ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Μπάσης: Η παράδοση είναι οι ρίζες μας

δημήτρης-μπάσης-η-παράδοση-είναι-οι-ρί-381748

Ο κορυφαίος ερμηνευτής μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή την αυριανή συναυλία στον Βόλο

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο κορυφαίος ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης πρωταγωνιστεί στη συναυλία, που διοργανώνεται αύριο στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» για καλό σκοπό. Ο ερμηνευτής, που διακρίνεται για τη φωνή και το ταλέντο του, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την σημερινή του συνάντηση με τους φιλόμουσους της πόλης και υπογραμμίζει ότι είναι ιδιαίτερα τιμητική για τον ίδιο η συμμετοχή του στη συναυλία, που διοργανώνεται με αφορμή τα 95χρονα της Φιλαρμονικής και τα 10χρονα του «Ιππόκαμπου». Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη μουσική σύμπραξη, μιλά με λόγια καρδιάς για διοργανωτές και συμμετέχοντες, για την παράδοση, τα τραγούδια και τους εμπνευσμένους δημιουργούς.

Με ποια συναισθήματα συμμετέχετε σε μια συναυλία με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, που ταυτίζεται με δύο μεγάλους φορείς της πόλης, που ο καθένας έχει τη δική του ιστορία;

Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή. Χαίρομαι που συμμετέχω για αυτό τον σκοπό, χαίρομαι που θα συμπράξω με τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, γιατί είναι μια πολύ αξιόλογη ορχήστρα και τον ταλαντούχο συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί δισκογραφικά. Εχει γράψει πολύ ωραία τραγούδια, είναι δικό σας παιδί, είναι από τον Βόλο και πραγματικά είναι χαρά για μένα να παρουσιάσουμε και τα τραγούδια που έχουμε κάνει μαζί, κάποια από αυτά, αλλά και να τιμήσουμε με αυτό τον τρόπο ένα παιδί από τον τόπο σας, που δεν είναι μόνο ένας σημαντικός συνθέτης που γράφει σπουδαία τραγούδια, αλλά είναι και ο ιδρυτής της Εστουδιαντίνας. Της σπουδαίας ορχήστρας, που πια είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, διαπρέπει και έχει ανοίξει δρόμους και έχει βρει και άλλους μιμητές. Γιατί η παράδοση είναι οι ρίζες μας και είναι πολύ σημαντικό νέοι άνθρωποι, με δίψα για την παραδοσιακή μουσική, να τη στηρίζουν. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι μεγάλη η χαρά μου, που θα βρίσκομαι στον Βόλο.

Ποια τραγούδια θα ερμηνεύσετε στην αυριανή συναυλία σας στον Βόλο;

Θα ακούσουμε τραγούδια ενορχηστρωμένα για Φιλαρμονική Ορχήστρα. Θα έχω μαζί μου δύο συνεργάτες μου, τον Γιάννη Σινάνη, που ήταν για 22 χρόνια το μπουζούκι του Δημήτρη Μητροπάνου και είναι πια ένας από τους βασικούς μου συνεργάτες και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη, τον μαέστρο μου, στην κιθάρα, οι οποίοι θα μπολιαστούν μέσα στη Φιλαρμονική. Πέρα από την προσωπική μου δισκογραφία θα γίνει μια αναφορά, κατά κάποιον τρόπο, στους νέους Ελληνες συνθέτες, με μια ιδιαίτερη στάση στον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και σε άλλους και όλα αυτά τα τραγούδια προσαρμοσμένα για μια Φιλαρμονική.

Είναι ευχάριστο για έναν ερμηνευτή να δοκιμάζει τα όριά του, να συνεργάζεται με ορχήστρες και παράλληλα να ακολουθεί την οδό της πολιτιστικής αποκέντρωσης;

Χαίρομαι πάρα πολύ που το καλοκαίρι ταξιδεύω σε πάρα πολλούς σταθμούς στην Ελλάδα, χάρη σε ανθρώπους, σωματεία, συλλόγους, αλλά και ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική του Βόλου, που μας δίνουν την ευκαιρία να συμπράξουμε και να κάνουμε σπουδαία πράγματα.

Η συγκεκριμένη συναυλία δεν εντάσσεται στη δική μου περιοδεία, την οποία κάνω φέτος με τη δική μου ορχήστρα, αλλά είναι μια σύμπραξη με τη Φιλαρμονική, είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω το καλοκαίρι και πραγματικά για μένα είναι ένα διάλειμμα, να γεμίσω τις μπαταρίες μου, να βρεθώ με νέους ανθρώπους, να αφουγκραστώ με όρεξη και ιδέες τη μουσική και αυτό είναι και το ευχάριστο σε αυτή τη δουλειά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου