ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεκινά το 9ο φεστιβάλ αφήγησης Πηλίου

ξεκινά-το-9ο-φεστιβάλ-αφήγησης-πηλίου-415999

Από σήμερα το απόγευμα έως και τις 11 Αυγούστου στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας

Ετοιμος να ξετυλίξει τον μίτο των εκδηλώσεων του 9ου φεστιβάλ αφήγησης Πηλίου που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο από το 2011 είναι ο Κένταυρος από σήμερα Κυριακή 4 Αυγούστου.

Οι διοργανωτές, η ομώνυμη με το φεστιβάλ μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, φέτος σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας -Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Β.Σποράδων προσμένουν του φίλους των προφορικών αφηγήσεων στον Άγιο Γεώργιο.

Το 9ο φεστιβάλ που θα διαρκέσει έως 11 Αυγούστου τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού – ΕΟΤ, και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και οι διοργανωτές του προσδοκούν να συναντήσουν παλιότερους και νεότερους φίλους των λαϊκών παραμυθιών και θιασώτες των αφηγήσεων, σε όλο το ηλικιακό φάσμα.

Το κουβάρι του 9ου φεστιβάλ αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» θ’ αρχίσει να ξετυλίγεται με κεντρικό άξονα τις προφορικές αφηγήσεις από παλιούς και νέους αφηγητές και αφηγήτριες, με παραστάσεις αφήγησης θεμάτων από τη παγκόσμια παρακαταθήκη των μυθολογιών, των κλασικών ελληνικών επών, μουσικές συμπράξεις αφηγηματικών παραλογών, συναντήσεις λαϊκών παραμυθιών με ανάλογα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, ένα αφηγηματικό αφιέρωμα στο θέμα «Μύθοι, θρύλοι, έπη» για το 2019 εμπνεόμενο και αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Στο πρόγραμμα των φεστιβαλικών εκδηλώσεων είναι ενταγμένο ήδη για έβδομο καλοκαίρι το θερινό σχολείο παραμυθιών που και φέτος θα φιλοξενήσει σημαντικούς πανεπιστημιακούς, παραμυθολόγους και ερευνητές και στην πράξη εφαρμοστές του προφορικού παραμυθιακού λόγου με εισηγήσεις πολύτιμες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στις αφηγήσεις και το θερινό σχολείο παραμυθιών και η φετινή διοργάνωση αφιερώνεται στη μνήμη του Κώστα Κανταρτζή.

Για σήμερα Κυριακή 4 Αυγούστου στις 7:30 το απόγευμα στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας στο προαύλιο του Ιερού Ναού θα υπάρξει αφήγηση για παιδιά ηλικίας έξι ετών και πάνω με θέμα «Φίλοι, καλώς ορίσατε, παραμύθια να ιστορούμε! Όταν παλιοί αφηγητές προϋπαντίζουν τους καινούργιους». Στις 9 το βράδυ θα υπάρξει αφήγηση για παιδιά 12 ετών και πάνω με τίτλο «Παραμύθια απ’ τα χώματα της Μάνας Μικρασίας» από την ομάδα αφήγησης «…Με το λυχνάρι των παραμυθιών…» (Σ. Μαρίνος, Κ. Τσαλαπατάνη, Σ. Τσίρος, Λ. Χανδακάρη) και με μουσική συνοδεία από το σχήμα «Μουσαγέτης» (Ζ. Γεωργαλιός κανονάκι, Ι. Κουλιανός πολίτικο λαούτο, Φ. Μπαρμπή φωνή, κρουστά).

Εξάλλου, στις 8:30 το βράδυ, στο φουαγιέ του Βαφειάδειου Πνευματικού Κέντρου θα εγκαινιαστούν παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Δανιήλ Γουδέλης «Μια ιστορία μάλλον» (κόμικς), Μάτα Μαϊλη «Μικρά καράβια, μεγάλες ιστορίες…» (κατασκευές από ξύλο), Εύα Σακά «Ο κόσμος που ταξιδεύει στη Μεσόγειο» (ζωγραφική σε καμβά), Φραγκίσκος Μπέλλος «Οταν τα σκίτσα κρύβουν αφηγήσεις» (σκίτσο), Χρήστος Γιαννακόπουλος «Ονειρο στο κύμα» (κεραμικά).

Την ίδια ώρα στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Κένταυρος» Δημήτρειο Οίκημα η Κυριακή Αλεξίου έρχεται με «Ιστορίες καλλιέργειας της αϊγιωργίτικης γης» (τοπικά προϊόντα αγροτικής οικοτεχνικής παραγωγής) και συμμετέχουν οι Βάσω Αθανασαράκη «Κοσμήματα του Μύθου» (μακραμέ), Μάχη Παππά «Πλεκτά απ’ των παραμυθιών τ’ αδράχτι» (πλεκτές δημιουργίες), Ευαγγελία Παππά – Κόκκαλη «Χειροποίητες ιστορίες από κοσμήματα» (δημιουργίες σε ξύλο και πέτρα). Ωρες λειτουργίας καθημερινά 11.00 π.μ.- 1.00 μ.μ. και 6.00 – 8.00 μ.μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου