ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο φως ένα άγνωστο διήγημα του Τζον Στάινμπεκ

στο-φως-ένα-άγνωστο-διήγημα-του-τζον-στ-420614

Ένα άγνωστο διήγημα του συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ ήρθε στο φως και εξέπληξε όλους τους φανατικούς αναγνώστες του έργου του συγγραφέα των μυθιστορημάτων «Τα σταφύλια της οργής», «Άνθρωποι και Ποντίκια» και «Ανατολικά της Εδέμ» που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ελία Καζάν. Ο τιμημένος με Νόμπελ Αμερικανός συγγραφέας έγραψε ένα φανταστικό διήγημα για την αγάπη ενός Γάλλου σεφ για το γάτο του.

Ο Στάινμπεκ έζησε στο Παρίσι στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και είχε ξεκινήσει συνεργασία με την εφημερίδα Λε Φιγκαρό. Στην εβδομαδιαία στήλη του έγραψε και μια ιστορία με τίτλο «Οι συμπαθείς ψύλλοι». Το διήγημα δημοσιεύθηκε στα γαλλικά στις 31 Ιουλίου 1954 και εντοπίστηκε στο αρχείο του συγγραφέα, που βρίσκεται στο κέντρο Ράνσομ στο Πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας.

Το περιοδικό Strand δημοσιεύει σε αγγλική μετάφραση την ιστορία του Στάινμπεργκ που περιγράφει ένα Γάλλο σεφ, τον κύριο Αμιτέ που θέλει απεγνωσμένα να αποκτήσει το δεύτερο αστέρι Μισελέν. Όμως στην κουζίνα του τίποτα δεν πάει καλά και σε απόγνωση ο σεφ κλωτσάει τον πιο πιστό του φίλο, τον σπουδαίο και αξιοπρεπή γάτο του Απόλλωνα.

Ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος το 1962 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του, στο οποίο παρουσιάζει με χιούμορ τους απλοϊκούς ανθρώπους στο σκληρό αγώνα τους για επιβίωση. “Στρατευμένος” εναντίον της κοινωνικής αδικίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης, πίστευε στην πανανθρώπινη συνείδηση και στη δυνατότητα του ανθρώπου να μεγαλουργήσει. Πολλές ταινίες άντλησαν “υλικό” από τα βιβλία του, ενώ και ο ίδιος έγραψε σενάρια για τον κινηματογράφο.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr, με πληροφορίες από Guardian

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου