ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκθεση του Αστέρη Γκέκα

εκθεση-του-αστέρη-γκέκα-410802

Στον «Ξενώνα των χρωμάτων» στον Λαύκο παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής του μεγάλου δημιουργού

Εκθεση ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Αστέρη Γκέκα πραγματοποιείται στον Λαύκο Πηλίου, στον εικαστικό «Ξενώνα των χρωμάτων».

Στην έκθεση, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα εμπνευσμένα από τρεις κυρίως πηγές, απ’ όπου αντλεί τον εικονογραφικό του κόσμο, από την ιστορική πραγματικότητα του τόπου (Μακεδονία, Μικρασία κ.ά.), από την ποίηση, τη λογοτεχνία και τη μουσική, καθώς και από το πλήθος συμβόλων και σχηματοποιημένων ιδεών του: τη γυναίκα (ως νύφη, μούσα, μητέρα), τη φύση, τα δένδρα και προπάντων το πλήθος των διακοσμητικών μοτίβων που αντλεί από τη διαχρονική ελληνική παράδοση.

Εργα, με χρώματα του μεσογειακού χώρου, ποικίλης τεχνικής στη συνομιλία με το ξύλο, έργα αριστοκρατικά και συνάμα λαϊκά, όπως έλεγε ο Γιάννης Τσαρούχης, που συμβιώνουν αρμονικά με την πέτρα, το σίδερο και το ξύλο του εικαστικού χώρου, του ξενώνα.

Τα έργα του, όπως αναφέρει ο τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης, έχουν έντονη τη ζωγραφική δυναμική του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, αλλά ταυτόχρονα και την τρυφερότητα της λυρικής αφαίρεσης, χωρίς όμως να χάνεται και το εννοιολογικό υπόστρωμα του πουαντιγισμού. Οι πινελιές αυτές του ζωγράφου έχουν έναν έντονα προσωπικό χαρακτήρα, μοιάζουν με δυναμικές εκφράσεις ψυχής σαν από επίμονο καλέμι γλύπτη ή χαράκτη, σημάδια που διαμορφώνουν τη νέα φόρμα μεθοδικά μεν, αλλά και με εσωτερική ορμή, ασυγκράτητη και πρωτόγονη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου