ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχίζουν οι «αυγουστιάτικες παρακλήσεις»

αρχίζουν-οι-αυγουστιάτικες-παρακλή-415972

Σήμερα η πρώτη εκδήλωση στον Αγιο Βλάσιο Πηλίου με λόγο και μουσική

Ξεκινούν και φέτος οι «αυγουστιάτικες παρακλήσεις» από τον Αγιο Βλάσιο Πηλίου σήμερα Κυριακή 4 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα. Την ευθύνη διοργάνωσης των εκδηλώσεων έχει ο φορέας Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ.«Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», ο οποίος συνεργάζεται σε κάθε τόπο με τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, έχοντας πάντοτε άοκνους συμπαραστάτες τα στελέχη του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας.

Για την επιτυχία της πρώτης φετινής εκδήλωσης, εκπρόσωποι του φορέα συνεργάστηκαν αποτελεσματικά με τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Βλασίου π. Στέφανο Κολυνδρίνη, την Αντιγόνη Ιωάννου και τον δραστήριο Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Βλασίου Πηλίου, με συνέπεια να είναι περισσότερο από βέβαιο το θετικό αποτέλεσμα και της εφετινής έναρξης των «αυγουστιάτικων παρακλήσεων».

Η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», αξιοποιώντας τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων, συνεχίζει και τον φετινό Αύγουστο την σειρά εξαιρετικών εκδηλώσεων πολιτισμού.

Για τον λόγο αυτό μετά τον Άγιο Βλάσιο, αυγουστιάτικες παρακλήσεις θα γίνουν στον Βόλο, στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον Άγιο Στέφανο στον Οικισμό Δημοσίων Υπαλλήλων Σωρός και θα ολοκληρωθούν, όπως πάντοτε, στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου. Θα πραγματοποιηθούν όμως και στην ευρύτερη περιφέρεια της Δημητριάδας, στη Βελίκα Αγιάς, στη Μακρινίτσα και στον Άγιο Δημήτριο Αλμυρού.

Στους στόχους της φετινής διοργάνωσης, προστίθεται και η συνπροσευχή του Σεβ. Μητροπολίτη Ιγνατίου με όλους τους συμμετέχοντες προς την Παναγιά, προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των πιστών της Φθιώτιδος για την εκδημία του αγαπητού δεσπότη τους, κυρού Νικολάου, δεδομένου ότι έχει αναλάβει ο ίδιος τοποτηρητής της Μητροπόλεως.

Συνεχίζεται όμως και το ιδιαίτερα φροντισμένο μουσικό πρόγραμμα, κατόπιν της Ιεράς Παράκλησης, αφού πλέον είναι διαπιστωμένο ότι προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου και μια νότα «πολιτιστικής δροσιάς».

Στις φετινές εκδηλώσεις θα εμφανιστούν η παραδοσιακή ορχήστρα του Κώστα Μούτου με τον Νίκο Κερασιώτη στο κλαρίνο και η ορχήστρα «Ραστωδία».

Συμμετέχει και φέτος ο Ηλίας Λιαμής, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, που κατέχει και την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δημήτριος Καραβασίλης, που μετά από πέντε χρόνια πολύ όμορφων και συγκινητικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των αυγουστιάτικων παρακλήσεων, θα δοκιμάσουν εφέτος ένα διαφορετικό μίγμα μουσικής και λόγου, με κείμενα που θα αντλούν τα νοήματα από ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Στόχος να αποδώσουν το πνεύμα της πρωτοβουλίας αυτής, δηλαδή την ανάδειξη του προσώπου της Παναγίας, ως κυρίαρχης παρουσίας στην ελληνική παράδοση, αλλά και στην νεοελληνική ψυχοσύνθεση

Δεν υπάρχει πόλη ή χωριό μέσα στην ελληνική επικράτεια, χωρίς κάποιο ναό αφιερωμένο στη χάρη της, ενώ η ίδια η «συντρέχτρα» Παναγιά, ανάλογα ακριβώς με το είδος της χάρης αυτής, που, σύμφωνα με τη λαϊκή πίστη, την παρέχει πρόθυμα και καλοσυνάτα στους προσφεύγοντες στη βοήθειά της, αλλά κι ανάλογα και μ’ ένα πλήθος άλλα χαρακτηριστικά της μορφής και της όποιας άλλης ιδιότητάς της, παρουσιάζεται με ποικίλα πρόσωπα κι ανάλογα ποιητικά ονόματα που της χάρισε μέσα στους αιώνες η ευλάβεια, η τρυφερότητα, η αφοσίωση αλλά και η πλούσια φαντασία του λαού μας.

Οι «αυγουστιάτικες παρακλήσεις» θα κατακλύσουν και φέτος, για 6η συνεχόμενη χρονιά, της καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου και της Όσσας, τα εξωκλήσια και τις αυλές των Ιερών Ναών των πόλεων με ύμνους αλλά και παραδοσιακά τραγούδια γεμάτα πίστη στο πρόσωπό Της, που θα συμβάλλουν από κοινού στο πλημμύρισμα του νου και της καρδιάς από την χαρά και του φετινού Πάσχα του καλοκαιριού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου