Πέθανε τη Δευτέρα η σύζυγος του τραγουδιστή Γρηγόρη Μπιθικώτση, Μεταξία Μπιθικώτση. Η Μεταξία Μπιθικώτση έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και άφησε την τελευταία της πνοή την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο γιος της Γρηγόρης με ανάρτησή του στο facebook.

Αναλυτικά η ανάρτηση

Χθες χάσαμε την Μεταξία μας, την μανούλα μου την ψυχή μας, μετά από πολλά χρόνια μάχης με τον καρκίνο. Πήγε να συναντήσει την αγάπη της, τον Γρηγόρη της. Ο πόνος είναι αβάσταχτος και η Μεταξία μας αναντικατάστατη.
15 σχεδόν χρόνια μετά τον χαμό του πατέρα μου, ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσω την μητέρα μου..
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων αύριο Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι και η ταφή στο Κοιμητήριο Καλάμου αμέσως μετά.
Μεταξία μου τώρα νιώθω πραγματικά μόνος…».

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο

Μηνύματα θλίψης αλλά και συμπαράστασης στην οικογένεια του Γρηγόρη Μπιθικώτση στέλνουν τραγουδιστές και καλλιτέχνες φίλοι του αείμνηστου ερμηνευτή.

Η Σοφία Βόσσου μεταξύ αυτών που θυμήθηκε τον μεγάλο έρωτα της Μεταξία και του Γρηγόρη Μπιθικώτση, που έγραψε: ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΑ Η Μεταξια Μπιθικωτση ΠΑΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟΝ ΣΕΡ ΜΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ. ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΓΛΥΚΙΑ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΛΑΣΜΑ”.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Ο σερ του ελληνικού πενταγράμμου

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γεννήθηκε στο Περιστέρι στις 11 Δεκεμβρίου 1922. Ήταν από φτωχή οικογένεια, εργάστηκε αρχικά ως υδραυλικός και παράλληλα έπαιζε κιθάρα. Ήταν το μικρότερο παιδί οκταμελούς οικογένειας.

Στα Δεκεμβριανά κρυβόταν σε πηγάδι στο σπίτι του στο Περιστέρι. Αργότερα πήγε φαντάρος το 1945 μέχρι το 1947 όπου συμμετείχε στην ορχήστρα της Μακρονήσου με σκοπό την ψυχαγωγία των αξιωματικών.

Ως συνοδός στρατιώτης κρατουμένων, σε μεταγωγή αριστερών το 1948 γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο συνεργάστηκε. Το 1967 τραγούδησε τον ύμνο της χούντας μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Θεοδωράκη για να μη το κάνει.

Έκανε δύο γάμους και απέκτησε 3 παιδιά. Ο γιος του, Γρηγόρης, που έχει το όνομα του πατέρα του, έγινε επίσης τραγουδιστής. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης απεβίωσε έπειτα από βραχύχρονη περίοδο νοσηλείας, στις 7 Απριλίου 2005 σε ηλικία 82 ετών.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μπήκε στη δισκογραφία το 1949 σε ηλικία 27 ετών ως συνθέτης με το τραγούδι «Το καντήλι τρεμοσβήνει» σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη.

Συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Του Βοτανικού ο μάγκας», «Σε τούτο το στενό», «Επίσημη αγαπημένη» και πλήθος άλλων.

Η συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη αλλά και με το Μάνο Χατζιδάκι «γέννησε» τα καλύτερα ίσως τραγούδια του. Με την ερμηνεία του στον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι. Σημαντική ήταν η ερμηνεία του στο «Άξιον Εστί» των Ελύτη – Θεοδωράκη.

Επίσης, ερμήνευσε τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Άκη Πάνου. Στις συνεργασίες του αξίζει επίσης να αναφερθούν αυτές με το Ξαρχάκο, το Μούτση και το ντουέτο του με τον Λειβαδίτη.