

Είναι φυσικό πρόσωπο, που του έδωσα αυτό το όνομα για τη διττότητα που περιέχει η έννοια άγγελος. Τον συνάντησα σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Αργότερα μοιράστηκε αυτός μαζί μου τη δική του δύσκολη περίοδο. Του στάθηκα όπως μπορούσα και τον θεωρούσα φίλο μου, αδελφό ψυχής. Δεν θα σας φανερώσω περισσότερα για να μη στερήσω τη χαρά της αποκάλυψης από τους αναγνώστες.

Το βιβλίο σας αναφέρεται σε ιστορία αγάπης και στις ανθρώπινες σχέσεις. Πόσο δύσκολες είναι στην εποχή μας οι σχέσεις των ανθρώπων;

Το βιβλίο πραγματεύεται τη φιλία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους στη σημερινή εποχή. Οι σχέσεις είναι τόσο εύκολες ή δύσκολες, όσο εμείς θέλουμε να είναι. Είναι συνάρτηση του τρόπου που μεγαλώσαμε και όσων διδαχτήκαμε στην πορεία της ζωής μας. Το καινούργιο στοιχείο και καθοριστικό, είναι πως δεν εμβαθύνουμε και παραμένουμε στην επιφάνεια.

Τι αγαπήσατε περισσότερο στο βιβλίο σας;

Αγάπησα και αγαπώ όλους τους ήρωές μου με τα λάθη, τα πάθη, τις ανασφάλειές τους. Αγαπώ όμως περισσότερο το θετικό μήνυμα, πως μπορούμε να απεγκλωβιστούμε από το τέρας που προσπαθεί να διαφεντέψει τη ζωή μας και λέγεται κατάθλιψη. Το ίδιο αγαπούν και οι άνθρωποι που το βιώνουν οι ίδιοι ή οι οικείοι τους, όπως μου λένε. Αγαπώ και συγκινούμαι που κάποιος έγραψε πως είναι «ένα βιβλίο – ύμνος στην ανθρώπινη εσωτερική δύναμη, η οποία ξεπερνάει σκοπέλους ψυχικών καταστάσεων όπως η κατάθλιψη, κάνοντας αυτό που όριζαν ως εχθρό τους, σύμμαχο για μια καλύτερη και δημιουργική ζωή».

Ποιο είναι το νόημα της αληθινής σχέσης είτε φιλικής, είτε ερωτικής;

Η αλήθεια. Μάθαμε να ζούμε ψεύτικα, να γελάμε ψεύτικα, να κλαίμε ψεύτικα και ξεχάσαμε να είμαστε αληθινοί. Με ό,τι αυτό εμπεριέχει. Μένουμε στην εικόνα και χάνουμε την ουσία ενός ανθρώπου. Οι ουσιαστικές σχέσεις χρειάζονται χρόνο, ενσυναίσθηση και «καθαρό» αυτί, για να αφουγκράζεσαι τον σύντροφο ή τον φίλο σου. Επίσης σεβασμό και θαυμασμό.

Υπάρχει στις μέρες μας αληθινή φιλία; Εχετε σταθεί τυχερή σε αυτό;

Αλίμονο αν δεν υπήρχε, γιατί τότε όσα υλικά αγαθά κι αν είχαμε θα ήμασταν φτωχοί. Ναι, εγώ είμαι από τους τυχερούς και έχω φίλους που συμπορευόμαστε μαζί πολλά χρόνια. Πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για αυτούς, αλλά και για τους νέους που θα συναντήσω στην πορεία της ζωής μου. Η εμπειρία μου με τον «Αγγελο» με ταρακούνησε συθέμελα. Εχασα την εμπιστοσύνη στο ένστικτό μου και για αρκετούς μήνες δεν επέτρεπα κάποιον να με πλησιάσει. Συνεχίζω όμως να πιστεύω στους ανθρώπους και να τους αγαπώ.

Η ηρωίδα της ιστορίας, η Ροζάνθη, πάσχει από κατάθλιψη. Η μουσική, ωστόσο, ήταν για την ίδια ένα μέσο θεραπείας. Πιστεύετε στις θεραπευτικές ιδιότητες τις μουσικής;

Πιστεύω στη δύναμη της μουσικής και δεν είμαι η μόνη. Υπάρχουν επιστήμονες που έχουν αποδείξει τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητές της ακόμη και πάνω στα φυτά και στα ζώα. Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε στιγμή της ζωής μας υπάρχει η μουσική, που μας εκφράζει, μας γαληνεύει, μας εμπνέει, μας ξεσηκώνει, μας νανουρίζει, μας κάνει να ονειρευόμαστε.

Εχετε παλέψει και η ίδια με το τέρας της κατάθλιψης. Τι θα συμβουλεύατε σε όσους αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στις σελίδες του βιβλίου σας;

Αν αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα στις σελίδες, τότε σημαίνει πως είναι σε καλό δρόμο. Στον δρόμο της ανάρρωσης. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, δύσκολα παραδέχονται πως έχουν πιαστεί στα δίχτυα της. Μετά την παραδοχή, αρχίζει η ίαση. Αν μου επιτρέπεται να συμβουλέψω κάτι, αυτό είναι να μη διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς γιατρούς. Να μην ντρέπονται να παραδεχτούν πως νοσούν. Ημουν και εγώ μία από αυτούς που ντρέπονταν να το πουν, ακόμη κι όταν έγραψα το βιβλίο. Τώρα χαίρομαι που το μοιράζομαι με τους αναγνώστες και χαίρομαι που πολλοί άνθρωποι είτε στις παρουσιάσεις, είτε αφού το διαβάσουν, μου στέλνουν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Και χαίρομαι που μπορώ να τους δώσω μια νότα αισιοδοξίας και να τους πω, πως το τέρας της κατάθλιψης μπορεί να νικηθεί.

Τι θεωρείτε πως χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;

Νομίζω και τα δύο. Μα πάνω από όλα χρειάζεται να καθίσει μπροστά από έναν υπολογιστή ή ένα τετράδιο και να αρχίσει να γράφει. Να αφήσει τα συναισθήματα και τη φαντασία του να τον οδηγήσουν.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Είμαι στο στάδιο της συγγραφής ενός ερωτικού μυθιστορήματος, στις σελίδες του οποίου περιγράφεται ο έρωτας της Ηλέκτρας με τον Ιάσονα. Η διαδρομή, η συνάντησή τους και ο κόσμος της μουσικής. Επίσης κάνω έρευνα για την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση γυναικών κλπ για τη συγγραφή ενός μελλοντικού βιβλίου με αυτά τα θέματα.

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Κι εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου