ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην πιο παλιά ισπανική φυλακή, το «Χρυσωρυχείο» του Pejac

στην-πιο-παλιά-ισπανική-φυλακή-το-χρυ-477794

Να στοχαστούμε για την αξία της ανθρώπινης κατάστασης μας παροτρύνει η τελευταία παρέμβαση του με έδρα τη Βαρκελώνη καλλιτέχνη δρόμου Pejac: εργαζόμενος επί 10 μέρες, με τη βοήθεια έγκλειστων, ο Ισπανός καλλιτέχνης δημιούργησε μια σειρά από οπτικές εγκαταστάσεις -το «Χρυσωρυχείο»- στην Penal de El Doueso, την παλαιότερη φυλακή επί ισπανικού εδάφους.

Η Penal de El Doueso χτίστηκε το 1907, πάνω στα ερείπια ενός φρουρίου που είχαν ανεγείρει τα στρατεύματα του Ναπολέοντα, και βρίσκεται στο Σανταντέρ της Κανταβρίας, πόλη που είναι η γενέτειρα του Pejac. Στην αρχική κατασκευή ενσωματώθηκαν καινούργια στοιχεία για την επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία μέσω εργασίας στην ύπαιθρο.

«Μια φυλακή είναι ένα μέρος τυλιγμένο σε σκληρή πραγματικότητα και, ταυτόχρονα, νιώθω ότι έχει μια ισχυρή σουρεαλιστική φόρτιση. Είναι σαν να πρέπει να ξύσεις λίγο τους τοίχους για ν’ ανακαλύψεις την ποίηση που είναι κρυμμένη μέσα» λέει ο Σιλβέστρε Σαντιάγκο (Pejac είναι το όνομα με το οποίο είναι γνωστός, διεθνώς, ως καλλιτέχνης).

ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου