Μαθήματα για την επιστήμη της λαογραφίας και την τοπική ιστορία

Τελευταία ενημέρωση: 2019-09-12, 18:12:35
Μαθήματα για την επιστήμη της λαογραφίας και την τοπική ιστορία

Δύο εξαμηνιαία μαθήματα για την επιστήμη της λαογραφίας παραδίδονται από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας με τη συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 28 Σεπτεμβρίου, ενώ τα εξ αποστάσεως μαθήματα ξεκινούν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, Τμήμα του Πολιτιστικού Φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού από το χειμερινό εξάμηνο 2019 – ‘20 και για τα επόμενα τρία εξάμηνα θα υλοποιεί το πρόγραμμα «Εισαγωγή στην επιστήμη του λαϊκού πολιτισμού» στο πλαίσιο τριετούς κύκλου σπουδών.

Οι εγγραφές στο πρόγραμμα γίνονται αποκλειστικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας – πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης moodle του προγράμματος στη διεύθυνση http://learn.cultureacademy.gr ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Εκεί υπάρχει και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του προγράμματος, αλλά και το πρόγραμμα σπουδών και άλλες πληροφορίες για δύο εξάμηνα που προσφέρονται στο χειμερινό εξάμηνο και αφορούν σε μαθήματα λαογραφίας. Αναλυτικότερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν έως 28 Σεπτεμβρίου στο δ’ εξάμηνο σπουδών (νέο) με τίτλο «Θρησκευτική λαογραφία», για το χειμερινό εξάμηνο 2019 – ‘20 που θα προσφερθεί εξ αποστάσεως.

Εως 28 Σεπτεμβρίου για το γ’ εξάμηνο «Φιλολογική λαογραφία, β’ κύκλος», για το χειμερινό εξάμηνο 2019 – ‘20 που θα προσφερθεί εξ αποστάσεως.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν και να παρακολουθήσουν δωρεάν οποιοδήποτε μάθημα τους ενδιαφέρει από τα προσφερόμενα στο χειμερινό εξάμηνο.

Επίσης στην ιστοσελίδα http://learn.cultureacademy.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα συγκεκριμένα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των μαθημάτων, που αναγράφονται οι θεματικές, οι υποχρεώσεις και οι υπεύθυνοι καθηγητές. Τα προγράμματα που προσφέρονται για τη λαογραφία σε αυτό το εξάμηνο είναι δύο.

Θρησκευτική λαογραφία

Το νέο μάθημα για το δ’ εξάμηνο σπουδών, χειμερινό, β’ κύκλος με τίτλο «Θρησκευτική λαογραφία», έχει ως επιστημονικό υπεύθυνο τον Μανώλη Γ. Βαρβούνη καθηγητή Λαογραφίας και πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση και η διδασκαλία των βασικών θεωρητικών αρχών και των μεθοδολογικών εργαλείων του κλάδου της θρησκευτικής λαογραφίας και η παρουσίαση των βασικών εκδηλώσεων της ελληνικής λαϊκής θρησκευτικότητας στις τελετουργικές εθιμικές εκδηλώσεις του κύκλου της ζωής (γέννηση, γάμος, θάνατος) και του κύκλου του χρόνου (ετήσιος εορτολογικός κύκλος), καθώς επίσης και των σύγχρονων και νεωτερικών θρησκευτικών εκδηλώσεων, των λογοτεχνικών αναπαραστάσεών τους, των μορφών της λαϊκής θρησκευτικής τέχνης και των εκδηλώσεων της λαϊκής θρησκευτικότητας μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών αιχμής και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ετσι οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν κατά το δυνατόν πλήρη γνώση του αντικειμένου και την ικανότητα να αναγνωρίζουν, να καταγράφουν, να μελετούν και ερμηνεύουν τις βασικές παραδοσιακές και σύγχρονες εκδηλώσεις του.

Το πρόγραμμα του γ’ εξαμήνου σπουδών, χειμερινό με τίτλο «Φιλολογική λαογραφία», υλοποιείται για δεύτερη φορά (β’ κύκλος) και έχει ως επιστημονικό υπεύθυνο τον Μανόλη Γ. Σέργη καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ηδη έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί από το τριετές πρόγραμμα «Εισαγωγή στην επιστήμη της λαογραφίας» για το α’ εξάμηνο με τίτλο «Εισαγωγή στη λαογραφία» (χειμερινό εξάμηνο και εαρινό 2018-19, α’ και β’ κύκλος) με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Λαογραφίας Μανόλη Γ. Σέργη και το β’ εξάμηνο με το μάθημα «Σύγχρονοι ορίζοντες των λαογραφικών σπουδών» με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Μαρία Γκασούκα.

Σκοπός του συγκεκριμένου καινοτόμου εξ αποστάσεως προγράμματος για τη λαογραφία είναι να επιμορφώσει τους συμμετέχουσες σε πεδία του λαϊκού πολιτισμού, αλλά και να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η επιστήμη της λαογραφίας δεν είναι στατική, αλλά συνεχώς εξελισσόμενη, που καταγράφει και ερμηνεύει τις νέες όψεις και εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της λαϊκής δημιουργίας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση κάθε εξαμηνιαίου μαθήματος οδηγεί σε χορήγηση βεβαίωσης του συγκεκριμένου μαθήματος, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των εξαμηνιαίων μαθημάτων (συνολικά έξι) οδηγεί σε πιστοποιητικό παρακολούθησης του τριετούς προγράμματος.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
7
=