ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με διεθνή αύρα

με-διεθνή-αύρα-434914

Αρκετοί φίλοι της έβδομης τέχνης έσπευσαν χθες στον θερινό κινηματογράφο «Εξωραϊστική» προκειμένου να απολαύσουν την εναρκτήρια προβολή του «Σινέ-Μεσόγειος». Η πολυβραβευμένη ταινία «Είμαι ο έρωτας» που θα προβληθεί σήμερα Τετάρτη 15 και αύριο Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ. στον θερινό κινηματογράφο της Εξωραϊστικής, άνοιξε με διεθνή αέρα την αυλαία των φετινών καλοκαιρινών προβολών του «Σινέ Μεσόγειος». Η ταινία «Είμαι ο Έρωτας» Ιταλικής παραγωγής 2009, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Λούκα Γκουαντανίνο, σενάριο Λούκα Γκουαντανίνο, Μπάρμπαρα Αλμπέρτι, Ιβάν Κοτρονέο, Βάλτερ Φασάνο και πρωταγωνιστούν οι: Τίλντα Σουίντον, Φλάβιο Παρέντι, Εντοάρντο Γκαμπριελίνι, Άλμπα Ρορβάσερ, Πίπο Ντελμπόνο, Ντιάν Φλέρι, Μαρία Παϊάτο, Μαρίζα Μπερενσόν, Βάρις Αλουβάλια, Γκαμπριέλε Φερτσέτι. Πρόκειται για μια παραγωγή η οποία απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Boulder International Film Festival (Best Feature Film Boulder International Film Festival), Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Τίλντα Σουίντον στο Dublin International Film Festival (Dublin Film Critics Award for Best Female Performance – Tilda Swinton), ενώ παράλληλα ήταν η επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Τορόντο (2009) και στο τμήμα «Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Βενετίας (2009).

Μια αριστοκρατική Art Deco βίλα του Μιλάνου, που ανήκει στους Ρέκι μια πανίσχυρη οικογένεια βιομηχάνων. Είναι η βραδιά των γενεθλίων του ιδρυτή της επιχείρησης, που πρόκειται ν’ ανακοινώσει την αλλαγή σκυτάλης στη μικρή αυτοκρατορία που ο ίδιος δημιούργησε. Στη διάρκεια του δείπνου, ο γοητευτικός εγγονός του Εντοάρντο παρουσιάζει την κοπέλα που θέλει να παντρευτεί, η αδελφή του Ελιζαμπέτα χαρίζει ένα πίνακα στο παππού της κι ένας νεαρός σεφ κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση. Έτσι αρχίζει μια αφήγηση που παρακολουθεί την οικογένεια Ρέκι και τα μυστικά της, κάτω από ένα μικροσκόπιο που βγάζει στην επιφάνεια όλη τη διακριτική γοητεία της μιλανέζικης μπουρζουαζίας, αλλά και όλη την υποκρισία της.

Το «Είμαι ο Έρωτας», είναι μια γιορτή για τις αισθήσεις και ταυτόχρονα, ένα μπαρόκ βισκοντικό μελόδραμα, στα ίχνη του «Γατόπαρδου». Όπως γράφει και η Fionnula Halligan στο Screen International «όταν η ταινία βγει στις αίθουσες θα βρει όλη την υποστήριξη από τον Τύπο και το «στόμα με στόμα» που χρειάζεται, όμως η τελειότητά της θα εντυπωσιάζει για πάντα. Μια συναρπαστική λιχουδιά με υπέροχες ερμηνείες – ιδιαίτερα της Τίλντα Σουίντον – το «Είμαι ο Έρωτας» είναι μια ταινία μεγάλης αισθητικής κομψότητας, με πολλά κρυμμένα μυστικά κάτω από την επιφάνειά της. Οι κριτικές που έχει αποσπάσει η ταινία είναι διθυραμβικές και ενδεικτικά καταγράφονται στο σημείο αυτό η άποψη της Άντας Δαλιάκα ότι πρόκειται για ένα «μοντέρνο, σαγηνευτικό μελόδραμα για τη φθορά της ευρωπαϊκής μπουρζουαζίας με τις μεταβολές στις διεθνείς αγορές στο μπαγκράουντ, το στιλάτο φιλμ του Λούκα Γκουαντανίνο εκθέτει τελετουργικά κάθε λεπτομέρεια της αριστοκρατικής ζωής των Ρέκι. Χείμαρρος συνταγών και γεύσεων απλώνεται στα τραπέζια ταυτόχρονα με την ανάγλυφη έκθεση του μπαρόκ διακοσμητικού μεγαλείου μέσα από μια απόλυτα ρυθμική εναρκτήρια σεκάνς, με μοντάζ ακριβείας, που κάνει παύση στο οικογενειακό δείπνο».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου