ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναρπαστικά αναγνώσματα

συναρπαστικά-αναγνώσματα-447642

Βιβλία από την ΗΡΑ Εκδοτική για να μας συντροφεύουν το καλοκαίρι

Της ΕΛΕΝΑΣ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ,

εκπαιδευτικού – συγγραφέα

Η ΗΡΑ Εκδοτική, από το 2012, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους εκδοτικούς οίκους της ελληνικής αγοράς, γεγονός που πρέπει να μας κάνει περήφανους όλους εμάς τους Βολιώτες αναγνώστες! Αποστολή του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου είναι η έκδοση ποιοτικών, χρήσιμων, αλλά ταυτόχρονα και ψυχαγωγικών βιβλίων, τίτλων που αφήνουν πάντοτε στον αναγνώστη την αίσθηση ότι «κάτι έχει αλλάξει μέσα του». Το όραμά των εκδοτών Ηρακλή Καρινάκη και Μαρίας Αρφέ είναι να παραμείνουν στην καρδιά των αναγνωστών και βιβλιοπωλών ως ο εκδοτικός οίκος που εκδίδει διαχρονικά βιβλία για ενήλικες και παιδιά, αλλά ταυτόχρονα επιτυχημένα, ποιοτικά αλλά και εμπορικά. Χρέος όλων, βιβλιοπωλών, συγγραφέων, αναγνωστών είναι η στήριξη τους «δικού μας» Εκδοτικού Οίκου. Στο σημερινό δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η παρουσίαση των νέων βιβλίων από την ΗΡΑ Εκδοτική για ενήλικες. Καλές αναγνώσεις!

«Στοιχειωμένο παρελθόν»

Λεμονιά Μουλά

Εξι προορισμοί, έξι άνθρωποι που το πεπρωμένο θα τους τυλίξει στα δίχτυα του μπλέκοντας τις ζωές τους με έναν τρόπο μοιραία ανθρώπινο και απάνθρωπο ταυτόχρονα. Διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικά θέλω και ανάγκες. Εγκλήματα, πάθη, ακραία συναισθήματα, δυσάρεστα γεγονότα και παράξενες συγκυρίες τους βυθίζουν σε ένα τρομακτικό σενάριο με σκηνοθέτη την ίδια τη ζωή. Άραγε, θα αντέξουν μέχρι τέλους; Και ποίο θα είναι το φινάλε; Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα όριά τους και να φτάσουν στην προσωπική τους κάθαρση;

«Μο μου»

Μαρία Ζαχαριά

Μο μου με βάφτισε κάποιος ποιητής…

Πάντα έκανε εντύπωση το όνομά μου. Είναι απλά ένα μονοσύλλαβο. Η όγδοη νότα που αποστάτησε απ’ το πεντάγραμμο και δεν έγινε ποτέ μουσική! Δίνει μόνο πνοή και ρυθμό σε ποιήματα! Αυτή ήταν η απάντησή μου πάντα. Την αληθινή την κρατούσα για μένα…

«Μη διώχνεις τα χελιδόνια»

Ηλίας Καλλές

Ο Κωνσταντής, ήρωας της υπόθεσης, ζώντας, κατά την μετεμφυλιακή περίοδο, μέσα στη φτώχια και τη δυστυχία είχε ανησυχίες για το μέλλον του και τα έβαζε με όλους και όλα. Πολύ περισσότερο τα έβαζε με τους ξενομερίτες και εκφραζόταν αρνητικά σε κάθε ευκαιρία. Αργότερα έφυγε στην Αυστραλία και με αλλαγμένη νοοτροπία άρχισε αγώνα για συνύπαρξη, ανθρωπισμό, αλληλεγγύη ,συμπαράσταση και αναγνώριση των δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις. Τον αγώνα του αυτόν τον συνέχισε και με την επιστροφή του στην Ελλάδα μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής κρίσης και προσφυγιάς και κατόρθωσε να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων και πολλοί να συμπαραταχθούν. Αγώνες για τον κατατρεγμένο άνθρωπο χωρίς διακρίσεις, χωρίς χρώματα.

«Βήματα στον χρόνο: Μακρινίτσα, Δημήτρης και Λύδια Τσιμπούκη»

Μαρία Σπανού

Η μελέτη – βιβλίο της Μαρίας Σπανού παρουσιάζει τη διαδρομή μιας παλιάς μακρινιτσιώτικης οικογένειας, της οικογένειας Τσιμπούκη. Άγνωστο από πού ακριβώς μετοίκησαν στη Μακρινίτσα, συγκαταλέγονται στους πρώτους συνοικιστές της αρχαιότερης συνοικίας του χωριού, της Παναγίας. Από εκεί, συμμετέχουν δυναμικά στην προβιομηχανική ανάπτυξη της Μακρινίτσας. Ορισμένοι από αυτούς, όντες «φιλαπόδημοι» και επιχειρηματικοί, δραστηριοποιήθηκαν σε μια πιο διευρυμένη ακτίνα που καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της μεσογειακής λεκάνης και τα μεγάλα κέντρα του παροικιακού ελληνισμού: τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, τη Βλαχία και αλλού. Αργότερα, η οικογένεια Τσιμπούκη συγκαταλέγεται στους πρώτους οικιστές νέας πόλης του Βόλου και της δυναμικής επέκτασής του. Η δράση ορισμένων εξ’ αυτών είναι αξιοσημείωτη. Ο προσωπικός, επαγγελματικός και ιδεολογικός τους βίος ακουμπά στα μεγάλα εθνικά γεγονότα και τις πολιτικές μεταστροφές των εποχών (Εθνικός Διχασμός, Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος με τα επακόλουθά του, υπόθεση «Görlitz» και η ιδιότυπη αιχμαλωσία του Δ΄ Ελληνικού Σώματος Στρατού στο διάστημα 1916-1919, Μεσοπόλεμος, Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, Κατοχή). Η μονογραφία παρουσιάζει στιγμές από την ιστορία της Μακρινίτσας μέσα από τη διαδρομή μιας παλιάς της οικογένειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου