ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη γειτονιά σας με αγάπη

στη-γειτονιά-σας-με-αγάπη-426215

Ανοιξε με τον πλέον μελωδικό τρόπο η αυλαία των καλοκαιρινών εμφανίσεων της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου στις γειτονιές της πόλης. Έχοντας ως μελωδικό μότο την φράση «Στη γειτονιά σας με αγάπη, ελεύθεροι κι ωραίοι», η Φιλαρμονική θα εμφανιστεί σήμερα Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 20.30 στην πλατεία της Χιλιαδούς. Αύριο Παρασκευή 12 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία Μακρινίτσας, το Σάββατο 13 Αυγούστου στον πεζόδρομο των Αλυκών, την Τρίτη 16 Αυγούστου στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, έναντι ΕΡΑ, την Τετάρτη 17 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς, την Παρασκευή 19 Αυγούστου στην πλατεία Αγριάς, την Κυριακή 21 Αυγούστου στην παραλία, μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Δευτέρα 22 Αυγούστου στην πλατεία Χρυσοχοΐδη, την Τρίτη 23 Αυγούστου στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, την Τετάρτη 24 Αυγούστου στην πλατεία μουσικής, στον Αγιο Ονούφριο, την Πέμπτη 25 Αυγούστου στον Άγιο Στέφανο, στην περιοχή Σωρός και την Παρασκευή 26 Αυγούστου στην πλατεία Σέσκλου. Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:30.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου συνεχίζοντας τις καθιερωμένες πλέον καλοκαιρινές εμφανίσεις της επεκτείνει το πρόγραμμά της καθώς και τον τόπο τον εξορμήσεών της. Με δροσερές και πασίγνωστες μελωδίες, με ήχους από ένα ευρύ φάσμα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου φιλοδοξεί να μας μεταδώσει τον παλμό του φετινού καλοκαιριού με ξενοιασιά και ανεμελιά σε κομβικά σημεία του νέου και διευρυμένου «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου. Το πρώτο μέρος του φετινού προγράμματος είναι αφιέρωμα στην ξένη δισκογραφία με μουσική από γνωστές επιτυχίες , ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει αξέχαστα τραγούδια που έγγραψε ο εξαιρετικός δημιουργός (μουσικοσυνθέτης και στιχουργός) Σταύρος Κουγιουμτζής.

Πολυετής μουσική δράση

Η «Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου» αποτελεί ουσιαστικά την μετεξέλιξη της «Φιλαρμονικής Βόλου», η οποία προήλθε από το πρώτο άτυπο σχήμα πνευστών που ιδρύθηκε, το 1920, στο Βόλο, από Βολιώτες και Κερκυραίους φιλόμουσους. Με πρώτο μαέστρο τον Κερκυραίο Γρηγόρη Κασιμάτη και μέσα από μια πολυκύμαντη πορεία διαρκών μεταλλαγών και αναζητήσεών της, αλλά πάντοτε με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία στη πόλη και την ευρύτερη περιοχή, το 1954 εντάσσεται στο Δήμο Βόλου, με την σημερινή της επωνυμία «Φιλαρμονική Δήμου Βόλου». Μαζί της συνεργάστηκαν αξιόλογοι μουσικοί και αρχιμουσικοί, όπως ο διαπρεπής μουσικός και παιδαγωγός Βασίλειος Κόντης, ο κορυφαίος φλαουτίστας Σπύρος Μάγγος, ο Κερκυραίος Ανδρέας Κάλβος, ο Πηλιορείτης Δημήτρης Κούτνας, του οποίου η συμβολή υπήρξε καθοριστική και πολλοί άλλοι.

Από το 1984 έως σήμερα, μαέστρος της Φιλαρμονικής είναι ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Γιώργος Καρυδάκης. Η Φιλαρμονική σήμερα αποτελεί ένα αξιόλογο μουσικό σύνολο πνευστών, κυρίως, οργάνων με πολλές δυνατότητες και προοπτικές και αυτό έγκειται στις προσπάθειες του μαέστρου, των μουσικών της καθώς και του Διοικητικού της Συμβουλίου. Καλύπτει όλες τις ανάγκες της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής στις εκδηλώσεις τελετουργικού, θρησκευτικού και επετειακού χαρακτήρα. Διοργανώνει πολύ πετυχημένες συναυλίες με αφιέρωμα σε ένα είδος μουσικής (π.χ. ελληνική και ξένη οπερέτα, καντσονέτα, ελληνικό τραγούδι, δημοτικό τραγούδι, ξένο τραγούδι, μιούζικαλ) καθώς και στην κλασική μουσική αλλά και σε κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς και μουσικοσυνθέτες διεθνούς κύρους.

Οι ενορχηστρώσεις των κομματιών είναι έργο του αεικίνητου μαέστρου της Φιλαρμονικής Γιώργου Καρυδάκη και των μουσικών της Βασίλη Τασούδη και Άγγελου Μαντζαφλέρη (Magic). Ο καταξιωμένος τραγουδιστής Θωμάς Σκοτίδας συμπράττει φωνητικά με τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και αξίζει να επισημανθεί ότι η μεταξύ τους συνεργασία κλείνει φέτος αισίως τα 14 χρόνια συνεργασίας. Παράλληλα συνεργάζεται με χορωδίες του Δήμου ως σολίστ καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, ενώ συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα με αφιερώματα στην ελληνική μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτο είναι το ευρύ φάσμα ρεπερτορίου που ερμηνεύει ο καλλιτέχνης όπως λαϊκό, έντεχνο, δημοτικό, οπερέτα, pop, rock, ballades και spirituals. Συμμετέχει επίσης η νεαρή τραγουδίστρια Ελένη Καμπούρη, που φέτος συνεργάζεται με την Φιλαρμονική για πρώτη φορά. Την ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιώργος Καρυδάκης.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου