ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξαναζωντανεύει το παλιό σανατόριο

ξαναζωντανεύει-το-παλιό-σανατόριο-426691

Πρωτότυπο εικαστικό πρότζεκτ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Αυγούστου από τις 11 π.μ. ως τη δύση του ηλίου Παλιό Σανατόριο του Ιατρού Γ. Καραμάνη, Χάνια Πηλίου, το οποίο αποτελεί ιδέα των καλλιτεχνών Μαρίας Χατζηνικολάου και Νίκου Ποδιά. Ο βουβός ιστορικός χώρος, τον οποίο είχαν επισκεφθεί μεταξύ άλλων ο Κωστής Παλαμάς και ο Αγγελος Σικελιανός λόγω της φιλίας που τους συνέδεε με τον γιατρό Καραμάνη, θα ξαναζωντανέψει χάρη σε μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο να αναδείξει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη σημασία του ερειπωμένου, σήμερα, κτιρίου.

Το sanatorio project αποτελεί ένα καλλιτεχνικό σχεδίασμα με αντικείμενο τη φθορά. Θα φιλοξενηθεί σε ένα παλιό, ερειπωμένο σανατόριο ύψους, το οποίο ίδρυσε ο γιατρός Γεώργιος Καραμάνης στα Χάνια του Πηλίου στις αρχές του περασμένου αιώνα. Εκεί, όπου ασθενείς από τον «βάκιλο του Koch» αναζήτησαν την επιβράδυνση των συμπτωμάτων μιας χρόνιας λοιμώδους νόσου, της φυματίωσης, ή αλλιώς της «φθίσης» όπως ονομάστηκε, λόγω της αργής και σταθερής καταστροφής που επιφέρει στον οργανισμό.

Το ίδιο το κτίριο επιδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την επίδραση της φθοράς από την χρόνια εγκατάλειψή του. Μια σειρά από καλλιτέχνες, στον ελάχιστο χρόνο της μίας ημέρας, θα επιχειρήσουν να επέμβουν εφήμερα σε αυτό, να ανασημασιοδωτήσουν την παρατεταμένη αποδόμησή του, είτε αναδεικνύοντάς την, είτε χρησιμοποιώντας την ως δημιουργικό εφαλτήριο.

Παράλληλα με την παρουσίαση των καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, οι εικαστικοί καλλιτέχνες Νίκος Ποδίας και Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου θα εκθέσουν μέρος από το υπό σύσταση αρχείο που ετοιμάζουν για την ιστορία του σανατορίου και τη σχετική δραστηριότητα του ιδρυτή του. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα λάβουν χώρα διαφορετικές επιτόπιες δράσεις και performances, καθώς και αυτοσχέδιες μουσικές παρεμβάσεις. Οι επισκέπτες καλούνται, στο βαθμό που το επιθυμούν, να περάσουν μιαν ολόκληρη μέρα στο σημείο, αναβιώνοντας την εμπειρία των κάποτε ενοίκων του στον ενεστώτα χρόνο. Το σημείο της δράσης απέχει 500 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει την Πορταριά με τα Χάνια, είναι ελαφρώς δύσβατο, και, ως εκ τούτου, η άνετη ένδυση και υπόδηση κρίνεται απαραίτητη.

Συμμετέχοντες είναι οι καλλιτέχνες : Δημήτρης Βερνίκος (σκηνοθέτης), Πόλυ Βλάχου (ηθοποιός), Βασίλης Γεροδήμος, Βαγγέλης Ζαφειρόπουλος, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Σοφία Καγιά (metzo soprano), Γιάννης Καπέλλος, Ελένη Λύρα, Λίνα Μαντίκου, Lily Masson- Aggelopoulos, Γιάννης Μπελιμπασάκης, Μαρία Μπουρίκα, Ισιδώρα Πάσχου, Γιούλα Παπαδοπούλου, Παπαδημητρίου Νίκος, Καλυψώ Παπαδοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Μαργαρίτα Σταυράκη, Ολυμπία Τοπτσίδου, Salem Pepo (φλαουτίστας), Αθηνά Χατζηγιαννάκη, Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Κώστας Χριστόπουλος. Συνεργάτες είναι οι : Ράνια Αρμάγου, Κώστας Χριστόπουλος και Μάγδα Κουμπαρέλου.

Το πρότζεκτ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη

των δημοτικών ενοτήτων Πορταριάς, Μακρυνίτσας και Αγριάς του ενιαίου Δήμου Βόλου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Νίκο Ποδιά στο τηλέφωνο 6942945790 και με την

Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, στο τηλέφωνο 6932246076.

Φωτίζουν την ιστορία

Η ιδέα για το σανατόριο – project γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης της Μαρίας Ανδρομάχης Χατζηνικολάου στα Χάνια Πηλίου. Πιο συγκεκριμένα ήταν μία επίσκεψη στο σημείο όπου χτίστηκε το πρώτο σανατόριο της Ελλάδας, το σανατόριο του ιατρού Γ. Καραμάνη, μια ιατροκοινωνική (και όχι μόνο) καινοτομία του 20ου αιώνα που σήμερα αποτελεί, θα έλεγε κανείς, ένα «όμορφο» ερείπιο με μια ξεχασμένη ιστορία.

Το project σύντομα συμπεριέλαβε και τον Νίκο Ποδιά. Οι δύο καλλιτέχνες, που τους συνδέει ο κοινός τόπος καταγωγής, ξεκίνησαν πρώτα από όλα με την διάθεση να γνωρίσουν το κτήριο και να φωτίσουν την ιστορία του. Το σανατόριο λειτούργησε ως θεραπευτήριο με στόχο την νοσηλεία ασθενών και η επιτυχία σε συνδυασμό με το πανέμορφο περιβάλλον έφερε πολλούς καλλιτέχνες της γενιάς του ΄30, φίλους του γιατρού Γ. Καραμάνη και της γυναίκας του Άννας (αργότερα γνωστής ως Άννα Σικελιανού), που επισκέφτηκαν τον χώρο ως πνευματικό ησυχαστήριο.

«Στόχος μας, αναφέρουν οι καλλιτέχνες, είναι να προσεγγίσουμε εικαστικά το χώρο και την ατμόσφαιρα του σανατόριου μέσα από τέσσερις δράσης που θα περιλαμβάνουν τα εξής: Τη δημιουργία ενός ανοιχτού αρχείου (το http://sanatorio-archives.blogspot.com/), το οποίο παρουσιάζει όλο το αρχειακό υλικό που ανέσυρε αυτή η προσπάθεια κατανόησης: ντοκουμέντα, κείμενα, δημοσιεύσεις, πηγές, συνεντεύξεις κ.α. Μια in situ δράση / έκθεση διάρκειας μιας ημέρας στον τόπο των χαλασμάτων του σανατορίου (κατά τη διάρκεια μιας τριήμερης διαμονής των συμμετασχόντων καλλιτεχνών στην περιοχή Χάνια Πηλίου). Παρουσίαση του project στο Πεδίο Δράσης Κόδρα στις 3 Σεπτεμβρίου. Την έκδοση ενός Art book που θα προκύπτει από τα έργα / σημειώσεις των καλλιτεχνών που θα πάρουν μέρος στην παραπάνω δράση και την συνολική παρουσίαση του project σ’ έναν άλλο χώρο».

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου