ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Δίκης και Θέμιδος γωνία», η νομική μυθιστορία του Κ. Παπαγεωργίου

δίκης-και-θέμιδος-γωνία-η-νομική-μυθ-411228

Ποιόν κανόνα πρέπει ν’ ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε την ουσία του ανθρώπινου δράματος; Τη ζωή μέσα από τις δίκες ή τη ζωή των τύπων; Το λόγο δηλαδή ή τον ορισμό;

Μετά από 42 χρόνια μάχιμης δικηγορίας ο Κυριάκος Παπαγεωργίου μοιράζεται τη σύνθεση αποσπασμάτων της δικανικής εμπειρίας που κατέγραψε στα διαλείμματα δικών στα δικαστήρια του Βόλου.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, πρόκειται για σημειώσεις συμβάντων ενός νομοδίαιτου, στο περιθώριο του βιβλίου,. Οι ιστορίες που ξεδιπλώνουν ανήκουν στη νομική μυθιστορία. Όμως μέσα από αυτές ξαναζωντανεύουν συζητήσεις στα ακροατήρια, παρατηρήσεις από τα έδρανα των δικηγόρων, σχόλια του ακροατηρίου, συζητήσεις και προβληματισμοί στους διαδρόμους των δικαστηρίων του Βόλου, απερίγραπτες εμπειρίες στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Το βιβλίο του με τίτλο «Δίκης και Θέμιδος γωνία» θα παρουσιαστεί στις 20 Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση που ανέλαβε να πραγματοποιήσει στην Εξωραϊστική Λέσχη ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να εκδώσει τα κείμενα και να παρουσιάσει το βιβλίο.

Οι ιστορίες που καταγράφονται εξάλλου είναι αφιερωμένες σε όσους μάχονται τον άδικο λόγο μ’ ελευθερία και στοχασμό.

Ο συγγραφέας

Ο Κυριάκος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στον Βόλο το 1948. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Σχολή του Σπύρου Μελά και νομικά στο Καποδιστριακό της Αθήνας από το 1966 μέχρι και το 1971. Ασκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αθήνα από το 1974 ως το 1978 και στον Βόλο από το ’78 ως το 2016 οπότε συνταξιοδοτήθηκε ύστερα από 42 χρόνια μάχιμης δικηγορίας.

Υπήρξε αθλητικός συντάκτης και κριτικός κινηματογράφου.

Από το 1982 ως το 1985 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κανονισμών της ΕΠΟ και από το 1986 ως το 1995 σύμβουλος και ειδικός γραμματέας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας

. Είναι περιηγητής φωτογράφος και εξερευνητής. Πεζοπορεί, ανιχνεύει και καταγράφει ερείπια αρχαίων ναών, γέφυρες, βυζαντινά μοναστήρια, πέτρινους φάρους, σιδηροδρομικούς σταθμούς, φυσικά μνημεία και αρχαία θέατρα.

Υποστήριξε φωτογραφικά το βιβλίο του Λαρισαίου συγγραφέα Θωμά Ψύρρα «Θεσσαλία, Χώμα Πικρό σαν το ψωμί» με φωτογραφίες από όλη τη Θεσσαλία.

Ζει στο Βόλο από το 1978 και συνεργάζεται ως ταξιδιωτικός σύμβουλος από το 2000 μέχρι Παραδοσιακή γιορτή αφιερωμένη στα προϊόντα της Συκής και του Πηλίου σήμερα με το πανελλήνιας κυκλοφορίας πολιτιστικό περιοδικό «Ελληνικό Πανόραμα», για το οποίο γράφει και φωτογραφίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου