Ναυπηγικές αναφορές

Τελευταία ενημέρωση: 2019-06-16, 20:45:40
Ναυπηγικές αναφορές

Ενδιαφέρον το νέο βιβλίο του Γρηγόρη Καρταπάνη, που προσεγγίζει ναυάγια σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το νέο βιβλίο του συγγραφέα – ερευνητή Γρηγόρη Καρταπάνη «Ναυπηγικές αναφορές και ναυάγια στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΗΒΗ» του Χρήστου Αγιώτη. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 20.00 στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κ. Καρτάλη και Κωνσταντά στον Βόλο. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η συγγραφέας Μαγδαληνή Θωμά και θα προλογίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου κληροδότημα «Δαμιανού Κυριαζή» και οι εκδόσεις «ΗΒΗ».

Ο Βολιώτης ναυπηγός, ο οποίος συνεχίζει τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση με αφοσίωση και μεράκι, αποκαλύπτει μια ιδιαίτερη πτυχή της θαλασσινής ιστορίας, τα ναυάγια που έχουν καταγραφεί στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και βρίσκονται περιμετρικά της Σκιάθου, αλλά και ευρύτερα.

Ο συγγραφέας, ο οποίος είναι μέλος στο ΔΣ της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και αρθρογραφεί κάθε Κυριακή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σκιαγραφεί με αδρές πινελιές, με λόγο και εικόνα κομμάτια της μακραίωνης θαλασσινής ιστορίας, μέσα από δύο ξεχωριστές μελέτες.

Η πρώτη και εκτενέστερη κάνει λόγο για τις ναυπηγικές αναφορές του Παπαδιαμάντη στα διηγήματά του και η δεύτερη καταγράφει τις περιπτώσεις ναυαγίων, που αφηγείται ο συγγραφέας σε αυτά. Αλλοτε διεξοδικότερα και άλλοτε πιο σύντομα και στις δύο θεματικές ενότητες.

Στην αρχική τους μορφή και οι δύο μελέτες παρουσιάστηκαν τμηματικά σε περισσότερα από δέκα κυριακάτικα δημοσιεύματα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από το 2007 έως το 2015.

Συνοπτικά να επισημάνουμε ότι ο Παπαδιαμάντης κάνει λόγο για ναυπηγικά ζητήματα σε 23 διηγήματα με κορωνίδα την πολυσέλιδη αναφορά στο «Ολόγυρα στη λίμνη» που γίνεται εκτενής καταγραφή των ναυπηγείων της Σκιάθου και των δραστηριοτήτων σε αυτά.

Ναυάγια καταγράφει σε 31 συνολικά διηγήματα από τα οποία τα επτά είναι εξ ολοκλήρου διηγήματα ναυαγίων. Τα τελευταία παρατίθενται σε παράρτημα στο τρίτο μέρος του βιβλίου.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά στα ναυπηγικά, επιχειρείται μια επιγραμματική αναφορά στη ναυπηγική παράδοση της Σκιάθου και μνημονεύονται κείμενα σχετικά με αυτή, όπως και μνείες άλλων μελετητών για τη σκιαθίτικη ναυπηγική και τις σχετικές πληροφορίες από τον Παπαδιαμάντη.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
4
=