ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργαλείο γνώσης τα μουσεία

εργαλείο-γνώσης-τα-μουσεία-505098

Η σημασία της σύγχρονης τεχνολογίας και το δίκτυο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στο επίκεντρο χθεσινής ημερίδας

Αφιερωμένη στον πολυδιάστατο ρόλο των μουσείων ήταν η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο Τσικρίκη, από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας των Μουσείων.

Επίκεντρο της ημερίδας ήταν το δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το οποίο επέλεξε για φέτος ως τιμώμενο το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Τιμώμενο πρόσωπο της χθεσινής εκδήλωσης ήταν η δρ. Ασπασία Λούβη, πρώην γενική διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, η οποία εμπνεύστηκε και υλοποίησε το δίκτυο των Μουσείων του ΠΙΟΠ.

Στην εισήγηση της κ. Λούβη, την οποία ανέγνωσε ο Αρχιτέκτων Κώστας Αδαμάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπογραμμίζεται ο σημαντικός ρόλος των μικρών μουσείων. «Σε περίπτωση που το Μουσείο δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον προϋπολογισμό της λειτουργίας του, οφείλει να έχει εξασφαλίσει συνέργειες με την Τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία επωφελείται ευθέως από την λειτουργία του, είτε η κατασκευή του να γίνει με δική της πρωτοβουλία είτε αυτή εξασφαλιστεί από έναν ιδιώτη», επισήμανε μεταξύ άλλων. Παράλληλα στην ίδια εισήγηση υπογραμμίστηκε ότι «τα μικρά μουσεία είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, όχι μόνο για την ανάδειξη του παρελθόντος μας, αλλά και για την επίδειξη των ικανοτήτων μας μέσα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο ανήκουμε.

Στη συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στην ανάπτυξη μικρών, τοπικών μουσείων αναφέρθηκε στην συνέχεια η Ιουλία Πεντάζου ιστορικός ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία στο ΕΚΠΑ, διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεταδιδακτορική υπότροφος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία έβαλε την σφραγίδα της στην νέα έκθεση του Μουσείου της Πόλης του Βόλου.

Στο «Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και την διαγενεακή μάθηση» αναφέρθηκε από την πλευρά της η Αννα Ιακωβίδου, από την εμπειρία της ως επιμελήτριας του Μουσείου, σκιαγραφώντας την αμφίδρομη σχέση κοινωνίας και μουσείου σε συνάρτηση με την πρωτοποριακή δομή που λειτουργεί στην γειτονική πόλη.

Σε ανάλογο μοτίβο η εισήγηση της Σοφίας Κανταράκη, υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η οποία υπογράμμισε αντίστοιχα, την αμφίδρομη σχέση μουσείου – σχολείου, που προάγει την συμμετοχική και βιωματική εκπαίδευση.

Η χθεσινή ημερίδα ανέδειξε πτυχές του συγκεκριμένου θέματος με τον Κώστα Μοράρο «ψυχή» του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου να υπογραμμίζει ότι «η νέα τεχνολογία προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και η αξιοποίησή της αποφέρει πολύ σημαντικά οφέλη, ενισχύοντας παράλληλα τα μικρά θεματικά μουσεία».

ΓΛ. ΥΔΡ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου