ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τοπική ιστορία με ψηφιακά μέσα

τοπική-ιστορία-με-ψηφιακά-μέσα-372470

Κύκλος μαθημάτων από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού

Νέο διά ζώσης εξαμηνιαίο πρόγραμμα στην ενότητα «Τοπική Ιστορία και ψηφιακά μέσα» υλοποιείται από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας.

Τα μαθήματα γίνονται με τη συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και ο Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 27 Σεπτεμβρίου, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα θα υποβοηθηθεί από την πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης «moodle» του προγράμματος στη διεύθυνση http://learn.cultureacademy.gr. Εκεί υπάρχει και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του προγράμματος.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι του εξαμηνιαίου προγράμματος, που συνδυάζει την Τοπική Ιστορία, τις νέες τεχνολογίες και την αρχειακή εθνογραφία είναι ο Μανώλης Βαρβούνης καθηγητής Λαογραφίας, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Επιστημονική υπεύθυνη ιστορικής τεκμηρίωσης είναι η δρ. Αννίτα Πρασσά ιστορικός, αρχειονόμος, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και επιστημονικός υπεύθυνος εργαστηρίων ο Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

Επίσης θα λειτουργήσουν και εργαστήρια. Το εξαμηνιαίο πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, σε απόφοιτους ή σπουδαστές κοινωνικών/ανθρωπιστικών επιστημών, ιστορικούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, εθνογράφους, ψυχολόγους κ.ά., σε αρχειονόμους ή εργαζόμενους σε αρχεία, σε μουσειολόγους, σε κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, σε όσους ασχολούνται με το θέατρο – ντοκουμέντο, σε παραμυθάδες και αφηγητές, καθώς και σε όσους ασχολούνται με την έρευνα, την προφορική ιστορία, την εθνογραφία, τις νέες τεχνολογίες και την αφήγηση.

Το υλικό του προγράμματος για κάθε μάθημα θα υπάρχει σε δεκαπενθήμερη μορφή (συνολικά 12 εβδομάδες) σε ειδική πλατφόρμα moodle της Ακαδημίας, ενώ οι εκπαιδευόμενοι/ες θα έχουν πρόσβαση στο ειδικό αποθετήριο/βιβλιοθήκη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν και να παρακολουθήσουν δωρεάν το πρόγραμμα, εφόσον πρώτα διαβάσουν αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://learn.cultureacademy.gr. Διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει εβδομαδιαία μελέτη του υλικού που θα έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα moodle της πλατφόρμας, συμμετοχή στα εργαστήρια και τέλος υλοποίηση δραστηριοτήτων. Οι θέσεις είναι περιορισμένες (20 – 25) και θα πρέπει να αποσταλούν αίτηση και βιογραφικό στο e-mail [email protected] έως 27 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα γίνει επιλογή και οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά και μέσω e-mail.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του εξαμηνιαίου μαθήματος οδηγεί σε χορήγηση βεβαίωσης του συγκεκριμένου μαθήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου