ΑΛΜΥΡΟΣ

ΜΑΡΙΤΑ ΤΣΑΤΣΟΥ: Χορεύει και μαγεύει και εκτός συνόρων

μαριτα-τσατσου-χορεύει-και-μαγεύει-κα-374624

Με βιογραφικό, διακρίσεις και συνεργασίες που εντυπωσιάζουν, μόλις στα 24 της χρόνια, η Μαρίτα Τσάτσου έχει βαλθεί να αφήσει όσους παρακολουθούν τα βήματά της… με το στόμα ανοιχτό. Με καταγωγή από τον Αλμυρό, η πολυτάλαντη και αεικίνητη παιδαγωγός, χορεύτρια, χορογράφος, προπονήτρια χορού, πριν από 10 χρόνια θα ερχόταν να ζήσει και να εργαστεί μόνιμα στον Βόλο, όπου νέοι δρόμοι της ανοίχτηκαν για να εξελίξει το ταλέντο της.

Συνέντευξηστη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Πλέον, ως, μεταξύ των άλλων, και… φοιτήτρια εκ νέου, κυκλοφορεί με μια βαλίτσα στο χέρι, αφού οι συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του χορευτικού στερεώματος διαδέχονται η μία την άλλη. Σε επίπεδο σπουδών, είναι τελειόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει σπουδάσει Χοροθεραπεία και Μουσικοκινητική Αγωγή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από φέτος σπουδάζει και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, της Μυτιλήνης.

Η επαγγελματική ενασχόλησή της με το χορό μετρά ήδη 9 χρόνια. Επαγγελματίας χορεύτρια, δασκάλα χορού, προπονήτρια αθλητικού – αγωνιστικού χορού, χορογράφος και Διεθνής Κριτής Χορού, αναγνωρισμένη από την Εθνική Χοροαθλητική Ομοσπονδία Ελλάδος και μέλος της W.D.S.F και του Διεθνή Οργανισμού Χορού L.R.F. της Αυστραλίας, θεωρείται σε πολύ μικρή ηλικία… πολύπειρη.

Στη μακρόχρονη χορευτική της πορεία, έχει ήδη ασχοληθεί με πολλά είδη χορού, τόσο επαγγελματικά όσο και ερασιτεχνικά, όπως oriental, hip-hop, moderndance, contemporarydance, κλασικό μπαλέτο, latin&ballroom, balletoning, stretching, danceXtreme, zumba, poledancing, aerialhoop και reggaeton.

Πώς μπήκε ο χορός στη ζωή σου;

Ο χορός μπήκε στη ζωή μου εντελώς ξαφνικά. Από πολύ μικρή ηλικία είχα μεγάλη αγάπη και ιδιαίτερη κλήση στις τέχνες. Ασχολούμαι με τη ζωγραφική, την ποίηση, τη μουσική και το τραγούδι. Δεν είχα εκδηλώσει ποτέ κάποια ιδιαίτερη αγάπη για το χορό ως παιδί. Δεν μου άρεσε ο χορός και η κίνηση… ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα! Ολα άλλαξαν όταν τον Οκτώβριο του 2009 ιδρύθηκε στην περιοχή του Αλμυρού, όπου διέμενα τότε με την οικογένειά μου, ένας Σύλλογος Αθλητικού και Κοινωνικού Χορού. Ήμουν τότε 14 ετών, στη 2η τάξη του Γυμνασίου. Η παιδική μου φίλη μου ζήτησε να τη συνοδέψω σε ένα δοκιμαστικό μάθημα χορού, επειδή ντρεπόταν να πάει μόνη της. Δε φανταζόμουν τότε ότι αυτή μου η κίνηση θα μου άλλαζε τη ζωή. Από το πρώτο κιόλας μάθημα χορού κατάλαβα ότι εκεί ανήκω, αυτό είναι που θέλω να κάνω στη ζωή μου! Ετσι, ξεκίνησα αρχικά μαθήματα hip-hop και μέσα σε λίγους μόνο μήνες συμμετείχα στην πρώτη μου παράσταση χορού στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα άρχισα να ασχολούμαι και να δουλεύω πολύ μόνη μου. Είμαι αυτοδίδακτη σε αρκετά ήδη χορού.

Πώς εξελίχθηκε η χορευτική σου καριέρα;

Στα 15 μου χρόνια, πήρα υποτροφία στους χορούς hip-hop και oriental. Μέσα σε μόλις λίγους μήνες ξεκίνησα την ενασχόληση μου με τον πρωταθλητισμό. Συμμετείχα στους πρώτους μου αγώνες χορού και αναδείχθηκα Πρωταθλήτρια Ελλάδος, ενώ τα επόμενα χρόνια απέσπασα πολλές ακόμη διακρίσεις και μετάλλια σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες χορού. Στα 16 μου χρόνια μετακομίσαμε, οικογενειακώς, στο Βόλο. Τότε ήταν που ξεκίνησα και να διδάσκω χορό. Παράλληλα με το σχολείο, δίδασκα στον Σύλλογο χορού στον Αλμυρό και δίδασκα σε τμήματα παιδιών και εφήβων, αρχάρια και αγωνιστικά. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, καθώς τόσο οι απαιτήσεις του Λυκείου όσο και οι απαιτήσεις των υπόλοιπων δραστηριοτήτων μου ήταν πολλές, όμως η αγάπη και το πάθος μου για το χορό μου έδιναν τη δύναμη και την ώθηση να κάνω αυτό που αγαπώ. Το 2013 έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα στη σχόλη της πρώτης μου επιλογής, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο. Από το πρώτο κιόλας εξάμηνο σπουδών ξεκίνησα να διδάσκω σε σχολές χορού και αθλητικούς συλλόγους, αρχικά στο Βόλο και στη συνέχεια στον Αλμυρό και στη Νέα Αγχίαλο.

Ποιες πόρτες άνοιξαν τα τελευταία χρόνια;

Τα τελευταία 9 χρόνια έχω συνεργαστεί με 12 σχολές χορού, αθλητικούς και γυμναστικούς συλλόγους αλλά και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Από το 2013 έως και το 2015 ταξίδευα στην Θεσσαλονίκη σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, όπου και παρακολουθούσα ιδιαίτερα μαθήματα χορού Belly dance με την κ. Λία Βέρρα. Το 2014 και το 2016 συμμετείχα στο International Dance Festival of Culture & Arts στη Θεσσαλονίκη. Το 2016 απέκτησα Διεθνείς πιστοποιήσεις Stretch Your Limits και Balletoning με τη μέθοδο του Nissim Zoares και DanceXtreme από τον Διεθνή Οργανισμό χορού LRFτης Αυστραλίας.

Ποιες είναι οι «παραστάσεις» σου στο εξωτερικό και με ποιους έχεις συνεργαστεί;

Από το 2017 ξεκίνησα να κάνω διεθνή καριέρα στον χορό, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό για να συμμετάσχω σε Διεθνή Φεστιβάλ χορού, όπως το Yalla Raqs Festival στην Τοσκάνη της Ιταλίας, στο οποίο συμμετείχα το 2017, το 2018 και τον Μάρτιο του 2019, άλλα και παρακολουθώντας σεμινάρια και μαθήματα χορού με κορυφαίους δασκάλους χορού και masterteachers από όλο τον κόσμο. Κάποιοι από τους δασκάλους με τους οποίους έχω κάνει μαθήματα και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια είναι οι: Sadie Marquardt, Wael Mansour, Aziza, LiaVerra, Martina Tellini, Nikolas Kazakos, Ekaterina Solpanova, Silvia Brazzoli, Dana Vahida, Marilenade Leteriis, Marilisade Bernardi, Emanuela Camozzi, Tatiana Sharoftova, Alida Lin,Erhan Ay, Rozalia Walocha, Helena Russo, Aisha Vasiliki Kanakari, Joanna Saahirah Lotado, Richard Szilagyi, Effie Giannaraki, Nissim Zoaresκαι Aliona Stefanidou.

Πώς κατάφερες να συνδυάσεις το αντικείμενο σπουδών σου με τον χορό;

Την περίοδο 2017-2018 παρακολούθησα με επιτυχία και με βαθμό «Αριστα» το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Χοροθεραπεία: Θεωρία και Πράξη» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ λίγο αργότερα τον Δεκέμβριο του 2017 ξεκίνησα να παρακολουθώ σεμινάρια προπονητών – κριτών Orientalτου Πανελλήνιου Συλλόγου Χοροδιδασκάλων και Αθλητών Χορού Ελλάδος. Κατέχω και τα 3 πτυχία, bronze, silverκαι gold, πέρασα με επιτυχία τις εξετάσεις και ανήκω στους πρώτους 10 πιστοποιημένους και αναγνωρισμένους κριτές oriental της ομοσπονδίας στην Ελλάδα. Από τον Φεβρουάριο του 2019 έχω συμμετάσχει ως Κριτής Χορού σε μεγάλες Πανελλήνιες και Διεθνείς διοργανώσεις χορού, όπως το 27ο Πρωτάθλημα Αθλητικού Χορού Ελλάδος τον Φεβρουάριο στο Μαρούσι, το Διεθνές Κύπελλο Χορού International Cup Acropolis τον Μάιο στην Αθήνα, το Peloponnese Dance Openτον Ιούνιο στην Κόρινθο και το World Dance Open της διάσημης Γκαλένα Βελίκοβα, τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Παράλληλα με το χορό, έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και ημερίδες παιδαγωγικών και ψυχολογίας, όπως την ημερίδα «Τα σχολεία πρωταγωνιστές στην έρευνα: μια καινοτόμος πράξη», την ημερίδα «Προσφυγικές ροές και διδασκαλία της μητρικής γλώσσας. Καλές προοπτικές και προβλήματα» και την ημερίδα: «Διαταραχές πρόσληψης τροφής: Συμβουλευτικές/Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ποιες είναι οι επαγγελματικές σου κινήσεις αυτό το διάστημα;

Το καλοκαίρι του 2019 ξεκίνησα επίσημα να παραδίδω σεμινάρια χορού. Τον Αύγουστο του 2019 παρέδωσα τα πρώτα μου σεμινάρια χορού Orientalκαι High Heels Dance στη Σχολή Χορού Αντριάνας – Ράνιας Μηνδρινού στη Σαντορίνη, ενώ μέσα στο 2020 πρόκειται να διδάξω και το πρώτο μου σεμινάριο στο εξωτερικό. Τη νέα χορευτική χρονιά θα συνεχίσω να είμαι με μια βαλίτσα στο χέρι, καθώς πολλά και συχνά θα είναι τα ταξίδια μου. Φέτος, θα διδάσκω χορό στο Βόλο, στο Σύλλογο Χορού Antigravity Dance Lab με τμήματα oriental, στον Αλμυρό, στο γυμναστήριο Body&Soul με αρχάρια και αγωνιστικά τμήματα χορού, στο ΚΔΑΠ playschool και στο ΚΔΑΠ μΕΑ Αγωγή και στην Σαντορίνη, στη Σχολή Χορού Αντριάνα – Ράνια Μηνδρινού με αγωνιστικά τμήματα. Επιπλέον, θα συνεχίσω να προπονώ τα αγωνιστικά τμήματα χορού, τις solo αθλήτριες και duets,με τα οποία έχουμε κατακτήσει πολλές διακρίσεις και πρωτιές, συμμετέχοντας σε Πανελλήνιους Αγώνες, Διεθνείς διοργανώσεις αλλά και σε Διεθνή Φεστιβάλ Χορού.

Επίσης, αρκετά συχνά θα είναι και τα ταξίδια μου στην Αθήνα, καθώς από τον Οκτώβριο πρόκειται να ξεκινήσω την ενασχόληση μου με τους Latin&Ballroomχορούς, στους οποίους και θα με προπονεί η κορυφαία προπονήτρια, χορογράφος και διεθνής κριτής χορού, Γκαλένα Βελίκοβα. Aυτό είναι και το κομμάτι που πραγματικά με ενθουσιάζει.

Ποιες είναι οι επιδιώξεις σου για τα επόμενα χρόνια;

Ο στόχος μου για τα επόμενα χρόνια; Να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω με τόση όρεξη και πάθος, να ανεβαίνω μέρα με τη μέρα ακόμη ένα σκαλί στην καριέρα μου και φυσικά να ολοκληρώσω τη ζωή μου με τη δημιουργία οικογένειας. Ευχαριστώ πολύ όσους με στήριξαν και με στηρίζουν σε αυτό που κάνω, την οικογένειά μου, τους δασκάλους μου, τους εργοδότες – συναδέλφους μου και φυσικά τα παιδιά μου και τις οικογένειές τους που μου τα εμπιστεύονται. Νιώθω πραγματικά ευλογημένη που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου