ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η υψηλότερη ενεργειακή συχνότητα της Αγάπης που προλαμβάνει την καρδιοπάθεια

η-υψηλότερη-ενεργειακή-συχνότητα-της-426362

Το παρόν άρθρο γράφηκε την ημέρα του γάμου της

Της Ράνιας Γάτου*

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ευτυχία έχει μια αντικειμενική και μια υποκειμενική πλευρά. Η αντικειμενική της πλευρά είναι 1) η υγεία, 2) η ψυχική ικανοποίηση η προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και από την επιτυχία των σκοπών. Η υποκειμενική της πλευρά είναι οι διαφορετικές επιθυμίες και οι διαφορετικοί σκοποί των ατόμων.

ΥΓΕΙΑ

Σύμφωνα με το προοίμιο του καταστατικού τον Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) του ΟΗΕ, «υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας» (https://www.who.int/).

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Π.Ο.Υ. θεωρεί ότι υγεία δεν είναι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας, αλλά η πλήρης σωματική, νοητική (ή ψυχική) και κοινωνική ευεξία.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Η καρδιά, ως γνωστόν, είναι κοίλος μυς, ο οποίος δίνει πίεση στο αίμα και έτσι το ωθεί να κυκλοφορεί στο εσωτερικό των αρτηριών, με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάνει σε όλα τα τα κύτταρα, για να τα προμηθεύει με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Η καρδιά είναι το κέντρο της ύπαρξής μας. Έχει δύο διαστάσεις, τη σωματική και την συναισθηματική.

Το αίμα είναι η ίδια η ζωή και το σώμα μας αποτελείται από πέντε περίπου λίτρα αίμα.

Η σπουδαιότητα της καρδιάς για την υγεία προκύπτει από την απώλεια της ευεξίας εκείνων που είναι καρδιοπαθείς.

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑ

Ο Andreas Moritz, Αμερικανός θεραπευτής της εναλλακτικής ιατρικής αναφέρει, στο βιβλίο του «Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής, τομ. ΙΙ, 3η εκδ., εκδ. οικ. «Διόπτρα», 2017, σελ. 343-345, την απουσία της αγάπης μεταξύ συζύγων ή συντρόφων ως ένα από τα βασικότερα αίτια της καρδιοπάθειας.

Γράφει ότι ο κύριος στόχος της ζωής είναι να βιώσουμε την ευτυχία.

Η συνεχής έμφαση, από την κλασική ιατρική, στους παράγοντες επικινδυνότητας που προκαλούν καρδιοπάθεια, μπορεί να αποσπά την προσοχή μας από τα βασικότερα αίτιά της. Αυτά είναι 1) η έλλειψη ευτυχίας και 2) η εργασιακή μη ικανοποίηση.

Δεν υπάρχει χημικό φάρμακο που να κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο, δεδομένου ότι αυτά τα φάρμακα αντιμετωπίζουν μόνο συμπτώματα και δεν θεραπεύουν αίτια.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, τα καρδιακά επεισόδια αναδεικνύουν την αποξένωση των ζευγαριών και την απουσία μιας ποιοτικής σχέσης.

Ο κίνδυνος των ατόμων που ήδη υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο, για ένα δεύτερο καρδιακό επεισόδιο στο μέλλον, μειώνεται σε αξιοσημείωτο βαθμό από τις ποιοτικές και στενές σχέσεις με τον σύζυγο ή τον σύντροφο.

Στην ποιοτική σχέση είναι συνεχής η ουσιαστική συναισθηματική ανταλλαγή, δηλαδή η υψηλότερη θεραπευτική ενεργειακή συχνότητα της αγάπης.

Οι καρδιοπαθείς έχασαν την επαφή με τη γλυκύτητα που υπάρχει σε μια στοργική και ποιοτική σχέση.

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΡΓΙΚΟΥ ΑΓΓΙΓΜΑΤΟΣ

Ο Moritz (ο.π., σελ. 345-348) γράφει ότι μια συναισθηματική ανταλλαγή που τροφοδοτεί την καρδιά, συμβαίνει όταν κάποιος μας αγγίζει με αγάπη και όταν εμείς αγγίζουμε κάποιον με αγάπη.

Το στοργικό άγγιγμα λέγεται επιστημονικά «κιναισθητική απτική διέγερση». Είναι μια θεραπευτική μέθοδος για όλες τις ηλικίες, για πρόληψη και θεραπεία.

Από τις φερομόνες (δηλ. τις χημικές ουσίες τις οποίες παράγει ο οργανισμός για να γνωστοποιήσει την παρουσία του στο περιβάλλον) και από την αύρα (δηλ. από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του οργανισμού), το σώμα μας αντιλαμβάνεται αμέσως ποιό άτομο είναι φιλικό, έντιμο και στοργικό και ποιό ψυχρό, πανούργο και επιθετικό.

Ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται αμέσως ότι αγαπάμε και εκτιμάμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας, όταν αγγίζουμε το σώμα μας με σκοπό να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Η αγάπη είναι η υψηλότερη ενεργειακή συχνότητα.

Η βίωση της αγάπης στα κατάβαθα της καρδιάς μας πυροδοτεί μια ισχυρή θεραπευτική απόκριση εκλύοντας ενδορφίνες, σεροτονίνη και άλλες ευδαιμονικές και θεραπευτικές ουσίες.

Ένα στοργικό άγγιγμα το σώμα το θυμάται πολύ εντονότερα από τα λόγια.

Οι ίδιες ευδαιμονικές και θεραπευτικές ουσίες αναπαράγονται όταν η μνήμη αναβιώνει την αίσθηση του στοργικού αγγίγματος.

Η έλλειψη της ουσιαστικής συναισθηματικής ανταλλαγής με άνθρωπο, έχει ως αποτέλεσμα την pet therapy, τη θεραπεία μέσω της της επαφής με κατοικίδια ζώα.

Το στοργικό και ανιδιοτελές άγγιγμα ανοίγει την καρδιά την δική μας και του άλλου ανθρώπου και απομακρύνει τα καρδιακά επεισόδια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η κοινωνία μας υποφέρει από έλλειψη ποιοτικών σχέσεων. Ειδικότερα, όπως ευρύτερα παρατηρούμε και διαπιστώνουμε, οι σχέσεις μεταξύ συζύγων ή συντρόφων δεν είναι ανιδιοτελές και γι’ αυτό δεν είναι στοργικό.

Ας επιλέξουμε, είτε την ανιδιοτελή αγάπη και κατά συνέπεια την υγεία της καρδιάς, είτε τη μη ποιοτική σχέση και, ως εκ τούτου, την καρδιοπάθεια.

*Η Ράνια Γάτου είναι Ποιήτρια, Δοκιμιογράφος και Εικαστικός

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου