ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορίες που μαγεύουν…

ιστορίες-που-μαγεύουν-411543

Σε πλήρη ανάπτυξη το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας

Συνεχίζονται οι πλούσιες εκδηλώσεις του 9ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», το οποίο συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας – Σποράδων, την ομώνυμη του φεστιβάλ Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την Πήλιον Ορος.

Κεντρικό άξονα κατέχουν πάντα οι προφορικές ιστορήσεις, αλλά ως προτάσεις συναντά κανείς το θερινό σχολείο παραμυθιού, τις παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις, τα ενδιαφέροντα εργαστήρια, τις θεματικές βραδιές και τα ειδικά αφιερώματα. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Κώστα Κανταρτζή.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται και οι παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις: Φουαγιέ του Βαφειάδειου Πνευματικού Κέντρου με δημιουργίες των Δ. Γουδέλη: «Μια ιστορία μάλλον» (κόμικς), Μ. Μαϊλη: «Μικρά καράβια, μεγάλες ιστορίες…» (κατασκευές από ξύλο), Ε. Σακά: «Ο κόσμος που ταξιδεύει στη Μεσόγειο» (ζωγραφική σε καμβά), Φ. Μπέλλου: «Όταν τα σκίτσα κρύβουν αφηγήσεις» (σκίτσο), Χ. Γιαννακόπουλου: «Όνειρο στο κύμα» (κεραμικά) και στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Κένταυρος»-Δημήτρειο Οίκημα με έργα των Κ. Αλεξίου: «Ιστορίες καλλιέργειας της αϊγιωργίτικης γης» (τοπικά προϊόντα αγροτικής οικοτεχνικής παραγωγής), Β. Αθανασαράκη: «Κοσμήματα του Μύθου» (μακραμέ), Μ. Παππά: «Πλεκτά απ’ των παραμυθιών τ’ αδράχτι» (πλεκτές δημιουργίες), Ε. Παππά-Κόκκαλη: «Χειροποίητες ιστορίες από κοσμήματα» (δημιουργίες σε ξύλο και πέτρα). Διάρκεια έως 10 Αυγούστου.

Σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου στον Αγιο Γεώργιο, στις 7.00μ.μ., στην αυλή της οικίας Σαμαρτζή, διοργανώνεται αφήγηση για εφήβους (12+) και ενήλικο κοινό, με τίτλο «Στην αυλή του αποχαιρετισμού των παραμυθιών», και ξεπροβόδισμα των ιστοριών στο κλείσιμο του Φεστιβάλ με αφηγήσεις των Φ. Γιαννόπουλου, Ε. Κούβαρη, Λ. Προύσαλη, Λ. Σουγιά, Σ. Τσίρου, Δ.Β. Προύσαλη. Ακολουθεί η δράση «Επινοώντας το πιάτο του Κένταυρου» που περιλαμβάνει έκθεση γαστρονομικής έμπνευσης και δημιουργίας, τοπικές μαγειρικές προσεγγίσεις σε στερεά και υγρή μορφή για την ανάδειξη της τροφής του πηλιορείτικου μυθολογικού πλάσματος.

Εργαστήρια αφήγησης

Στο μεταξύ πραγματοποιούνται εργαστήρια από προχθες 9, χθες 10, και σήμερα 11 Αυγούστου, 10.30-14.30, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου. Την Παρασκευή 9 Αυγούστου, πραγματοποίησε σεμινάριο αφήγησης ο Δημήτρης Β. Προύσαλης, «Όταν η τελευταία λέξη για τον κόσμο δεν έχει ακόμα ειπωθεί: Από την πηγή της του παραμυθιού στην παραλλαγή του». Τετράωρο ταξίδι για τη μυθοπλαστική αναδιήγηση του παραμυθιακού λόγου μέσα από τα κείμενα των πηγών και το πέρασμα από τη μορφή της αρχικής ιστορίας στην προφορική ανασύστασή της μέσα από την προσωπική ματιά του αφηγητή. Προτάσεις και εργαλεία για τη δημιουργική ενδυνάμωση λειτουργίας των λαϊκών παραμυθιών στην κατεύθυνση ανάπτυξης και εμπλουτισμού της αφήγησης.

Χθες Σάββατο 10 Αυγούστου, πραγματοιήθηκε σεμινάριο με την Αννα Αγγελοπούλου και θέμα «Θεραπευτικές χρήσεις και καταχρήσεις των λαϊκών παραμυθιών». Προσεγγίσεις για τη σημαντικότητα των οπτικών χρήσης των λαϊκών παραμυθιών και των προβολών τους. Κριτικές επισημάνσεις, σημαντικές παρατηρήσεις και χρήσιμα συμπεράσματα στην πορεία της ορθής αξιοποίησής των παραμυθιών ως θεραπευτικό μέσο.

Σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου, προγραμματίζεται εργαστήρι αφήγησης με την Μάνια Μαράτου και θέμα«Λόγος και ήχος: Μία εξερεύνηση της μουσικότητας του λόγου στην προφορική αφήγηση». Λόγος και ήχος: μία εξερεύνηση της μουσικότητας του λόγου στην προφορική αφήγηση. Τι είναι η προφορική αφήγηση; Πώς οργανώνονται και μεταδίδονται οι πληροφορίες στον προφορικό λόγο; Τι ρόλο παίζει ο ήχος της φωνής και πώς τον χειρίζεται ο παραμυθάς; Θα δοθούν ερεθίσματα και βασικά εργαλεία, τα οποία μπορεί όποιος ενδιαφέρεται για την προφορική αφήγηση να αναπτύξει μέσα από την προσωπική του δουλειά. Με την υποστήριξη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μυθολόγιο».

Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης. Πληροφορίες-κρατήσεις για τα εργαστήρια: 6936382133.

Η είσοδος στις αφηγήσεις, το θερινό σχολείο παραμυθιών και τις καλλιτεχνικές εκθέσεις είναι ελεύθερη.

Η συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις γίνεται με προσωπική του ευθύνη. Οι αφηγήσεις για παιδιά επιβάλλουν την επίβλεψη – συνοδεία τους από τους γονείς και κηδεμόνες τους.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου: Δημήτρης Β. Προύσαλης. Οργανωτική επιτροπή: Κ. Μοράρος, Γ. Παπαδόπουλος, Χ. Πορίχη, Δ. Προύσαλης, Δ. Ραμματάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου