ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνωριμία με αρχαίους θησαυρούς

γνωριμία-με-αρχαίους-θησαυρούς-343050

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Διάπλατα άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες τους στο κοινό τα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, προκειμένου να γίνει γνωστό το έργο των συντηρητών αρχαιοτήτων.

Ογδόντα περίπου Βολιώτες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δράση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο, ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, με μεγάλη επιτυχία.

Τα εργαστήρια κεραμικής, λίθου και μετάλλων βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, που δίνουν την ευκαιρία στους συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας, να παρουσιάσουν με εύληπτο και παραστατικό τρόπο τη διαδικασία συντήρησης των αρχαιολογικών θησαυρών, από τη στιγμή που έρχονται στο φως, μέχρις ότου εκτεθούν στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Το δύσκολο έργο της συντήρησης των αρχαίων ευρημάτων έχουν αναλάβει οι Αναστασία Ντίνα, Ιωάννης Αγγέλης, Εμμανουήλ Διονυσίου, Χαρίλεια Τόπα, Μαρία – Αικατερίνη Μαργαριτώφ, Μαριάνθη Κυπρίδου, Θεόδωρος Τσουρτσούλης, Δημήτριος Παπακυριάκος και Παναγιώτα Ντανοπούλου.

Η ευρωπαϊκή ημέρα συντήρησης αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή και να παρακολουθήσει τη δουλειά του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, ενώ σε τοπικό επίπεδο, συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

«Στην Ελλάδα η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης επίσημος εκπρόσωπος της ECCO και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συνεργάστηκαν για τον συντονισμό των εκδηλώσεων. Στόχος των διήμερων δράσεων, που πραγματοποιούνται, είναι να αναδειχθεί η συμβολή της συντήρησης στη διαφύλαξη και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να γνωρίσει το ευρύ κοινό την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή» ανέφερε στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Ντίνα, τμηματάρχης του τομέα συντήρησης.

Οι συμμετέχοντες στις δράσεις με γενικό τίτλο «Ανοιχτό εργαστήριο συντήρησης», που ολοκληρώνονται σήμερα, εντυπωσιάστηκαν από τα αρχαιολογικά ευρήματα που κυριολεκτικά παίρνουν ζωή από τα χέρια των συντηρητών, για να συνεχίσουν την πορεία τους στον χρόνο.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου