ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εμβληματικά ευρήματα στο Μουσείο Βόλου

εμβληματικά-ευρήματα-στο-μουσείο-βόλ-355692

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα εγκαινιάσει μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον πρωτοπόρο αρχαιολόγο Απόστολο Αρβανιτόπουλο

Ορόσημο για το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου η επέτειος των 110 χρόνων λειτουργίας, που πλαισιώνεται από μεγάλη έκθεση σπάνιων αρχαιολογικών ευρημάτων, την οποία έχει προσκληθεί να εγκαινιάσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία στελεχών του αρχαιολογικού χώρου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η σπουδαία έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει δύο χρόνια, είναι αφιερωμένη σε μια εμβληματική φυσιογνωμία, τον πρωτοπόρο αρχαιολόγο Απόστολο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος ήταν ο πρώτος έφορος αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας.

«Τιμάμε τη μνήμη του πρώτου εφόρου αρχαιοτήτων, ο οποίος εστάλη στη Θεσσαλία το 1906 από την αρχαιολογική υπηρεσία και αμέσως άρχισε να διενεργεί ανασκαφές σε πολλές θέσεις, όπως η αρχαία Δημητριάδα, που συνεχίζουν να ανασκάπτονται μέχρι σήμερα» όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Στην μεγάλη έκθεση που θα «φιλοξενηθεί» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, θα παρουσιαστούν 90 αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, στην συντριπτική τους πλειονότητα.

Σπάνια ευρήματα που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα έως τον 2ο αιώνα πΧ, συνθέτουν την έκθεση τιμής στη μνήμη του Απόστολου Αρβανιτόπουλου, που έφερε στο φως σημαντικά τεκμήρια της μακραίωνης ιστορικής πορείας της Μαγνησίας, στη διάρκεια των πολυετών ανασκαφών που διεξήγαγε, αποκαλύπτοντας θησαυρούς της αρχαίας Δημητριάδας και άλλων αρχαιολογικών θέσεων.

Σπάνια ευρήματα, όπως οι εκπληκτικές επιτύμβιες στήλες της Φίλας και του Ζωπύρου που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Δημητριάδα, όπου ο Αρβανιτόπουλος διενήργησε εκτεταμένες ανασκαφές, ευρήματα που σχετίζονται με τον Ηρακλή από το ιερό που βρέθηκε στη θέση Σπαρτιά, εξαιρετικά ευρήματα από το αρχαϊκό και κλασικό νεκροταφείο των Φθιωτίδων Θηβών και άλλα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Επετειακές εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της εμβληματικής επετειακής έκθεσης θα εκδοθεί κατάλογος, φυλλάδια στα ελληνικά και αγγλικά, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους θεούς και τους ημίθεους, όπως ο Ηρακλής και σειρά ακόμη παράλληλων εκδηλώσεων, κατόπιν συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας με τους Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου και το «Κοινόν των Μαγνήτων».

Την προηγουμένη των εγκαινίων της έκθεσης για τον Απόστολο Αρβανιτόπουλο, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί, διοργανώνεται ημερίδα με έντεκα ομιλητές και θέμα την έκθεση και την ίδρυση του Μουσείου. Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν οι αρχαιολόγοι του «Αθανασάκειου» και όσοι είναι υπεύθυνοι των αρχαιολογικών χώρων που «εκπροσωπούνται» στην μεγάλη επετειακή έκθεση.

Τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν στο κοινό, προέρχονται, συγκεκριμένα, από την αρχαία Δημητριάδα, το ιερό του Θαυλίου Διός στις αρχαίες Φερές, το ιερό του Απόλλωνα στις Αμφανές, στην περιοχή του Σωρού, από το λατομείο στη θέση Σπαρτιά, και από τις Φθιώτιδες Θήβες. «Σε αυτές τις θέσεις πραγματοποίησε ανασκαφές ο Απόστολος Αρβανιτόπουλος, από το 1906 μέχρι το 1921 περίπου, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν τα τελευταία σαράντα, κυρίως, χρόνια, με την ίδρυση της ΙΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα» υπογραμμίζει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Μεγάλη προσωπικότητα

Ο Απόστολος Αρβανιτόπουλος υπήρξε στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πρώτος έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας, που τοποθετήθηκε το 1906, με έδρα τον Βόλο, και εργάστηκε έως το 1926. Εκανε πολλές ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, εντόπισε πολλές νέες αρχαιολογικές θέσεις και δημοσίευσε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως επιγραφές.

Στην περιοχή της Μαγνησίας πραγματοποίησε ανασκαφές στις Φθιώτιδες Θήβες, στις Φερές, στη Γορίτσα, στις Αμφανές, στα Ζερέλια, στο Ιερό του Κοροπαίου Απόλλωνα και σε άλλες θέσεις. Οι πιο σημαντικές ανασκαφές του πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Δημητριάδος – Παγασών, όπου ανακάλυψε τις περίφημες γραπτές στήλες που χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή και αποτελούν έως και σήμερα ένα μοναδικό σύνολο εξαιρετικής σπουδαιότητας και αξίας για τη μελέτη της αρχαίας ζωγραφικής. Το 1909 για τη στέγαση και την έκθεση των στηλών ιδρύθηκε το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου με δωρεά του Αλέξιου Αθανασάκη, καταγόμενου από την Πορταριά.

Το χρονικό διάστημα 1920-1926 διενήργησε επίσης σημαντικές ανασκαφές στην περιοχή των αρχαίων Φερών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, μεταξύ άλλων και στο Ιερό του Θαυλίου Διός, όπου ήλθαν στο φως τα ερείπια ενός μεγάλου δωρικού ναού κλασικής εποχής, καθώς και πλήθος χάλκινων αναθημάτων που φυλάσσονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Το 1926 ο Απ. Αρβανιτόπουλος εξελέγη Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπαψε να διενεργεί ανασκαφές, συνέχισε όμως να δημοσιεύει ευρήματα παλαιότερων ανασκαφών από τη Θεσσαλία και για το σκοπό αυτό εξέδιδε το αρχαιολογικό περιοδικό «Πολέμων».

Τιμητική έκθεση

Στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας είναι «μέσα από την έκθεση να γίνει, καταρχήν, γνωστό, το έργο που ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αιώνα ένας πρωτοπόρος αρχαιολόγος για την περιοχή, όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά και της ευρύτερης Θεσσαλίας» είπε η κ. Μπάτζιου.

Ο Απόστολος Αρβανιτόπουλος εργάστηκε ακατάπαυστα, ακόμη και στη διάρκεια της στράτευσής του, την περίοδο 1912 – 1913, συνεχίζοντας το πολυσήμαντο αρχαιολογικό του έργο. Στον ίδιο οφείλεται η πρώτη έκθεση που πραγματοποιήθηκε μόλις αποστρατεύτηκε, το 1916, με επίκεντρο τις, εξαιρετικής αισθητικής, επιτύμβιες στήλες της αρχαίας Δημητριάδας.

Βασική επιδίωξη των διοργανωτών είναι να αναδειχθεί το έργο, η μεγάλη προσφορά και οι δημοσιεύσεις του. «Στόχος είναι να τιμήσουμε τον Απόστολο Αρβανιτόπουλο, να μιλήσουμε για τις ενότητες της έκθεσης και τα μνημεία που έχουν αποκαλυφθεί, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις και εκθέσεις στην πορεία» σημείωσε η κ. Μπάτζιου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου