ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεματοφύλακες πολιτισμού οι «Ιωνες»

θεματοφύλακες-πολιτισμού-οι-ιωνες-398072

Σημείο αναφοράς η στέγη κόσμημα, που θα αποτελέσει κέντρο μελέτης, έρευνας και ανάδειξης του μικρασιατικού πολιτισμού

Ονειρο και στόχος ετών η στέγη των «Ιώνων», γίνεται πλέον πραγματικότητα για να αποτελέσει το κέντρο μελέτης, έρευνας και ανάδειξης του μικρασιατικού πολιτισμού. Η τελετή θεμελίωσης του κτιρίου, που πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, σηματοδότησε μια αφετηρία ορόσημο στη μέχρι τώρα πορεία της Εστίας Μικρασιατών «Ιωνες».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η στέγη κόσμημα των «Ιώνων», που παρουσιάζεται στον Κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, θα στεγάσει τις δράσεις της Εστίας, αλλά και το πλούσιο αρχειακό υλικό, το οποίο μεταφέρθηκε από τις πατρογονικές εστίες στη νέα πατρίδα και αποτελεί τεκμήριο ενός ζωντανού πολιτισμού, που προκαλεί δέος και θαυμασμό.

Ο πρόεδρος των «Ιώνων» Αννα Πετσιάβα – Παπανικολάου τόνισε ότι για τους «Ιωνες» η τελετή θεμελίωσης αποτέλεσε στιγμή ιστορικής σημασίας. «Νιώθουμε μεγάλη χαρά αλλά και βαθιά συγκίνηση, γιατί ένα όραμα πολλών χρόνων γίνεται πραγματικότητα. Οι «Ιωνες» αποκτούν την πολυπόθητη στέγη τους. Το κτίριο αυτό χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα στεγάσει τη δράση μας την ιστορία και όλη την πολιτισμική κληρονομιά των Μικρασιατών πατέρων μας. Θα σηματοδοτεί την προσφυγομάνα Νέα Ιωνία, θα αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας και θα είναι κέντρο μελέτης, έρευνας και ανάδειξης του μικρασιατικού πολιτισμού. Άλλωστε, αυτό ήταν και το όραμα της αείμνηστης προέδρου μας, Αννας Αϊβαζόγλου, αλλά και όλων των μελών των Δ.Σ. και γενικότερα της Ιωνικής οικογένειας», είπε.

Το οικόπεδο πριν παραχωρηθεί από τους «Ιωνες» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανήκε στην Αικατερίνη Μπαλή, κόρη του πρώην δημάρχου Νέας Ιωνίας Γεωργίου Μπαλή, «από την οποία το αγοράσαμε το 2006 σε φιλική τιμή» υπογραμμίζει η πρόεδρος. Το οικόπεδο αυτό έμενε αναξιοποίητο για αρκετά χρόνια λόγω οικονομικής αδυναμίας. «Το 2013 ο αείμνηστος φίλος των «Ιώνων», Σάββας Μεντεκίδης, επανεκκίνησε το θέμα της Στέγης προσφέροντας την οικονομοτεχνική μελέτη, περίληψη της οποίας παρουσιάσαμε αρχές του 2014 στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και από τότε άρχισε μία στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας» επισημαίνει η κ. Πετσιάβα.

«Γη της Ιωνίας»

Ενα άλλο θέμα που συνδέεται άμεσα με την ανέγερση της Στέγης των «Ιώνων» είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Δ.Σ., να αναθέσει στον καταξιωμένο συνθέτη Ανδρέα Κατσιγάννη, ιδρυτή της περίφημης ορχήστρας «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας» ένα νέο έργο μουσικής και λόγου με τίτλο «Γη της Ιωνίας».

Σκοπός του είναι να τιμήσει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, την ιστορίας τους, αλλά και να περάσει μέσα από τη μουσική και τον λόγο την Ιστορία με σημερινή ματιά αγγίζοντας τις καρδιές των νέων ανθρώπων. Σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της λογοτεχνίας, του τραγουδιού και του θεάτρου συμβάλλουν καθοριστικά στο νέο αυτό δημιούργημα.

«Το έργο αυτό τιμής και μνήμης στους Μικρασιάτες πατέρες μας θα είναι σύμβολο για τη Νέα Ιωνία και γενικότερα ένας ύμνος θαυμασμού για την Ιωνία της καθ’ υμάς Ανατολής. Εκ μέρους του Δ.Σ. θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν – ο καθένας με το δικό του τρόπο – στο έργο αυτό» υπογράμμισε η πρόεδρος των «Ιώνων».

Ζωντανεύει η ιστορία

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν, στο μεταξύ, οι εργασίες του κτιρίου, το οποίο περιγράφει ο αρχιτέκτων μηχανικός Ιωάννης Νασιούλας, μέλος της Εστίας, ο οποίος έβαλε αφιλοκερδώς την σφραγίδα του στο έργο και ως επιβλέπων μηχανικός παρακολουθεί καθημερινά την πορεία των εργασιών. «Από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μας ο κ. Νασιούλας και χαιρόμαστε παρακολουθώντας την πορεία των εργασιών. Κάνουμε πολλά σχέδια για τη μελλοντική λειτουργία του κτιρίου και πιστεύουμε ότι θα υλοποιήσουμε τον στόχο και θα αναβιώσουμε την παράδοση του προσφυγικού συνοικισμού ώστε να γίνει η Εστία μας μια πραγματική, ζωντανή κυψέλη του Μικρασιατικού πολιτισμού» αναφέρει η πρόεδρος των «Ιώνων».

Το νέο κτίριο της «Εστίας Μικρασιατικού Πολιτισμού» τωνΙώνων άρχισε να κατασκευάζεται τον περασμένο Ιούνιο σε οικόπεδο εμβαδού 150 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά της πλατείας της Ευαγγελίστριας, είναι διαμπερές με προσόψεις επί των οδών Διόδου 6 και Χρ. Λούλη 68.

Μορφολογικά το νέο κτίριο παραπέμπει στα εκλεκτιστικά νέο – κλασικίζοντα κτίρια της Σμύρνης και της Κωνσταντινουπόλεως της περιόδου του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται σύγχρονες κατασκευαστικές μέθοδοι και υλικά, όπως εμφανές μπετόν, μεταλλικές κατασκευές, ώστε το κτήριο να φέρει μνήμες της εποχής εκείνης αποφεύγοντας τη στείρα απομίμησή τους.

«Στην αρχιτεκτονική λύση που προτάθηκε από το αρχιτεκτονικό μας γραφείο, δόθηκε η δυνατότητα της διαμπερούς προσέγγισης του κτιρίου τόσο από την ΝΑ πλευρά της Ευαγγελίστριας όσο και από την ΒΔ πλευρά της οδού Διόδου» υπογραμμίζει ο κ. Νασιούλας.

Χώροι πολιτισμού

Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους από 100 τμ. ο καθένας με υπόγειο και πιλοτή.

Στο υπόγειο θα φιλοξενηθεί μέρος από τα πολύτιμα αρχεία των Ιώνων και στους τρεις υπερκείμενους ορόφους τα εκθέματα καθώς και οι πολλαπλές δραστηριότητές του συλλόγου.

Συγκεκριμένα οι όροφοι θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι συνάθροισης του κοινού των Ιώνων καθώς και ως χώροι όπου θα εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα αρχεία και τα κειμήλιά τους. «Είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα αξιόλογα τεκμήρια εδώ και χρόνια είναι στοιβαγμένα σε αποθηκευτικούς χώρους, αποκλεισμένα από το ευρύ κοινό χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας και συντήρησης» σημειώνει ο αρχιτέκτων – μηχανικός.

Συγχρόνως οι χώροι αυτοί θα φιλοξενούν και τις ενδιαφέρουσες πολλαπλές δραστηριότητες του συλλόγου όπως τις χορευτικές ομάδες, τις λέσχες ανάγνωσης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Μικρασιατικού Πολιτισμού, τη Βιβλιοθήκη και άλλα πολλά.

Καθώς το κτήριο θα βρίσκεται στον κεντρικό αστικό ιστό της Ν. Ιωνίας και στο διάβα των κατοίκων της, στο ισόγειο έχει επίσης προβλεφθεί ένας χώρος γραφείου ο οποίος θα αποτελεί παράλληλα και χώρο εντευκτηρίου.

Ακριβώς δίπλα, στον ημιυπαίθριο χώρο της πιλοτής, θα υπάρχει μπάρμπεκιου με πάγκο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας υπαίθριας κουζίνας. Έτσι ο ελεύθερος χώρος της πυλωτής και του πεζόδρομου της Διόδου 6, θα αποτελεί τον πυρήνα όπου θα ζωντανεύουν τα πολιτιστικά δρώμενα και έθιμα του συλλόγου σε επίπεδο γειτονιάς. Με τον τρόπο αυτό θα αναβιώσει και θα διαιωνισθεί η μακραίωνη παράδοση του προσφυγικού οικισμού, όπου οι δρόμοι και οι αυλές, ο δημόσιος δηλαδή και ο ιδιωτικός χώρος, λειτουργούν διαδραστικά.

«Με τη συγκεκριμένη αυτή αρχιτεκτονική πρότασή μας ευελπιστούμε και ευχόμαστε ότι θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση μιας και το κτήριο την υποστηρίζει, αλλά και η καρδιά των Ιώνων «το λέει»» τονίζει ο επιβλέπων του έργου.

Κόσμημα και το δώμα

Τέλος το δώμα αξιοποιείται περαιτέρω καθώς φυτεύεται περιμετρικά με μία κτιστή επιμήκη ζαρντινιέρα που το περιβάλλει. Η εξωτερική πλευρά της ζαρντινιέρας αποτελεί το στηθαίο της οικοδομής στο δώμα και η εσωτερική της πλευρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθιστικό. Ολόκληρο το δώμα στέφεται με μία πέργκολα κατασκευασμένη από μέταλλο και ξύλο που θα καλυφθεί με αναρριχώμενα φυτά, παραπέμποντας στις «κρεβατιές» που υπήρχαν στις ταράτσες.

Έτσι και σε αυτό το επίπεδο δημιουργείται άλλος ένας ζωντανός χώρος όπου θα μπορούν να «φιλοξενούνται» κάθε είδους δρώμενα. Όπως για παράδειγμα παραστάσεις καραγκιόζη, προβολές ταινιών, παραστάσεις για μικρό κοινό ή οι πρόβες των χορευτικών του συλλόγου. Σίγουρα όμως θα αποτελεί μια ακόμη αφορμή για συνάντηση των μελών και των φίλων του Συλλόγου, όπου θα απολαμβάνουν τη δροσιά του δώματος συνοδεία γλυκού του κουταλιού ή σπιτικής λεμονάδας τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.

«Παρά το περιορισμένο μέγεθος των χώρων του κτηρίου η αρχιτεκτονική προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα ώστε να χωρέσουν όλα τα παραπάνω, αλλά και όλα αυτά που έχουν στο ευφάνταστο και γεμάτο ευρηματικότητα μυαλό τους οι Ιωνες. Η καρδιά, η διάθεση και η όρεξη των Ιώνων είναι πολύ μεγάλη και είναι σίγουρο ότι το καλαίσθητο αυτό κτίριο θα γίνει μια πραγματική Εστία, ένα Κύτταρο Πολιτισμού, μια ζωντανή «κυψέλη» όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι ηλικίες.

Αναμφίβολα με την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του το κτήριο θα γίνει ο πυρήνας και θα αποτελέσει το φυτώριο όπου θα καλλιεργείται και θα μεταλαμπαδεύεται στις νέες γενιές ο Μικρασιατικός Πολιτισμός, τον οποίο με τόση σπουδή, υπερηφάνεια, ευαισθησία και φρόνηση δημιούργησαν και καλλιέργησαν οι πρόγονοί μας», επισημαίνει ο κ. Νασιούλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου