ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικες παρακλήσεις

αυγουστιάτικες-παρακλήσεις-411572

Εκδήλωση σήμερα στο προαύλιο του Αγίου Στεφάνου στον Σωρό

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται και τον φετινό Αύγουστο οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019»,που αποτελούν θεσμό πλέον της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού και του φορέα Πολιτισμού της, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», για έκτη συνεχή χρονιά, σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας και της Αγιάς.

Πλησιάζοντας προς το «Πάσχα του Καλοκαιριού» όπως ο λαός αποκαλεί τον Δεκαπενταύγουστο, σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου η παράκληση προς την Παναγία θα εκπεμπευθεί από τον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου στον Οικισμό Δημοσίων Υπαλλήλων (Σωρός), στις 19.30 από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Στη συνέχεια, όπως έχει καθιερωθεί, ο Ηλίας Λιαμής και ο Δημήτρης Καραβασίλης θα συνοδεύσουν με όμορφα κείμενα από την Ελληνική Λογοτεχνία την ορχήστρα «Ραστωδία», που θα παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον έντεχνο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του λαού μας, αφιερωμένα την Παναγιά, που απέσπασε πολύ κολακευτικά σχόλια στην Βελίκα της Αγιάς και στην αυλή του Αγίου Δημητρίου στον Αλμυρό, που παρουσιάστηκε την εβδομάδα που πέρασε.

Την Κυριακή 4 Αυγούστου, από τον Άγιο Βλάσιο, στο Πήλιο ξεκίνησε η φετινή πορεία με την φροντίδα και τις ευλογίες του πατρός Στεφάνου Κολυνδρίνη, τη συνεργασία του δραστήριου Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Βλασίου Πηλίου και την συμμετοχή της Παραδοσιακής Ορχήστρας με τον Νίκο Κερασιώτη – Κλαρίνο, Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα Τραγούδι, Χρήστο Δασκαλόπουλο – Βιολί, Κωνσταντίνο Μούτο – Λαούτο & τραγούδι και Αναστασία Λύτρα Κρουστά.

Στον πανηγυρίζοντα όμως Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον Βόλο, την Τρίτη 6 Αυγούστου, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο Ηλίας Λιαμής, συνεπικουρούμενος από τον Δημήτρη Καραβασίλη, συνέχισαν να εντυπωσιάζουν με τον τεκμηριωμένο, εύστοχο περιεκτικό τους λόγο, παρουσιάζοντας τη χρονιά αυτή την υπέροχη Ελληνική ποίηση με αναφορά στην Παναγιά μας, στη Μάνα του Λαού μας.

Η συνέχεια ήταν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και στο Ανοιχτό Θέατρο της Βελίκας Αγιάς, όπου εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε ορχήστρα «Ραστωδία».

Η Ορχήστρα «Ραστωδία», που την αποτελούσαν οι εξαίρετοι και διακεκριμένοι μουσικοί, Θανάσης Δραγάνης, Ούτι-Λαούτο, Ελεάνα Βαρελά – τραγούδι, Ζήσης Γεωργαλιός- κανονάκι, Στράτος Μεγκές – κρουστά & τραγούδι, Αχιλλέας Τίγκας – πλαγίαυλος/νέυ και Βασίλης Λεμονιάς – βιολοντσέλο, παρουσίασε μουσικές και τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά, ενθουσίασε το κοινό, που κατέκλεισε το Ανοιχτό Θέατρο μέσα στα δροσόλουστα πλατάνια.

Ο Ηλίας Λιαμής, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Θεολόγος και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, που κατέχει και την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ο Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας Δημήτριος Καραβασίλης, αναφέρθηκαν στο πνεύμα των ημερών με εμπεριστατωμένες παρεμβάσειςτους, καταγράφοντας και παρέχοντας πληροφορίες για τα αφιερωμένα στην Παναγιά τραγούδια κάθε περιοχής της Ελλάδας

Η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», συνεχίζει και στις επόμενες μέρες σε διαφορετικές περιοχές της Μαγνησίας: στον Μοναστηριακό Αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας αύριο Δευτέρα 12 Αυγούστου και στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας την Τρίτη 13 Αυγούστου τη σειρά εξαιρετικών εκδηλώσεων πολιτισμού με στόχο να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου και μια νότα «πολιτιστικής δροσιάς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου