ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκροτείται Λέσχη Αφήγησης Βόλου

συγκροτείται-λέσχη-αφήγησης-βόλου-362945

Από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτός»

Καινούργια δράση είναι η Λέσχη Αφήγησης Βόλου, που συγκροτείται από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτός». Τα μαθήματα παραδίδονται με τη συνεργασία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» και οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο «Περισπωμένη Cafe» Πλαστήρα Νικολάου 4 Βόλος, στις 27 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, τμήμα του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», υπό την εποπτεία του οργανωτικού γραμματέα δρ. Αλέξανδρου Καπανιάρη, από το χειμερινό εξάμηνο 2019 – ‘20, εντάσσει ακόμη μια νέα σειρά μαθημάτων.

Η δράση της «Μαγνήτων Κιβωτός», που ξεκίνησε από το α’ εξάμηνο του 2018, εκτός των εξ αποστάσεως μαθημάτων για τη λαογραφία, που συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2018 το ετήσιο εξ αποστάσεως πρόγραμμα με τίτλο «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή εθνογραφία με την οπτική των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου» υλοποιώντας δράσεις επιμόρφωσης και στον άξονα της τοπικής ιστορίας.

Από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2019 έγινε το εργαστήριο της ιστορίας με τον τίτλο: «Κάτω από το χαλί της ιστορίας: Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο».

Η δράση υλοποιήθηκε με την επιστημονική συνδρομή του αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνη Σμυρναίου και του επίκουρου καθηγητή Φυσικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλη Κόλλια.

Για το χειμερινό εξάμηνο 2019 – ‘20 θα υλοποιήσει το διά ζώσης πρόγραμμα «Τοπική ιστορία και ψηφιακά μέσα, αρχειακή εθνογραφία σε αρχεία τοπικής ιστορίας».

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτός» σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» συγκροτούν τη Λέσχη Αφήγησης Βόλου και καλούν τις φίλες και τους φίλους της αφήγησης σε μηνιαίες συναντήσεις αφήγησης.

Προφορικές ιστορίες

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο «Περισπωμένη Cafe» Πλαστήρα Νικολάου 4 στον Βόλο στις 27 Σεπτεμβρίου. Υπεύθυνος για την Λέσχη Αφήγησης Βόλου είναι ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία» Νίκος Βαραλής.

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου αποτελεί προσπάθεια για την υποστήριξη και την προώθηση της τέχνης της ιστόρησης προφορικών ανώνυμων αφηγημάτων. «Μοιραζόμενοι την εμπειρία της κοινής συλλογικής συνεύρεσης και την ατμόσφαιρα της παρέας ιστορούμε μέσα από τη δεξαμενή της ανώνυμης προφορικής λογοτεχνίας των λαών του κόσμου. Η κίνηση γίνεται σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», η οποία πραγματοποιεί το ίδιο εγχείρημα εδώ και 3 χρόνια στην Αθήνα με εξαιρετική επιτυχία.

Το πνεύμα της λειτουργίας ενός χώρου υποδοχής αφηγητών και ιστοριών είναι να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη νέοι αφηγητές, που έχουν ανάγκη πεδίου, χρόνου και κοινού για να μοιραστούν τις ιστορίες που αγαπούν και αρχίζουν να δουλεύουν. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία και σε παλιότερους αφηγητές να δοκιμάσουν μέσα από μια νέα ματιά την επαναπροσέγγιση ιστοριών που έχουν ήδη εκθέσει στο παρελθόν. Παραχωρείται ακόμα ένα βήμα σε όσους αισθάνονται τη ζέση να αφηγηθούν, οι οποίοι πιθανά δεν έχουν πρότερη σχέση με τον χώρο της αφήγησης, θα ήθελαν όμως να μοιραστούν μια ιστορία, που πιστεύουν πως αξίζει να ακουστεί στο κοινό

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου προωθεί και εργάζεται επίσης πάνω στην ιδέα της γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή έχουν κατά νου να εμπλακούν με τον χώρο της αφήγησης ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, υποστηρίζει και επιζητεί την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό εμπειριών, ιστοριών, απόψεων, προσεγγίσεων και ιδεών.

Ως χώρος συνάντησης είναι ακόμη ανοιχτός σε όσους απλά επιθυμούν να ακούσουν ιστορίες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα ακροατηρίου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αφηγητές.

Η αφηγηματική συμμετοχή στη συγκεκριμένη κάθε φορά συνάντηση ακολουθεί τα εξής βήματα: Επικοινωνία στο τηλέφωνο 6943072264 για εκδήλωση της πρόθεσης ή στην ομάδα στο F/Β. Η πρόθεση για αφήγηση μπορεί να εκδηλώνεται μόνο στο τηλέφωνο των διοργανωτών και στην ιστοσελίδα και όχι στα τηλέφωνα του χώρου που φιλοξενείται η συνάντηση.

Αναγραφή στον κατάλογο της συνάντησης των επιλεγμένων αφηγητών. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων θα αναρτάται ηλεκτρονικά στη σελίδα ιστολόγιο της εταιρείας για να γνωστοποιούνται οι κενές διαθέσιμες θέσεις. Αφήγηση ιστορίας αυστηρά μέχρι 12 λεπτά ανά ιστορητή.

Προσκόμιση απαραίτητα σε έντυπη μορφή, φωτοτυπία, της αρχικής πηγής μαζί με το εξώφυλλο του βιβλίου για να συμπεριληφθεί στην ιστοριοθήκη της Λέσχης και να αποτελέσει μέρος του υπό συγκέντρωση υλικού, ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό αρχείο πηγών της Λέσχης και να συγκροτηθεί μια ανάλογη βιβλιογραφία, προσβάσιμη σε όλους.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει αφηγηθεί στην αμέσως προηγούμενη μηνιαία συνάντηση, για να έχει δυνατότητα να αφηγηθεί στην τρέχουσα, επόμενη συνάντηση θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο των αναπληρωματικών αφηγητών για να μπορέσει να αφηγηθεί στην περίπτωση που προκύψει κενό ή ο συνολικός χρόνος των δύο ωρών δεν καλυφθεί (19.30 – 21.30), εκτός αν ανήκει σε ειδική κατηγορία (πχ. αφηγητής υπό μαθητεία).

Πρόθεση των διοργανωτών της Λέσχης Αφήγησης Βόλου είναι να δώσουν την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν.

Προκειμένου να αποφευχθούν η θεματική μονομέρεια και η επανάληψη, οι συναντήσεις της Λέσχης Αφήγησης Βόλου δεν προτίθεται να έχουν αφιερώματα και ο κάθε συμμετέχων έχει την ελευθερία επιλογής θέματος της ιστορίας, που θα μοιραστεί με τους παρισταμένους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου