ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χώρος μνήμης στο Βένετο

χώρος-μνήμης-στο-βένετο-417361

Εγκαινιάζεται αύριο η λαογραφική συλλογή του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Εγκαινιάζεται αύριο Κυριακή 4 Αυγούστου στις 11 το πρωί η λαογραφική συλλογή Βένετου, δωρεά του Στέργιου Μπεφάνη, που θα φιλοξενείται μόνιμα στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, σε δύο αίθουσες που παραχωρήθηκαν από τη δημοτική αρχή, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα εγκαίνια της λαογραφικής συλλογής θα τελέσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, παρουσία του δημάρχου Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκα.

Με αφορμή τα εγκαίνια της λαογραφικής συλλογής Βένετου ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας δήλωσε: «Με τη λαογραφική συλλογή Βένετου που θα φιλοξενείται μόνιμα στο Κοινοτικό διαμέρισμα Βενέτου, δίνουμε έμφαση στην αξιοποίηση όλων των ανενεργών δημοτικών κτιρίων στα διοικητικά όρια του Δήμου μας. Η λαογραφική συλλογή Βένετου αποτελεί ευγενική προσφορά του Στέργιου Μπεφάνη και θα δώσει ζωή στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Πρόθεση της δημοτικής μας αρχής είναι να παραδίδουμε στους συνδημότες μας χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, χώροι που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της λαογραφικής συλλογής Βένετου, μία ακόμη προστιθέμενη αξία πολιτισμού στον Δήμο μας».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία πνοής για το χωριό, καθώς αναδεικνύει τις μακραίωνες ιστορικές καταβολές της περιοχής μέσα από παλιά αντικείμενα και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκαν με φροντίδα και μεράκι. «Η συλλογή περιλαμβάνει κυρίως αντικείμενα παλιάς εποχής που είναι από αργαλειό, φωτογραφικό υλικό της εποχής του ‘50, φωτογραφικό υλικό από το Κουλούρι, το επίνειο του χωριού, παλιά σκεύη φαγητού, μπρίκια, καβουρδιστήρια του καφέ και πολλά ακόμη» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο τοπικός σύμβουλος Χρήστος Γαλάτος, πρόεδρος, ταυτόχρονα, του εκκλησιαστικού συμβουλίου Βένετου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη δημοτική αρχή για την καθοριστική συνδρομή στην υλοποίηση του στόχου.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων

Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:

Στις 8.00 π.μ. θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία λειτουργία στον Ι. Ν. Υπαπαντής του Χριστού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου. Ακολουθεί καλωσόρισμα, χαιρετισμός του προέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ιερού ναού Υπαπαντής του Χριστού Βενέτου Χρήστου Γαλάτου.

Στις 11.00 – 11.15 π.μ. ακολουθεί χαιρετισμός του δημάρχου Ρήγα Φεραίου Δημήτρη Νασίκα στον προαύλειο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Βενέτου.

Στις 11.15 – 11.30 π.μ. χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι τοπικών αρχών και κεντρικής διοίκησης.

Στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της λαογραφικής συλλογής Βενέτου και αναμνηστικής μαρμάρινης επιγραφής από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο.

Στις 11.40 π.μ. θα πραγματοποιηθεί καταληκτική προσλαλιά του δωρητή Στέργιου Μπεφάνη.

Στις 12.00 το μεσημέρι θα προσφερθεί παραδοσιακό κέρασμα των παρευρισκόμενων και ακολουθεί γεύμα στην πλατεία του Βενέτου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου