ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Διαμαντόπουλος: Γνώριμη φωνή στα ερτζιανά

γιώργος-διαμαντόπουλος-γνώριμη-φωνή-444822

Ο Βολιώτης μαέστρος και μουσικός παραγωγός μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την εκπομπή του στο τρίτο πρόγραμμα

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Γνωστός για τη μουσική του δραστηριότητα ως μαέστρος και μουσικός παραγωγός, αποτελεί οικεία παρουσία στα ερτζιανά, ανοίγοντας νέο δημιουργικό κεφάλαιο με τις «Χορωδιογραφίες» του, παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το τρίτο πρόγραμμα. Είναι η πρώτη φορά, αλλά και μοναδική που κανείς άλλος από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ δεν είχε δική του μόνιμη παραγωγή για το απαιτητικό κοινό του τρίτου προγράμματος της ΕΡΤ. Αυτό τόλμησε και το πέτυχε ο μουσικός παραγωγός της ΕΡΤ Βόλου μαέστρος Γιώργος Διαμαντόπουλος, παρουσιάζοντας μια εκπομπή που το θέμα της είναι αποκλειστικά η χορωδιακή μουσική.

-Απόρροια και φυσική συνέχεια της μουσικής σας δραστηριότητας οι ραδιοφωνικές ««Χορωδιογραφίες»;

Η ενασχόλησή μου με τη χορωδιακή μουσική, ως μαέστρος ερασιτεχνικών χορωδιών είναι πλέον της τριακονταετίας. Ολα αυτά τα χρόνια φορτωμένος εμπειρίες, αλλά και γνώσεις από τη μελέτη χορωδιακών έργων ή συλλογή ρεπερτορίου απ’ όλα τα είδη της φωνητικής μουσικής με έκαναν να δημιουργήσω ένα πολύ μεγάλο αρχείο χορωδιακών έργων, παρτιτούρων και ηχογραφημάτων.

Αυτή λοιπόν τη γνώση θέλησα να διοχετεύσω σε περισσότερο κόσμο που αγαπά τη χορωδιακή μουσική και ίσως και κάποιους άλλους να γνωρίσουν αυτή την τέχνη της πολυφωνικής μουσικής. Με το άνοιγμα της ΕΡΤ το 2015 κάνω την πρόταση στον τότε διευθυντή του τρίτου, τον Διονύση Μαλούχο, ο οποίος με μεγάλο ενθουσιασμό δέχθηκε την πρόταση και με βοήθησε να την υλοποιήσω.

Εδώ πρέπει να επισημάνω και την υπομονή, αλλά και το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι τεχνικοί της ΕΡΤ Βόλου, ώστε το ηχητικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο της ποιότητας και του επιπέδου του τρίτου προγράμματος. Από τότε κύλησαν όλα ομαλά και σήμερα η εκπομπή είναι καταξιωμένη στη συνείδηση των ανθρώπων της χορωδιακής μουσικής και όχι μόνο.

-Τι περιλαμβάνουν οι «Χορωδιογραφίες»;

Η εκπομπή μεταδίδεται κάθε πρώτη και τρίτη Παρασκευή του μήνα και αφορά στον ευρύ χώρο της χορωδίας, ο οποίος παραδοσιακά ανθεί παντού στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει παρουσιάσεις των δράσεων και των δραστηριοτήτων των ελληνικών χορωδιών, μέσα από συνεντεύξεις, μουσικά αποσπάσματα. ειδικά αφιερώματα, σημαντικές συμπράξεις, εξαιρετικές και ξεχωριστές παρουσιάσεις έργων και συναυλιών και έχω αναλάβει την επιμέλεια, παραγωγή, παρουσίαση.

Η εκπομπή μεταδίδεται 9 με 10 το βράδυ από το τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΑ στους 90,9 και 95,6 για την Αττική, στους 96,8 για την Κεντρική Ελλάδα και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM, αλλά και διαδικτυακά: http://webradio.ert.gr/trito/.

-Ποια είναι η φιλοσοφία των αφιερωμάτων της εκπομπής;

Προτεραιότητα δίνουμε στην ελληνική χορωδία και τον Ελληνα μαέστρο, έχουν παρουσιαστεί πολλές ελληνικές χορωδίες, προβάλλεται το έργο τους οι διακρίσεις τους και μεταδίδονται και ηχογραφήσεις τους είτε από δίσκους ή από ζωντανές εμφανίσεις τους σε συναυλίες ή χορωδιακά φεστιβάλ. Επίσης παρουσιάζονται Ελληνες μαέστροι του εξωτερικού, καθώς και εργογραφία σπουδαίων Ελλήνων και ξένων μαέστρων.

Εχουν γίνει πολλά αφιέρωμα σε μαέστρους που πρόσφεραν στις χορωδίες μας, όπως οι Αντώνης Κοντογεωργίου, Ανδρέας Καρμπόνε, Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, Θανάσης Βαλακώστας, Βασίλης Μακρίδης, Γιώργος Καλούτσης, Γιάννης Καρκάλας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δονύσης Αποστολάτος, Φώτης Αλέπορος, Στέφανος Ευθυμιάδης Αλέξανδρος Αινιάν, Λευτέρης Σπίνουλας, Σταύρος Σολωμός και τόσοι άλλοι και από τους νεότερους η Μαίρη Κωνσταντινίδου, ο Δημήτρης Κτιστάκης, η Μαρία – Εμμα Μελιγκοπούλου, ο Γιάννης Ιδομενέως και άλλοι. Επίσης μέσα από την εκπομπή έχουν μεταδοθεί σπουδαία έργα, συνθέτες και μαέστροι από την εποχή του γρηγοριανού μέλους έως σήμερα.

-Το χορωδιακό τραγούδι διαθέτει πάντα ένθερμους φίλους;

Με τη έλευση νέων, σπουδαγμένων από το εξωτερικό μαέστρων το επίπεδο των χορωδιών που διευθύνουν είναι σε πολύ υψηλό σημείο. Πολλές είναι επίσης και οι νεανικές χορωδίες που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα μας. Υπάρχει μια έξαρση δημιουργίας χορωδιών, όχι κατ’ ανάγκη ανεκτού επιπέδου, αυτό όμως ωφελεί στην ομαδικότητα στην κοινωνικοποίηση που καλλιεργεί την συνεργασία και την φιλία μεταξύ των μελών. Η ύπαρξη πολλών χορωδιών αποδεικνύεται και από την διοργάνωση πολλών χορωδιακών συναντήσεων κυρίως το καλοκαίρι και όπως λέει και ένας φίλος μαέστρος στην Ελλάδα υπάρχει πολύ «χορωδιο – φεστιβαλίτιδα». Για τα Μ.Μ.Ε το προϊόν της πολυφωνικής χορωδίας δεν είναι ούτε ελκυστικό ούτε ανταγωνιστικό, άρα μη κερδοφόρο, μόνο η ΕΡΤ προβάλει την πολυφωνική Χορωδιακή μουσική κυρίως από τη επαγγελματική χορωδία που συντηρεί.

-Ποια είναι η απήχηση της εκπομπής με αυτό το ιδιαίτερο θέμα;

Στο ραδιόφωνο ειδικά στο θεματικό «τρίτο» δεν υπάρχουν μετρήσεις όπως στην τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια με την μόδα του facebook, όλοι οι παραγωγοί έχουμε κάνει σελίδα ενημέρωσης για τις εκπομπές που κάνουμε. Ετσι λοιπόν και οι «Χορωδιογραφίες» στην σελίδα τους στο FB ενημερώνουν τους ακροατές για το περιεχόμενο των θεμάτων που θα μεταδοθούν κάθε φορά. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί και φανατικούς και σταθερούς ακροατές έχουμε και οι θεάσεις έχουν ξεπεράσει και τις επτά χιλιάδες. Για επικοινωνία με την εκπομπή είναι διαθέσιμη η διαδικτυακή διεύθυνση e-mail:[email protected].

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου