ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννης Μπέζος: «Φυσική ανάγκη το γέλιο»

γιάννης-μπέζος-φυσική-ανάγκη-το-γέλι-438286

Ο δημοφιλής ηθοποιός μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τους «Γαμπρούς της Ευτυχίας» και την αποψινή παράσταση στον Βόλο

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αφθονο γέλιο χαρίζουν στο θεατρόφιλο κοινό «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», που ανεβαίνουν σήμερα Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο Θερινό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη». Ο δημοφιλής ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, ο οποίος πρωταγωνιστεί μαζί με τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη και παράλληλα υπογράφει σκηνοθετικά την παράσταση, αναλύει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα μυστικά της κωμωδίας, που διαθέτει πάντα ένθερμους φίλους.

Ποιο είναι το στοιχείο, που καθιστά τη συγκεκριμένη παράσταση διαχρονική, φρέσκια, σημερινή και τόσο ελκυστική στον κόσμο;

Εχει μια παιδικότητα, έχει μια δημιουργική αφέλεια, όχι χαζομάρα και ο στόχος της είναι το πρωτόγονο, το πρωτογενές γέλιο, με τον τρόπο που γελούν τα παιδιά όταν βλέπουν κάτι ακραίο, γιατί η κωμωδία είναι ακραία. Δεν έχει σκοπό ούτε να αναδείξει χαρακτήρες, ούτε συμπεριφορές, ούτε ατμόσφαιρες, ούτε πνευματικότητες. Εχει ως στόχο το γέλιο μέσα από μια ιστορία και οι ήρωες είναι τραβηγμένοι στα άκρα, γιατί πρόκειται για φάρσα. Αυτός είναι ο σκοπός και δείχνει ότι οι θεατές, 60 χρόνια πριν όταν πρωτοανέβηκε, αλλά και τώρα, έχουν πολλές φορές μεγαλύτερη φαντασία και τόλμη από ό,τι έχουμε εμείς για να παρακολουθήσουν κάτι. Δεν είναι τόσο συντηρητικοί όσο νομίζουμε.

Εχουμε ανάγκη το γέλιο, την κωμωδία, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε;

Κάνω 42 χρόνια αυτή τη δουλειά. Κάθε χρόνο ακούω ότι η εποχή είναι δύσκολη. Αυτή είναι η απάντησή μου. Ο άνθρωπος πάντα έχει ανάγκη το γέλιο και το χρειάζεται, δεν θέλει να κλαίει, θέλει να γελά. Αυτό είναι μια φυσική ανάγκη και θα υπάρχει πάντα. Το ζητούμενο από τη δική μας πλευρά δεν είναι αν θέλει ο κόσμος να γελά ή να συγκινείται. Ο κόσμος επιθυμεί, πληρώνοντας το εισιτήριό του, να δει κάτι που να του θυμίζει κάτι από τη ζωή του, από τον εαυτό του ή από τον περίγυρό του. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με πολύ γούστο και με πολλή δουλειά φυσικά.

Η σκηνοθετική απόδοση έχει ως σημείο αναφοράς την ταινία;

Δεν έχει καμία σχέση με την ταινία. Το έργο είναι θεατρικό και μετά έγινε ταινία. Εμείς κάνουμε θέατρο και είναι τελείως διαφορετικό. Θα έλεγα ότι είναι πιο αστεία η παράσταση από την ταινία, αυτό είναι σίγουρο.

Αυτός είναι ο λόγος που «Οι γαμπροί της Ευτυχίας» συγκεντρώνουν ενθουσιώδη σχόλια;

Εάν δεν το κάνει ο θίασος με πολλή χαρά, δεν έχει νόημα. Η κωμωδία δεν είναι παράταξη αστείων ή ανέκδοτα, είναι μια θερμοκρασία ολόκληρη. Με το κλίμα γελά ο κόσμος, δεν γελά τόσο με τα αστεία αυτά καθαυτά. Μόνο όταν γίνεται με χαρά και όχι ψευτοεπαγγελματισμό, υπάρχει αποτέλεσμα.

Η αποψινή παράσταση

Δημοφιλείς στο κοινό «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», η διαχρονική κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου και του Πολύβιου Βασιλειάδη, που ανεβαίνει σήμερα Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο Θερινό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη».

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, μουσική και τραγούδια Φοίβου Δεληβοριά, σκηνικά Μαίρης Τσαγκάρη, κοστούμια Νικόλ Παναγιώτου, χορογραφίες Σοφίας Καλπενίδου, φωτισμούς Χρήστου Τζιόγκα, με βοηθό σκηνοθέτη την Ντένια Στασινοπούλου. Παραγωγή θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Γιάννης Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γιάννης Στόλλας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Ντένια Στασινοπούλου, Παναγιώτης Κατσώλης, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Θανάσης Ισιδώρου.

Τιμές εισιτηρίων 20 ευρώ κανονικό και 15 ευρώ φοιτητικό, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ και παιδικό από 6 έως 12 ετών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου