ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τα τσίπουρα στον Βόλο»

τα-τσίπουρα-στον-βόλο-430865

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Ψυχούλη

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Ψυχούλη, εικαστικού και καθηγητή Τέχνης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο «Τα τσίπουρα στον Βόλο». Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο, που απευθύνεται τόσο στους μη μυημένους στη συμποσιακή συνθήκη της τσιπουροκατάστασης, που εδώ και εκατό χρόνια κυριαρχεί στον Βόλο, όσο και στους ντόπιους.

Ο συγγραφέας μάς ξεναγεί στην τσιπουροποσία συστήνοντάς μας τις ιδανικές συνθήκες, ώστε να απολαύσουμε ένα ή και περισσότερα τσιπουράκια. Το σωστό μαγαζί με το καλό χύμα τσίπουρο, το πώς καθόμαστε, το μέγεθος της παρέας, το τσούγκρισμα, το μενού, ο χαρακτήρας του σερβιτόρου, η συζήτηση, ο τόπος, η ώρα και κυρίως ο ρυθμός είναι παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα. Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, ένας μερακλής Βολιώτης σε ρόλο ξεναγού, μας χαρίζει έναν ανθρωπολογικό οδηγό ευδαιμονίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα κείμενο με ζωηρές περιγραφές, που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε ένα τσιπουράδικο του Βόλου, πλάι στο κύμα.

«Αν είσαι ξένος, που αποφάσισες οικογενειακά ή με μεγάλη παρέα να πας στον Βόλο για να εντρυφήσεις στην τσιπουρική σε κάποιο διάστημα διακοπών παρ’ ότι θα φύγεις αρκετά ικανοποιημένος, μην πιστέψεις ούτε στιγμή πως αυτή είναι η εμπειρία για την οποία είχες ακούσει πολλά. Θα πρέπει να επιστρέψεις άλλη μία φορά με μικρή παρέα και να βρεις έναν μερακλή Βολιώτη να σε οδηγήσει», αναφέρει ο συγγραφέας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου